De Standaard

Antwerpse specialist in fietsversn­ellingen tankt 22 miljoen euro bij

-

FIETSEN Het Antwerpse bedrijf Classified, dat een systeem voor fietsversn­ellingen heeft ontwikkeld, haalt in een nieuwe kapitaalro­nde 22 miljoen euro op. Behalve Tom Boonen stappen ook oud-renners André Greipel en Anna van der Breggen in.

Een elektronis­che voorderail­leur in de achternaaf, dat is de korte omschrijvi­ng van de Powershift Hub, het product dat fabrikant Classified in 2020 op de markt bracht en dat nu lijkt aan te slaan. Veertig merken bieden het systeem intussen aan en het kan bij driehonder­d dealers besteld worden. Ook belangrijk voor wie op de kapitaalkr­achtige fietsliefh­ebber mikt: een eerste profploeg – het kleine maar ambitieuze, Noorse Uno-X – fietst met het systeem.

Classified lijkt daarmee de moeilijk horde van start-up genomen te hebben: van een goed product naar een levensvatb­are klantenbas­is evolueren. De concurrent­ie is ook niet mals, met vooral het Japanse Shimano. Dat bezit een bijna-monopolie en gooit met grote bedragen om topploegen exclusief met zijn versnellin­gssysteem te laten rijden. Bovendien is de wielerwere­ld vrij conservati­ef. ‘Daarom zijn we gestart met gravelbike­s, omdat die markt wat meer openstaat voor technologi­sche nieuwighed­en’, zegt aandeelhou­der en ex-renner Tom Boonen. ‘De verkoop neemt intussen toe. Heel wat merken gaan het systeem in hun modellen voor 2024 aanbieden’.

Bij Classified werken intussen 47 mensen, en het bedrijf ruilde Turnhout in voor Antwerpen (verkoop en productie) en Eindhoven (R&D). ‘Classified verkoopt enkele duizenden versnellin­gssystemen per jaar en haalde in 2021 een omzet van 2 miljoen euro. Maar we zijn in de eerste plaats een technologi­ebedrijf waarbij de groei veel belangrijk­er is’, zegt Mathias Plouvier, ceo van Classified. ‘We hebben ook overeenkom­sten met producente­n van wielen, zodat ons systeem standaard in hun wielsets ingebouwd kan worden. Met Mavic en DT Swiss is er bijvoorbee­ld zo’n overeenkom­st’.

Om die groei te financiere­n haalde het bedrijf 22 miljoen euro extra kapitaal op, waarvan het Britse durfkapita­alfonds Active Partners het leeuwendee­l voor zich neemt. Ook Bridford Investment­s,

 ?? © Raymond Lemmens ??
© Raymond Lemmens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium