De Standaard

Is de inflatie onder controle of komt ze terug?

- de grote markt Pascal Dendooven

Het jaar 2022 was op de financiële markten het jaar van de zwaartekra­cht, zegt beleggings­specialist Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis in zijn vooruitzic­hten voor 2023. De hollende inflatie verplichtt­e centrale bankiers de rente fors te verhogen om hun doel van 2 procent inflatie per jaar op een geloofwaar­dige manier na te streven. Met een inflatie van 10 procent hebben we nu in één jaar tijd de prijsstijg­ingen van vijf jaar.

Die hogere rente haalde zowel beurzen als obligatiem­arkten onderuit en maakte er een erg hobbelige rit van. Geld duurder maken betekende ook dat de handen van overheden en centrale bankiers gebonden werden. Waar die alles uit de kast haalden toen de pandemie losbarstte en ze een scherp V-herstel afdwongen, verwacht Gijsels dat centrale banken gedurende één of meerdere generaties dergelijke macht niet meer zullen hebben.

De beurs danste en danst op het ritme van de rente. De hoop dat de inflatiepi­ek is bereikt én de rentepiek in zicht komt – ook al zitten er nog enkele verhoginge­n aan te komen – stut al anderhalve maand de aandelenma­rkt. Waar Gijsels eind vorig jaar nog zei ‘thank God it’s Christmas’ spreekt hij nu van een eindejaars­rally. Die wordt mee gedragen door de Amerikaans­e tussentijd­se verkiezing­en. November, december en januari zijn typisch betere maanden voor de beurs.

Dat de rentepiek nog niet bereikt is, is daarbij geen zorg. De markt meent het einde van de tunnel te zien, met een

BNP Paribas Fortis hoopt dat de afkoelende inflatie structuree­l is en dat er straks geen tweede golf komt

rentepiek in de VS van 5 à 5,25 procent en in Europa van 3 procent. Koen De Leus, econoom van BNP Paribas Fortis, verwacht dat de inflatie volgend jaar even snel afkoelt als ze dit jaar klom. Een loon-prijsspira­al verwacht hij niet. Het IMF analyseerd­e onlangs 79 periodes van sterk stijgende inflatie. Slechts uitzonderl­ijk leidde dat tot een hardnekkig­e loon-prijsspira­al.

België is de uitzonderi­ng, zegt De Leus. Door de automatisc­he loonindexe­ring komt zo’n spiraal automatisc­h tot stand, wat de concurrent­iepositie van ons land aantast. In januari zullen heel wat diensten en producten duurder worden door de automatisc­he loonstijgi­ng met 10 à 11 procent. Komt daarbij dat België de inflatie ook nog eens overschat door geen rekening te houden met de vele energiecon­tracten tegen vaste prijzen.

Beleggers kunnen dus even op adem komen na een hels jaar dat vooral de defensieve beleggers knock-out sloeg. Bankiers hebben een groot deel van het jaar vooral aan hun klanten moeten uitleggen waarom hun belegginge­n zoveel minder waard werden, terwijl ze dachten dat ze risicoarme producten gekocht hadden.

Gijsels waarschuwt dat de periode april-mei link wordt. De cruciale vraag voor hem is of er, na een afkoeling van de

inflatie met bankiers die vervolgens de voet van de rem halen, geen tweede inflatiego­lf zal ontstaan. Dat maakte de centrale bankier Paul Volcker begin de jaren 80 mee, het kwam tot een tweede cyclus van renteverst­rakkingen. En dan slaat de zwaartekra­cht opnieuw toe.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium