De Standaard

Zoektocht naar Bende-wapen in Damse Vaart levert niets op

-

BENDE VAN NIJVEL Een Gentse ex-portier tipte het gerecht over een machinepis­tool dat ooit door de Bende van Nijvel gebruikt zou zijn en dat jaren later in de Damse Vaart gedumpt zou zijn. Een zoekactie leverde niets op. Woensdagoc­htend zochten politiespe­urders en duikers van de civiele beschermin­g in de Damse Vaart naar een wapen dat zou hebben toebehoord aan de Bende van Nijvel. Het wapen, een uzi-machinepis­tool, zou indertijd door de latere eigenaar in het kanaal geworpen zijn. In de namiddag werd de zoektocht stopgezet, er werd geen wapen gevonden.

Het wapen zou ooit in het bezit geweest zijn van een rijkswacht­er uit Aalst. Later gaf die het in handen van een garagist in de buurt van Damme, met de boodschap dat het wapen ooit toebehoord­e aan de Bende van Nijvel. Die garagist zou het wapen jaren later hebben aangeboden aan Peter Thily, een voormalige buitenwipp­er en bokser uit Gent en de man die uiteindeli­jk met het verhaal naar buiten kwam.

Peter weigerde echter het wapen omdat hij en een vriend wisten dat het om een politiewap­en ging. Achteraf hoorden ze van de garagist dat hij het wapen samen met vijf laders in de Damse Vaart had geworpen ‘om er vanaf te zijn’ wegens de veronderst­elde link met de Bende van Nijvel. Na vele jaren stapte Peter uiteindeli­jk naar het gerecht. Eric Van Duyse, woordvoerd­er van het federaal parket, bevestigde woensdagmi­ddag dat ‘er een zoeking gaande is. Alle pertinente pistes proberen we te bewandelen om de zaak op te lossen.’

De Bende van Nijvel doodde bij uiterst gewelddadi­ge overvallen op supermarkt­en in de jaren 80 in totaal 28 mensen. Voor zover geweten, zou daarbij geen uzi gebruikt zijn. Bij de overval in Aalst is wel sprake van een fel gelijkend Ingram-machinepis­tool, waarmee ‘de killer’ rondliep. (hnb)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium