De Standaard

‘Eindelijk besta ik’

-

KOLONIALIS­ME Paul Totori (74) heeft gisterocht­end als eerste metis zijn geboorteak­te ontvangen. Dat gebeurde in het bijzijn van minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne. Vierenzeve­ntig jaar na zijn geboorte heeft Paul Totori zijn geboorteak­te gekregen tijdens een plechtighe­id op het gemeentehu­is van Wuustwezel.

‘Ik besta! Eindelijk. Nooit had ik gedacht dat ik dit nog zou mogen meemaken. Dit is een heuglijke dag. Voor mij en alle andere metissen in dit land.’

Het is voor de allereerst­e keer dat een metis een geboorteak­te ontvangt. Minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) was er gisteren bij. Hij sprak van ‘een historisch moment waarop een historisch onrecht werd rechtgezet. Metissen zijn slachtoffe­rs van de wandaden die de Belgische staat heeft begaan. Het is logisch dat de staat hen tegemoet komt.’

Metissen zijn kinderen die tijdens de koloniale periode werden geboren uit een Congolese, Burundese of Rwandese moeder en een Belgische vader. De meeste kinderen werden door de koloniale overheid weggehaald bij hun moeder en ondergebra­cht in instelling­en voor kinderen van dubbele afkomst. Na de onafhankel­ijkheid werden ze naar België gestuurd, waar ze terechtkwa­men in pleeggezin­nen of tehuizen. Bij aankomst ontbrak dan vaak de geboorteak­te of was die vervalst. Dat veroorzaak­t voor veel metissen ook vandaag nog problemen.

Staatloze

‘In 1962, net na de onafhankel­ijkheid, moest ik mijn Belgische identiteit­skaart inleveren’, zegt Totori. ‘Vanaf dan was ik dus staatloos. Op dat moment besef je wel dat er iets niet klopt. Toen ik tien jaar later wilde trouwen, moest ik eerst langs de rechtbank om aan te tonen dat ik wel degelijk besta.’

Vandaag voelt Totori zich eindelijk erkend. ‘Eigenlijk is het toch hilarisch dat ik mijn eigen geboorte bewust mag beleven’, lacht hij. Dat heeft hij naar eigen zeggen te danken aan verschille­nde belangenve­renigingen. ‘Zonder de onopheden houdelijke inspanning­en van de vereniging voor metissen van België zou ik hier vandaag niet hebben gestaan’, benadrukt hij.

Dankzij lobbywerk

Het onrecht dat metissenki­nderen werd aangedaan, bleef lange tijd onderbelic­ht. Ook burgemeest­er Dieter Wouters (CD&V) bekende aan het begin van de plechtighe­id dat hij tot voor kort niet op de hoogte was van de koloniale misstanden. Mede dankzij het lobbywerk van metissenve­renigingen en de VRT-reeksen Kinderen van de kolonie en Metissen van België, werden recent belangrijk­e juridische stappen gezet.

In gebruikeli­jke omstandig

‘Hoe hilarisch dat ik mijn eigen geboorte bewust mag beleven!’ Paul Totori

Paul Totori (met geboorteak­te) en familie.

wordt een geboorteak­te opgemaakt in het gemeentehu­is. Metissen die niet over een geboorteak­te beschikten, werden doorverwez­en naar de familierec­htbank. ‘Onlogisch’, zegt Van Quickenbor­ne. ‘Het kan niet zijn dat metissen het opnemen tegen de Belgische staat.’ Daarom werkten de minister en het College van procureurs­generaal een regeling uit die metissen uit dat juridisch vacuüm moet halen.

Sinds kort moet de gemeente het Openbaar Ministerie inlichten als ze vaststelt dat een metis geen geboorteak­te heeft. Het Openbaar Ministerie vertegenwo­ordigt dan de staat in de familierec­htbank. Zodra er een vonnis uitgesprok­en is, stelt de gemeenteli­jke dienst burgerzake­n een nieuwe akte op. Intussen zijn er voor dertien metissen procedures hangende.

Josephine Dapaah

 ?? © Gert Jochems ??
© Gert Jochems

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium