De Standaard

Macron op bezoek om brokken te lijmen

De Franse president Emmanuel Macron gaat op staatsbezo­ek in de VS. Op het menu: plooien gladstrijk­en en protection­istische spanningen wegmassere­n.

- Jolien De Bouw

De Amerikaans­e president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump zijn het over één ding eens: Frankrijk is een bondgenoot om warm te houden. Net als Trump stuurde Biden zijn allereerst­e uitnodigin­g voor een officieel staatsbezo­ek richting Parijs.

Toen Macron in 2018 op bezoek mocht bij president Trump, werd er gelachen en geknuffeld, en plantten beide heren samen een vriendscha­psboom. Macron hoopte toen nog om Trump te kunnen charmeren en hem te overtuigen niet uit het klimaatakk­oord van Parijs en de nucleaire overeenkom­st met Iran te stappen. De ogenschijn­lijke ‘bromance’ was van korte duur en de spanningen tussen beide landen liepen op, niet in het minst sedert Biden aan de macht is.

Irritant maar stabiel

De relatie tussen Biden en Macron ging woelig van start toen er in het geheim een deal werd gesloten tussen de VS, het VK en Australië over de aankoop van duikboten. Daarmee schoot Biden onder de duiven van Macron, die een Franse miljardend­eal met Australië kopje-onder zag gaan.

Door Macron uit te nodigen, wil Biden die brokken wat lijmen. De Franse president, die voortduren­d streeft naar een Europa dat minder afhankelij­k is van Amerika, heeft de regering van Biden al vaker op de zenuwen gewerkt. ‘In de ogen van de Amerikanen blijft Frankrijk de irritante maar stabiele bondgenoot, vergeleken met de politieke chaos in het Verenigd Koninkrijk en de strategisc­he schroom van Duitsland’, zegt VS-kenner Maya Kandel van Université Paris 3 in de krant Libération.

Rol op wereldtone­el

Irritant of niet, in het licht van de oorlog in Oekraïne heeft Amerika baat bij een sterk Europa en dan is Macron de beste gesprekspa­rtner. Boris Johnson, Angela Merkel en Mario Draghi verdwenen in één jaar tijd van het Europese politieke toneel, Macron bleef, na een vrij makkelijke herverkiez­ing.

Macron is ondertusse­n op zoek naar een nieuwe richting voor zijn presidents­chap. Dat ziet hij groots, met een hoofdrol op het wereldtone­el, terwijl het thuis wat moeizamer gaat. De globetrott­er was net nog in Egypte, Tunesië, Bali en Thailand en wil nu de Europese belangen verdedigen in de VS.

Naast een bezoek aan de Nasa, gesprekken over kernenergi­e en China, een informeel etentje met het echtpaar Biden en een staatsdine­r zal de nadruk van het bezoek op de oorlog tussen Rusland en Oekraïne liggen. Daar zijn wat meningsver­schillen tussen de bondgenote­n.

Macron heeft herhaaldel­ijk gezegd dat de oorlog moet eindigen aan de onderhande­lingstafel en niet op het slagveld. Biden benadrukte dat alleen de Oekraïners zélf kunnen beslissen hoe en wanneer ze de strijd staken. De Amerikanen vinden ook dat de Franse bijdrage aan de Oekraïense strijdkrac­hten wel héél beperkt is (220 miljoen euro), terwijl Washington er miljarden tegenaan gooit.

Elektrisch­e auto’s

Uiteindeli­jk gaan de meeste geopolitie­ke en militaire onenighede­n over de vorm. Het is veeleer op economisch vlak dat de grootste storing zit op de Frans-Amerikaans­e lijn. De recent aangenomen Amerikaans­e klimaatwet, de ‘Inflation Reduction Act’, is een doorn in het oog van Macron. Die protection­istische wet wordt op 1 januari in de VS van kracht en wil met allerlei groene subsidies ‘Buy American’ promoten.

Vooral de staatssteu­n voor Amerikanen die een elektrisch­e auto van Amerikaans­e makelij kopen, schoot in het verkeerde keelgat. Frankrijk geeft ook forse subsidies voor elektrisch­e wagens. Maar of die auto in Frankrijk, China of de VS werd gemaakt, doet er niet toe. Macron vreest, samen met de rest van Europa, dat Europese bedrijven door de klimaatwet concurrent­ienadeel zullen ondervinde­n en dat Europese bedrijven naar de VS gelokt worden. Als reactie wil de regering in Parijs een ‘Buy European’-actie op poten zetten.

Rumble in the jungle

De Franse president zal erop aandringen dat het zeker nu cruciaal is dat Europa sterker voor de dag komt, niet zwakker. Maar de kans dat Biden hieraan toegeeft is quasi onbestaand­e. In het beste geval kan Parijs uitzonderi­ngen eisen voor een paar Europese fabrikante­n. Macron hoopt vooral om het debat over een ‘Buy European Act’ in Brussel te versnellen.

Wat China betreft, is Macron van plan Biden eraan te herinneren dat Frankrijk geen bondgenoot is die braafjes aansluit bij de Amerikaans­e visie van rivaliteit met Peking. ‘Wij zijn bondgenote­n van de Verenigde Staten én wij zijn partners van China’, benadrukte Macron en hij waarschuwd­e dat ‘twee zeer opgewonden olifanten (de VS en China, red.) de andere dieren van de jungle bedreigen.’ In Washington konden ze er maar zuinigjes om lachen.

‘De VS en China zijn als twee opgewonden olifanten’ Emmanuel Macron Franse president

 ?? © epa-efe ?? Er zit storing op de lijn Biden-Macron. Op 16 november zagen ze elkaar nog in Bali (foto).
© epa-efe Er zit storing op de lijn Biden-Macron. Op 16 november zagen ze elkaar nog in Bali (foto).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium