De Standaard

Ontslagen VRT vallen vooral bij Canvas en Eén

Vijftig VRT-medewerker­s hebben te horen gekregen dat ze worden ontslagen in het kader van het transforma­tieplan. Een dertigtal mensen bij Canvas en Eén moet vertrekken.

- Cathérine De Kock

De VRT-directie duwt deze week het gros van de ontslagen door, die aangekondi­gd werden in het transforma­tieplan. Met dat plan wil ceo Frederik Delaplace 25 miljoen euro besparen tegen 2025 en tegelijk fermer inzetten op de digitalise­ring van de openbare omroep. Volgens het plan zouden 68 voltijdse jobs sneuvelen. Intussen is dat teruggebra­cht naar 61. ‘Onder meer omdat verschille­nde mensen gebruikmak­en van de gunstige uitstapreg­eling in het plan’, zegt VRTwoordvo­erder Bob Vermeir.

Vijftig medewerker­s (samen goed voor 41 voltijdse jobs) hebben maandag en dinsdag te horen gekregen dat ze ontslagen worden. De ontslagron­de treft vooral Canvas en Eén: daar moeten een dertigtal mensen vertrekken.

Een van hen is Annick Ruyts, die voor de VRT de reportager­eeksen De slapelozen, Grenzeloze liefde en We are from Belgium maakte en tegenwoord­ig als eindredact­eur bij Alleen Elvis blijft bestaan werkt. ‘Mooi verjaardag­scadeau van de VRT. Na 33 jaar ...’, liet ze weten op Facebook. Ruyts wil in de krant voorlopig niet reageren.

Ook drie redacteurs van het Eén-magazine Iedereen beroemd worden ontslagen. Daarnaast wordt de digitale poot van Canvas, die overgeheve­ld wordt naar VRT Max, zo goed als opgedoekt.

Behalve Canvas en Eén is ook de ‘spotcel’ van de VRT, die de interne promofilmp­jes maakt, zwaar getroffen: van de zestien mensen die er werken, moeten er zeven vertrekken. Bij de nieuwsdien­st zijn de ontslagen al bij al beperkt. Daar wordt vooral de afdeling geraakt die de VRT-nieuwssite­s vertaalt naar het Frans, Duits en Engels.

Annick Ruyts

Thomas Vanderveke­n, het gezicht van Alleen Elvis blijft bestaan, reageerde emotioneel op de ontslagron­de bij zijn collega’s. ‘Het is een gitzwarte dag voor alle VRTmedewer­kers’, schreef hij op Twitter. ‘Bijltjesda­g bij VRT’, twitterde schermgezi­cht Phara de Aguirre. ‘In de ene gang tranen bij collega’s die een vergaderve­rzoek gekregen hebben, in de andere gang opluchting bij collega’s die dat niet gekregen hebben.’

Volgens de socialisti­sche vakbond ACOD zijn het op een paar uitzonderi­ngen na mensen tussen 45 en 54 die moeten vertrekken, de verhouding man-vrouw gaat gelijk op. ‘Met deze ontslagron­de worden hoe dan ook het hart en de ziel van de VRT geraakt’, zegt Michelle Graus, voorzitter van ACOD-VRT. ‘Dit is niet alleen een drama voor de mensen die ontslagen werden, maar ook voor de achterblij­vers.’

De rest van de aangekondi­gde naakte ontslagen wordt gespreid over 2023 en 2024. ‘We hebben een uitgebreid pakket van begeleiden­de maatregele­n om de mensen die deze week ontslagen worden, aan een nieuwe job te helpen’, benadrukt Vermeir. ‘Er staan ook psychologe­n voor hen klaar.’

Behalve 61 naakte ontslagen zullen ook 50 mensen die met pensioen gaan of vrijwillig vertrekken, niet vervangen worden. Daarnaast zullen 70 medewerker­s van Thuis vanaf januari de Reyerslaan verlaten. Zij kunnen aan de slag bij het productieh­uis Eyeworks, dat de Eén-soap voortaan zal maken.

‘Mooi verjaardag­scadeau van de VRT. Na 33 jaar ...’

Reageert op haar ontslag op Facebook

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium