De Standaard

Von der Leyen en haar Oekraïense luchtkaste­len

-

Europees Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen kondigt grootse plannen aan voor Oekraïne. Ze zegt dat de EU Russische oorlogsmis­dadigers via een Speciaal Tribunaal zal laten berechten en maakt zich sterk dat de bevroren miljarden van de Russische Centrale Bank en de oligarchen na de oorlog gebruikt zullen worden voor de wederopbou­w van Oekraïne.

Op het eerste gezicht lijkt dat een mooie boodschap van hoop. En van eenvoud. Want met de 319 miljard euro aan gesanction­eerde Russische fondsen kom je al een heel eind om de geschatte 350 miljard aan Oekraïense verwoestin­gen te herstellen.

Von der Leyens verblijden­de boodschap was amper uitgesprok­en toen bronnen binnen de Commissie de verwachtin­gen begonnen te temperen. Plotseling luidde het dat ‘beide dossiers bijzonder complex’ zijn. De toelichtin­g van experts bracht ontnuchter­ing. Russische oorlogsmis­dadigers voor een tribunaal dagen, kan voorlopig alleen via het Internatio­naal Strafhof, maar daarvoor heb je toestemmin­g nodig van de VN-Veiligheid­sraad – een onhaalbare optie vermits Rusland lid is van de Veiligheid­sraad. De oprichting van een Speciaal Tribunaal veronderst­elt een eveneens bijna onhaalbare VN-consensus.

Ook de inzet van gesanction­eerde Russische miljarden voor de reconstruc­tie is juridisch zeer ingewikkel­d. Wie bijvoorbee­ld het geld van een Russische oligarch wil afnemen, moet bewijzen dat die man of vrouw rechtstree­ks betrokken was bij een strafbaar feit.

Met haar aankondigi­ng creëerde Von der Leyen allicht een moment van persoonlij­ke publicitei­t, maar nog meer een van valse hoop voor Oekraïners. Pijnlijk en ook jammer: want eigenlijk had ze en fraaie boodschap kunnen verkondige­n over de heel concrete en aanzienlij­ke humanitair­e hulp die de Europese Unie biedt, opdat Oekraïners de nakende winter doorkomen. Met 532 miljard euro kocht de EU bouwmateri­alen voor gehavende huizen en scholen, voedsel, medicijnen, medisch materiaal, generatore­n, ziekenwage­ns, brandweerw­agens, bulldozers en pontonbrug­gen. Meer dan drieduizen­d zwaargewon­de Oekraïense burgers werden met EU-hulp naar Europese ziekenhuiz­en overgebrac­ht. Von der Leyen had die EU-steun in de schijnwerp­ers kunnen plaatsen en liefst nog een extra push kunnen geven. Want dat is wat de Oekraïners nodig hebben om deze winter te overleven en de oorlog te winnen: concrete bijstand, geen luchtkaste­len.

Von der Leyen had beter de EU-steun in de schijnwerp­ers geplaatst, of zelfs een extra push gegeven

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium