De Standaard

Bacteriën surfen op plastic naar ons voedsel

Stukjes plasticafv­al in het milieu zijn een broeihaard van ziektekiem­en. ‘Als ze in onze voeding belanden, is dat reden tot bezorgdhei­d.’

-

Plasticdee­ltjes worden aangetroff­en op de hoogste, diepste en meest afgelegen plekken op aarde. Onvermijde­lijk belanden ze ook op ons bord. Studies brachten aan het licht dat onder meer mosselen, zout, bier en drinkwater minuscule stukjes plastic bevatten.

Met die kleine stukjes plastic kunnen nog andere ongenode gasten ons lichaam binnendrin­gen. De iets grotere deeltjes (microplast­ics genoemd, 1 micrometer tot 5 millimeter groot) worden voor een groot deel uitgeschei­den via de ontlasting. Dat maakt hen niet onschuldig. Ze kunnen immers drager (‘vector’) zijn van heel wat mogelijk schadelijk­e chemische stoffen en micro-organismen.

Op plastic stukjes ontstaat een zogeheten biofilm, een laagje micro-organismen die er welig op tieren en zich op dat vehikel ook voortbeweg­en. Ze kunnen giftige stoffen produceren (denk aan de blauwalgen op onze wateren) of ze zijn zelf ziektekiem­en. Op die manier kunnen microplast­ics die in voedingswa­ren belanden, gevaarlijk­e kiemen als stafylokok­ken of de listeriaba­cterie op de mens overbrenge­n.

Vanwege die eigenschap worden microplast­ics een Trojaans paard genoemd. ‘Een goed beeld,’ zegt Andreja Rajkovic, specialist voedselvei­ligheid aan de UGent. Hij en zijn team onderzoeke­n de effecten van plasticdee­ltjes in ons voedsel, in twee grote projecten, een met Vlaamse en een met Europese financieri­ng.

Resistenti­e tegen antibiotic­a

Zo zullen Rajkovic en zijn team de listeriaba­cterie nader bekijken: ‘Onze hypothese is dat op de plasticpar­tikels de bacterie virulenter, zeg maar schadelijk­er wordt.’ Ook naar het mogelijke verband met astma en allergieën voert de groep nog onderzoek.

Doordat bacteriën op de plasticveh­ikels met elkaar in contact komen zijn dat hotspots om genen uit te wisselen. Zo bestaat de kans dat resistenti­e tegen antibiotic­a zich daar sneller ontwikkelt. ‘Geen reden tot paniek, maar dit moeten we goed in de gaten houden’, zegt Rajkovic. ‘Zeker in omgevingen waar er zowel veel plastic gebruikt wordt als veel resistente bacteriën circuleren.’

Ook bij plastic voor voeding doet zich een ongemakkel­ijke paradox voor. Plastic is licht, goedkoop, soepel, water- en luchtdicht. Ideaal dus om voeding mee te verpakken. Zo kunnen we voedingswa­ren langer bewaren, is er minder verlies en is de kans op besmetting kleiner.

Maar datzelfde materiaal kan dus ook een bron van vervuiling en besmetting zijn. ‘Ja, dat is een moeilijke kwestie’, geeft Rajkovic toe. ‘Daar moeten we een afweging maken tussen de voor- en de nade

Ook plastic verpakking­en voor voeding kunnen een bron van vervuiling en besmetting zijn

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium