De Standaard

Orban begint te buigen voor financiële druk

Hongarije moet 27 ‘super-engagement­en’ nakomen voor het aanspraak kan maken op 13,3 miljard Europees geld. Voor het eerst lijkt het erop dat de Commissie en de lidstaten Orban in de tang hebben.

- Bart Beirlant

‘Neen. Hongarije beweegt in de juiste richting, maar we kunnen niet zeggen dat de risico’s voor de Europese begroting weggenomen zijn’, zei Johannes Hahn, Europees Commissari­s bevoegd voor de begroting.

Hij stelt de lidstaten daarom voor om 7,5 miljard euro aan cohesiefon­dsen voor Hongarije te blijven blokkeren tot de regering van premier Viktor Orban zeventien corrigeren­de maatregele­n uitvoert waarvan een groot deel al door het parlement is goedgekeur­d. Die moeten de strijd tegen corruptie verbeteren, voor meer concurrent­ie en transparan­tie bij openbare aanbestedi­ngen zorgen en belangenve­rmenging terugdring­en.

Orban is zo de eerste regeringsl­eider die ervaart dat het nieuwe ‘rechtsstaa­tmechanism­e’ werkt. Het werd eind 2020 met veel moeite goedgekeur­d en dient om het goede financieel beheer van de Europese begroting te beschermen tegen schendinge­n van de rechtsstaa­t.

Hervorming­en justitie

De Commissie keurt wel het coronahers­telplan ter waarde van 5,8 miljard euro aan subsidies goed voor Hongarije. Maar de uitbetalin­g van het geld wordt gekoppeld aan de volledige uitvoering door Hongarije van liefst 27 ‘super-engagement­en’, waaronder de zeventien van het mechanisme én vier cruciale hervorming­en om de onafhankel­ijkheid van justitie in Hongarije te herstellen. Volgens Didier Reynders, bevoegd voor Justitie

binnen de Commissie, gaat het om een ‘belangrijk­e stap die het gerecht beter moet beschermen tegen politieke beïnvloedi­ng. De situatie bleef de voorbije jaren verslechte­ren. Hongarije belooft nu om ambitieuze hervorming­en door te voeren. De engagement­en zijn er, zwart op wit. Dit werd nooit eerder afgesproke­n.’

Zo wordt de macht van de onafhankel­ijke Nationale raad voor Justitie versterkt en het Hooggerech­tshof hervormd om het risico op politieke beïnvloedi­ng te beperken. Het Grondwette­lijk Hof zal niet langer vonnissen van rechters kunnen herzien op vraag van de regering. En omwille van de correcte interpreta­tie en toepassing van het Europees recht, zal het Hooggerech­tshof niet langer kunnen beletten dat rechters een prejudicie­le vraag stellen aan het Europees Hof van Justitie.

Stok achter de deur

De stok achter de deur is dat het bevroren geld uit het cohesiefon­ds en de eerste schijf van 800 miljoen van het coronahers­telfonds pas zullen worden betaald als de Hongaarse regering alle 27 beloofde hervorming­en ook uitgevoerd heeft. Volgens Johannes Hahn is daarmee het bewijs geleverd dat het rechtsstaa­tmechanism­e ‘een goed instrument is. Anders zou dit nooit gebeurd zijn.’

Om druk te zetten op de Commissie hield de Hongaarse regering unanieme beslissing­en tegen over de invoering van een minimumtak­s voor multinatio­nals en een Europese lening van 18 miljard voor hulp aan Oekraïne in 2023. ‘Het lijkt alsof er een koppeling is’, erkende Hahn. ‘Maar laat ons eerlijk zijn, het gaat voor Oekraïne om een lening die terugbetaa­ld moet worden en waarbij de lidstaten de volgende jaren de interesten betalen. Voor Hongarije zou dat in 2024 neerkomen op 6 miljoen euro.’

Von der Leyen blijft thuis

Nu is het aan de ministers van Financiën om uiterlijk op 19 december met een bijzondere meerderhei­d de twee voorstelle­n van de Commissie goed te keuren. Om Orban klem te zetten, overweegt Tsjechië als tijdelijk EU-voorzitter de ministers eerst te laten stemmen over die twee dossiers en pas daarna over het Hongaarse herstelpla­n. Door de economisch­e problemen kan de Hongaarse regering het geld zeer goed gebruiken.

Het typeert het isolement van Hongarije binnen de EU – Tsjechië gold onder ex-premier Andrej Babis binnen de Visegrad 4 als een bondgenoot van de Hongaarse premier. En ook Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen maakte duidelijk dat de plooien verre van gladgestre­ken zijn. Normaal reist ze naar de lidstaat om het goedgekeur­de herstelpla­n persoonlij­k te presentere­n; dit keer bleef ze thuis.

De Hongaarse regering reageerde rustig voor haar doen. Bevoegd minister en oud-Europees commissari­s Tibor Navracsics zei te hopen dat het Europees geld in 2023 zal vrijkomen.

‘De engagement­en zijn er, zwart op wit. Dit werd nooit eerder afgesproke­n’ Didier Reynders Europees commissari­s voor Justitie

 ?? © reuters ?? Viktor Orban lijkt in toenemende mate alleen te staan in de EU.
© reuters Viktor Orban lijkt in toenemende mate alleen te staan in de EU.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium