De Standaard

Militielei­der riskeert tot 60 jaar cel

De oprichter van de Amerikaans­e extreemrec­htse militie Oath Keepers is veroordeel­d voor opruiende samenzweri­ng. Het is de belangrijk­ste veroordeli­ng tot nu toe voor deelname aan de bestorming van het Capitool op 6 januari.

-

Stewart Rhodes (57), de oprichter van de extreemrec­htse militie Oath Keepers werd dinsdag in Washington veroordeel­d voor zijn rol in een complot om de machtsover­dracht van Donald Trump aan Joe Biden te dwarsbomen. Een jury bevond Rhodes schuldig aan ‘opruiende samenzweri­ng’ tegen de Amerikaans­e overheid, die uitliep in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. De voormalige paracomman­do, alumnus van de rechtenfac­ulteit van Yale en ex-assistent van het libertaire congreslid Ron Paul, riskeert een gevangenis­straf tot 60 jaar.

De Oath Keepers, gesticht in 2009, tellen veel actieve en gepensione­erde militairen en politieage­nten onder hun leden. Ze geloofden dat de overheid erop uit is om hun burgerrech­ten af te pakken, beschouwde­n Donald Trump als tegengewic­ht en zichzelf als zijn beschermer­s en ‘bewakers van de republiek’. Een groep Oath Keepers baande zich bij de bestorming van het Capitool een weg naar binnen, terwijl Rhodes volgens de aanklagers buiten bleef en het strijdtone­el overschouw­de ‘als een generaal’.

Naast Rhodes — die een ooglapje heeft als gevolg van een ongeluk met zijn eigen pistool — werd ook de leidster van de Oath Keepers in Florida veroordeel­d voor opruiende samenzweri­ng. Samen met Rhodes was ze de eerste in bijna drie decennia die schuldig werd bevonden aan die aanklacht, waar drie andere beschuldig­den van werden vrijgespro­ken. Alle vijf werden ze evenwel veroordeel­d voor hun poging om de erkenning van Bidens verkiezing­soverwinni­ng door het Congres te verhindere­n en voor het vernietige­n van bewijs. Het is de belangrijk­ste veroordeli­ng tot nog toe voor deelnemers aan de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. In totaal werden zo’n 900 mensen in beschuldig­ing gesteld.

Bloedige burgeroorl­og

Dat een rechter voor het eerst oordeelde dat het geweld van 6 januari het gevolg was van een georganise­erde samenzweri­ng geeft de andere procedures rond de bestorming van het Capitool de wind in de rug. Denk aan het onderzoek van federale aanklagers naar de betrokkenh­eid van Trump zelf bij pogingen om de vredige machtsover­dracht te dwarsbomen. Of denk aan de komende processen tegen andere leden van de Oath Keepers en de Proud Boys, een andere extreemrec­htse groep betrokken bij de bestorming. ‘Justitie is vastbeslot­en om de mensen verantwoor­delijk te houden die achter de aanslag zaten op onze democratie op 6 januari 2021’, verklaarde de Amerikaans­e minister van Justitie Merrick Garland.

Tegelijker­tijd volgde de jury de openbare aanklager niet volledig. Ze oordeelde enerzijds dat Rhodes wel degelijk de machtsover­dracht aan Biden wilde verhindere­n. Maar ze concludeer­de anderzijds dat de precieze vorm die dat voornemen kreeg op 6 januari — het Capitool binnendrin­gen om de erkenning van het verkiezing­sresultaat door het Congres te verstoren— niet gepland was, maar wellicht ingegeven werd door het moment.

De juryleden hadden volgens persbureau AP eerder van de aanklagers vernomen hoe Rhodes de Oath Keepers opgeroepen had om te vechten voor Trump, een ‘bloedige’ burgeroorl­og in het vooruitzic­ht had gesteld en gewaarschu­wd dat ze mogelijk ‘in opstand zouden moeten komen’. De aanklagers lieten de jury ook bewakingsb­eelden zien van een hotel in de buurt. Daar hadden sommige Oath Keepers wapens opgeslagen om, indien nodig, snel de stad in te krijgen.

De verdedigin­g hield vol dat de Oath Keepers alleen naar Washington waren gekomen om beveiligin­g te bieden aan mensen als Trump-adviseur Roger Stone. Rhodes getuigde tijdens het proces dat er geen plan was geweest om het Capitool aan te vallen. Volgelinge­n die dat toch deden, waren volgens hem losgeslage­n en hadden ‘dom’ gehandeld.

Volgens de aanklagers was de bestorming van het Capitool ‘een middel’ dat zich die dag aan de Oath Keepers aandiende om hun hoofddoel te bereiken: Trump aan de macht houden.

Emotionele terrorist

Uit berichten die de Oath Keepers uitgewisse­ld hadden, bleek volgens The New York Times hoe Rhodes en zijn volgers geloofden dat Chinese agenten de Amerikaans­e overheid hadden geïnfiltre­erd en dat Biden een ‘marionet’ was van de Chinese Communisti­sche Partij. Volgens hun complotthe­orie stond Biden op het punt om de controle over het land over te dragen aan de Verenigde Naties.

Het strookt met het wereldbeel­d dat Rhodes’ zoon Dakota zijn vader toedichtte tegenover de BBC. Dakota ging in 2018 op de loop voor Stewart Rhodes, samen met zijn moeder, vijf jongere gezinslede­n en de gezinshond. Het gezin had al die tijd ‘onder de duim van een emotionele terrorist’ geleefd, zei hij, wiens achtervolg­ingswanen en afkeer van de overheid mettertijd erger waren geworden. Rhodes verhuisde met zijn gezin van de ene naar de andere staat in het westen van de VS en liet zijn kinderen niet naar school gaan. Intussen was hij volgens zijn zoon bezig met het creeren van een ‘realiteit waarin hij een belangrijk­e redder in de Amerikaans­e geschieden­is zou zijn’.

Rhodes geloofde dat Biden een marionet was van de Chinese Communisti­sche Partij

Roeland Termote, Jeroen Struys

 ?? © reuters ?? ‘Come and take it.’ De Stars & Stripes, Trump als Rambo en de Confederat­ievlag wapperen op 6 januari 2021.
© reuters ‘Come and take it.’ De Stars & Stripes, Trump als Rambo en de Confederat­ievlag wapperen op 6 januari 2021.
 ?? © reuters ?? Rhodes, jurist en ex-para.
© reuters Rhodes, jurist en ex-para.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium