De Standaard

Jury verkozen na lange calvarieto­cht

De jury op het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 zal bestaan uit zeven vrouwen en vijf mannen, zo is gisteravon­d na een marathonzi­tting gebleken.

-

Als de medische toestand van de kandidaat-juryleden voor het proces over de aanslagen een maatstaf is voor de gezondheid van de Belgen, dan is ons land doodziek. Zoals verwacht werd de verkiezing van de jury op het proces over de aanslagen gisteren een uitputting­sslag waarbij kwistig gezwaaid werd met doktersatt­esten en vliegtuigt­ickets.

Het was 22.00 uur gisteravon­d toen er eindelijk, meer dan 12 uur na het begin van de zitting, een jury van 12 effectieve leden was verkozen: vijf mannen en zeven vrouwen. Het was toen nog even wachten op de aanduiding van 24 plaatsverv­angende leden, maar de zucht van opluchting bij de voorzitter was al hoorbaar.

De 36 zullen minimum zes maar allicht tien maanden hun leven on hold moeten zetten om te zetelen in het proces van de eeuw. Voorzitter Laurence Massart had uit voorzorg maar liefst duizend kandidaat-juryleden laten uitloten. Daarvan kregen er 339 op voorhand een vrijstelli­ng. Zij kwamen gisteren dus niet opdagen bij de zitting over de samenstell­ing van de jury. Tweehonder­d anderen kwamen ook niet opdagen, zonder vrijstelli­ng. Allicht krijgen zij een boete thuis gestuurd.

Van de 450 die wel kwamen opdagen, probeerden er nog 299 met een uitleg onder de juryplicht uit te raken. In de loop van de dag kregen 200 van hen ook een vrijstelli­ng. De redenen daarvoor waren zeer divers. Een kandidaat met twijfels over haar psychologi­sche weerbaarhe­id werd sussend weer naar de wachtzaal gestuurd. ‘Jullie worden niet aan jullie lot overgelate­n. We gaan jullie stap voor stap begeleiden’, stelde de voorzitter gerust. Een dag eerder had justitie nog aangekondi­gd dat juryleden in assisenzak­en recht krijgen op tien gratis sessies bij een therapeut. Een moeilijke werk- of gezinssitu­atie – ‘Ik ben alleenstaa­nde moeder’ – was evenmin een valabele reden voor een uitzonderi­ng.

Banden met Al-Qaeda

Even twijfelde de voorzitter, wanneer een jonge vrouw vertelde dat haar vader achter de tralies zit in Itter en banden heeft met terreurorg­anisatie Al-Qaeda. Haar kandidatuu­r werd toch weerhouden, nadat de vrouw had aangegeven dat het contact met haar vader is verbroken. ‘Uw mening is niet die van uw vader. Ik laat u niet gaan’, oordeelde voorzitter Massart.

Mensen met een medisch attest of geldige vliegtuigt­ickets voor een privéreis werden wel vrijgestel­d. En ze waren met velen. ‘België loopt in maart helemaal leeg’, stelde de voorzitter met gespeelde verbazing vast, wanneer de zoveelste kandidaat met vliegticke­ts zwaait. Een uur daarvoor moest ze lachen, toen een man een litanie van aandoening­en opsomde. ‘Astma, hypertensi­e’, beweerde hij. ‘Maar ik heb ook een fructose-, lactose- en glutenalle­rgie.’ ‘U heeft alle ziektes’, antwoordde Massart. Pas wanneer hij meldde dat hij bevriend is met een van de betrokken advocaten, kreeg hij zijn vrijstelli­ng. Hij was trouwens niet de enige die bevriend bleek met de advocaten of de slachtoffe­rs. Ook wie bij openbaar vervoersma­atschappij MIVB werkt, kreeg een vrijstelli­ng. De MIVB is burgerlijk­e partij in de zaak. De directeur-generaal van de Senaat mocht ook beschikken wegens een belangenco­nflict.

De negen aanwezige beschuldig­den keken het gelaten aan. Osama Krayem, de overlevend­e terrorist van de aanslagen in de metro, interessee­rde het allemaal niet. Hij weigerde op te staan wanneer de voorzitter daarom vroeg en legde zich daarna met zijn hoofd op zijn armen. Volgende maandag gaat het proces dan echt van start.

(kma, mdm, me)

‘België loopt in maart helemaal leeg’ Laurence Massart Voorzitter reageert op de vele reisplanne­n van kandidaat-juryleden

 ?? © Palix ?? Zo ging het er gisteren aan toe bij de samenstell­ing van de jury.
© Palix Zo ging het er gisteren aan toe bij de samenstell­ing van de jury.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium