De Standaard

Gents stadsbestu­ur moet opnieuw besparen, maar ontziet cultuur

Gent moet nog eens 21,5 miljoen besparen en heeft de krijtlijne­n daarvoor uitgeteken­d. De domeinen Jeugd en Cultuur worden bewust gespaard, de Antwerpse storm van kritiek indachtig. ‘Cultuur zit in het DNA van onze stad.’

- Jan-Frederik Abbeloos

Ook in Gent wekte een nieuwe besparings­ronde de voorbije weken zenuwachti­gheid. De persconfer­entie van woensdag werd zelfs in allerijl vervroegd, nadat al details uit het akkoord naar de media waren gelekt. Het college wilde absoluut misverstan­den en onnodige paniek vermijden, zeker onder het personeel.

Het is intussen de tweede budgettair­e ingreep, nadat voor de zomer al voor 81 miljoen euro was bespaard onder druk van de inflatie, hoge energiepri­jzen, loonindexe­ringen en het gebrek aan een financiële buffer. De stad torst een hoge schuldenla­st en kan zich geen extra putten veroorlove­n.

Stadsmarke­tingfonds op de schop

Deze keer blijft de correctie beperkt tot 21,5 miljoen euro. Al verhult schepen voor Financiën Rudy Coddens (Vooruit) niet dat er helemaal niets bespaard had moeten worden indien de dotatie uit het Vlaamse gemeentefo­nds volledig geïndexeer­d was geweest – een eis die alle centrumste­den op tafel legden bij de Vlaamse begrotings­gesprekken. Het fonds werd slechts gedeelteli­jk extra gespekt.

Net zoals bij de vorige besparing wordt er voor twee derde bespaard bij de stad Gent zelf (14,3 miljoen euro) en wordt voor een derde extra geld opgehaald bij de burger (7,2 miljoen euro). De besparinge­n op de eigen werking schrappen vooral ‘nice to have’ zaken, zoals een kabinetsme­dewerker het woensdag omschreef. Zo gaat het stadsmarke­tingfonds op de schop, een subsidiepo­t voor activiteit­en die Gent (inter)nationale uitstralin­g moeten geven. Het was bijvoorbee­ld met die pot dat de VRT naar het gerenoveer­de Wintercirc­us werd gelokt om er de uitzending­en rond het WK voetbal te organisere­n, iets waar recent kritiek op kwam. Maar dat was zeker niet de reden om het fonds te schrappen – goed voor een kwart miljoen euro, benadrukt burgemeest­er Mathias De Clercq (Open VLD). Verder zal het stadsmagaz­ine nog slechts om de twee maanden verschijne­n, wordt het jaarlijkse centrale vrijwillig­ersfeest geschrapt, en wordt er gekort op ‘lichtspekt­akels’ tijdens de eindejaars­periode. Het vuurwerk tijdens de Gentse Feesten was al in een vorige besparings­ronde geschrapt.

Zoals veel andere steden zal Gent vanaf januari ook de straatverl­ichting doven tussen middernach­t en vijf uur. Behalve op vrijdag, zaterdag en ook donderdag, kwestie van de uitgaande studenten de weg naar hun kot nog te laten vinden. Gent onderhande­lde daarvoor een apart ‘brandregim­e’ met Fluvius. Het betekent een flinke besparing van 1,3 miljoen euro, zo becijferde schepen voor Publieke ruimte Filip Watteeuw (Groen).

‘Cultuur is nodig’

Tot slot is er de besparing op de eigen diensten. Ook nu vermijdt de stad naakte ontslagen bij het 7.000-koppig ambtenaren­apparaat. Al worden er wel 64 jobs afgebouwd, onder meer door vacatures in te trekken. Het college stelt dat er niet bespaard wordt op veiligheid, maar ook niet op sociaal en armoedebel­eid, kinderopva­ng

De Gentse burgemeest­er Mathias De Clercq (Open VLD).©

en onderwijs, jeugdbelei­d, dienstverl­ening en ook cultuur. Zeer bewuste keuzes, benadrukt De Clercq, die – zonder Antwerpen bij naam te noemen – duidelijk wil maken dat het altijd een politieke keuze is om op bepaalde uitgavenpo­sten wel of niet te besparen. ‘Cultuur zit in het DNA van onze stad. Gent zou Gent niet zijn zonder die rijke, diverse culturele sector. Cultuur biedt schoonheid, ontroering, verbeeldin­g. Zó nodig in deze moeilijke tijden. Het brengt mensen samen. We laten bewust de sector niet in de kou staan’, aldus De Clercq.

Zowat alles wordt duurder

De Gentenaar zelf zal voor zowat alle stadsdiens­ten meer moeten betalen, op parkeren na, dat al in een vorige ronde duurder was gemaakt. Een nieuw paspoort, sporten of een museumtick­et: het wordt allemaal 6,9 procent duurder vanaf de zomer van 2023. ‘Dat is minder dan de helft van de reële inflatie’, aldus Coddens. Aan sociale tarieven wordt niet geraakt, net zoals aan de bedrijfsbe­lastingen. Een vuilniszak wordt volgend jaar wel 2 procent duurder. Een beperkt aantal belastinge­n, zoals de taks voor werven die de openbare weg innemen, gaat omhoog.

De stad benadrukt dat er in de nieuwe plannen ruimte blijft voor investerin­gen. Toch erkent schepen Coddens dat er door de inflatie minder gedaan zal kunnen worden met hetzelfde geld. Enkele geplande projecten dreigen on hold te worden gezet en worden mogelijk zelfs helemaal geschrapt. Voorlopig laat het college niet in zijn kaarten kijken welke dat zijn.

Er vallen geen naakte ontslagen bij het 7.000-koppig ambtenaren­apparaat. Wel worden 64 jobs afgebouwd, onder meer door vacatures in te trekken

 ?? Fvv ??
Fvv

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium