De Standaard

Oversubsid­ies al even moeilijk aan te pakken als overwinste­n

Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) stoot op juridische bezwaren bij het uitwerken van een regeling om de subsidies van grote zonneparke­n aan te pakken. De Raad van State wijst onder meer op het gelijkheid­sbeginsel.

- ANALYSE

In een advies over de federale overwinstb­elasting vroeg de Raad van State enkele weken geleden een betere motivering van onderdelen van die wet. Nu overkomt Vlaams minister van Energie Demir (N-VA) hetzelfde met haar ontwerp van decreet rond de oversubsid­iëring van grote zonneparke­n van voor 2013.

De opmerkinge­n van de Raad van State lijken zeker niet minder zwaar te wegen. De Raad heeft niet zozeer een probleem met het principe om te knippen in de toekomstig­e groenestro­omcertific­aten voor grote zonnepanee­linstallat­ies. Ook volgt hij de redenering dat de subsidies neerkomen op staatssteu­n, die verboden is als er wordt overgecomp­enseerd.

Dat neemt niet weg dat de Raad ernstige bezwaren heeft bij de uitwerking van de maatregel, en dan vooral op het vlak van gelijkheid en niet-discrimina­tie. Waarom zou er voor installati­es van voor 2013 sprake zijn van overcompen­satie en voor latere projecten niet? Waarom zou er alleen sprake zijn van oversubsid­iëring bij grote installati­es die in de jongste drie jaar 200.000 euro per jaar aan subsidies hebben ontvangen – een regeling die in het decreet is geslopen om te vermijden dat ook installati­es van gezinnen getroffen zouden worden – en niet bij de kleinere?

Extra juridische motivering

Voor dergelijke verschille­n in behandelin­g moet een goede reden zijn, pertinent en gestaafd met gedetaille­erde cijfergege­vens, anders moet de regeling worden aangepast, waarschuwt de Raad. Zoals het nu in het ontwerpdec­reet staat, lijkt het verschil in behandelin­g ‘niet redelijk verantwoor­d te zijn’.

Demir werkt nu aan een bijkomende juridische motivering, ook om te vermijden dat gezinnen met zonnepanel­en worden getroffen. Ze bekeek het advies dinsdag wel al door een roze bril. ‘Het is van onschatbar­e waarde dat de Raad van State iedereen terugfluit die ons ontwerpdec­reet contractbr­euk en een aanslag op de rechtszeke­rheid noemde. De Raad van State zegt het tegendeel’, reageerde ze. ‘Onze ingreep is niet alleen verantwoor­d ten aanzien van alle gezinnen en alleenstaa­nden, het is ook in lijn met het vertrouwen­sbeginsel.’

Die optimistis­che kijk is ook de coalitiepa­rtners opgevallen. Open VLD-fractielei­der Willem-Frederik Schiltz waarschuwt voor het ‘triomfalis­me’ van Demir, terwijl de Raad van State zich net bezorgd toonde over het onderdeel van het advies waar Demir eerst erg snel over ging. Vlaams Parlements­lid Robrecht Bothuyne (CD&V) vindt dat zelfs ‘niet voor herhaling vatbaar’. ‘Fernand Huts staat klaar met een leger advocaten, maar u vindt uw eigen profilerin­g belangrijk­er. Erg jammer’, zegt hij.

Demir blijft erbij dat ‘niets doen geen optie is’. Zij wil haar decreet ‘dichttimme­ren’ door te antwoorden op de opmerkinge­n van de Raad van State. De bedoeling is om op die manier over enkele jaren tijd 1,2 miljard euro minder te moeten uitkeren aan groenestro­omcertific­aten. De nettarieve­n voor een modaal gezin zouden daarmee met enkele tientallen euro per jaar kunnen dalen.

Overigens blijkt uit het advies van de Raad van State dat niet alleen de federale begroting kan lijden onder materiële fouten. De Raad merkt op dat in de memorie van toelichtin­g bij het decreet wordt verwezen naar onbestaand­e bepalingen.

Wim Winckelman­s

‘Fernand Huts staat klaar met een leger advocaten, maar minister Demir vindt haar eigen profilerin­g belangrijk­er’ Robrecht Bothuyne VlaamsParl­ementslidC­D&V

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium