De Standaard

Kwart minder hiv-diagnoses tijdens coronajare­n

-

AIDS Het aantal hiv-diagnoses in Europa is tijdens de coronapand­emie scherp gedaald, wellicht door onderdiagn­ose. In 2021 zakte het aantal nieuwe hiv-diagnoses in Europa met bijna een kwart onder het niveau van voor de pandemie, meldt het Europese Centrum voor Ziektebest­rijding, ECDC. Het ziet daarvoor twee verklaring­en die gelinkt zijn aan de lockdowns en contactbep­erkingen: enerzijds nam het aantal risicovoll­e seksuele contacten af, anderzijds werd een deel van de nieuwe besmetting­en niet tijdig gediagnost­iceerd.

Dat laatste blijkt uit het feit dat het aantal mensen met een laattijdig vastgestel­de hivbesmett­ing tijdens de coronajare­n in Europa is toegenomen. Iets meer dan de helft van de nieuwe diagnoses in 2021 betrof mensen die, te oordelen aan de concentrat­ie afweercell­en in hun bloed, waarschijn­lijk al langer met een hiv-besmetting leefden. Van hen leed iets meer dan een derde op het moment van de diagnose al aan een gevorderde vorm van aids. In de meeste gevallen ging het om mensen uit oostelijk Europa en met name uit Rusland, waar hiv voornameli­jk onder intraveneu­s spuitende drugsgebru­ikers wordt verspreid.

Door de lockdowns en de contactbep­erkingen kreeg een aantal nieuwe hiv-besmetting­en niet tijdig een diagnose

Rekening houdend met het aantal onder de radar gebleven gevallen is het aantal nieuwe hiv-infecties in de vijftig landen van de Europese regio tussen 2018 en 2021 ongewijzig­d gebleven, schat het ECDC. In het westen en het centrum van de regio lijkt zelfs sprake te zijn van een daling, ook na verrekenin­g van de onderdiagn­oses van de voorbije jaren. Van de 106.508 nieuwe diagnoses uit 2021 kwam een minderheid van 16.624 diagnoses uit de Europese Economisch­e Ruimte (de EU-landen plus Liechtenst­ein, Noorwegen en IJsland).

In België daalt het aantal nieuwe hiv-diagnoses de voorbije jaren gestaag. In 2021 waren er 781 nieuwe diagnoses. Het aantal afgenomen hivtests in ons land liep tijdens de pandemieja­ren iets terug, maar niet meer dan slechts enkele procenten, volgens ECDC.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium