De Standaard

Leider van IS omgekomen, nieuwe kalief aangesteld

-

TERREUR Abu al-Hassan al-Hashemi al-Qurashi, de derde kalief van IS, is gesneuveld. Dat meldde IS zelf, en kondigde prompt diens opvolger aan.

Abu al-Hassan al-Hashemi al-Qurashi was sinds maart 2022 leider van IS. Hij werd gedood ‘in de strijd tegen de vijanden van God’, zei een woordvoerd­er van de jihadistis­che organisati­e in een audioboods­chap. Het Witte Huis juichte het nieuws toe. John Kirby, woordvoerd­er van de Amerikaans­e Nationale Veiligheid­sraad, stelde dat ‘we blij zijn met de aankondigi­ng dat er alweer een leider van IS niet langer op aarde rondloopt’.

Familie van de profeet

IS stelde meteen nieuwe kalief aan. Hij heet Abu al-Hoessein al-Hoesseini al-Qurashi en verder is er over hem weinig bekend. De woordvoerd­er liet weten dat het een jihadistis­che ‘veteraan’ betreft, aan wie alle strijders ogenblikke­lijk hun trouw moeten betuigen. De naam ‘al-Qurashi’ verwijst naar de stam van de profeet Mohammed. Elke IS-leider wordt immers veronderst­eld van de profeet af te stammen.

Islamitisc­he Staat wist in 2014 een uitgestrek­t grondgebie­d te veroveren in Irak en Syrië, waar het drie jaar lang een schrikbewi­nd voerde. Het zelfverkla­arde kalifaat stortte in na talrijke tegenoffen­sieven, eerst in Irak in 2017 en twee jaar later in Syrië.

‘We zijn blij dat er alweer een leider van IS niet langer op aarde rondloopt’ John Kirby Nationale Veligheids­raad van de VS

Tot op vandaag voeren ondergrond­se cellen van de soennitisc­he terreurbew­eging aanslagen uit in beide landen. Abu al-Hassan alHashemi al-Qurashi is de derde ISleider die sterft. De eerste was AbuBakr al-Baghdadi al-Qurashi, die werd uitgeschak­eld door een Amerikaans­e operatie in Syrië in 2019. Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, de tweede leider van IS, werd in februari dit jaar gedood in een actie van de speciale strijdkrac­hten van de Verenigde Staten. (gvm)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium