De Standaard

Aldi ziet het klein in Brussel

De discounter Aldi zet zijn zinnen op de hoofdstad, gesterkt door veranderen­d koopgedrag. Kleine buurtsuper­markten moeten Brusselaar­s overtuigen van de klassieke Aldi-formule.

- Dario Van Fleteren

35 miljoen euro. Dat is het bedrag dat Aldi in een nieuwe reeks buurtsuper­markten in het Brusselse pompt. In Eigenbrake­l, Grimbergen, Schaarbeek, Evere en Ukkel zullen de komende twee jaar mini-Aldi’s het licht zien, goed voor een zestigtal nieuwe jobs. ‘Het is een logische volgende stap’, zegt woordvoerd­er Tine De Keersmaker van Aldi. ‘We waren al actief in Brussel, maar nu willen we ook kleinschal­iger te werk gaan. Dat vergt enkele aanpassing­en. De winkels worden kleiner, de gangen en winkelkarr­en krimpen en ook de parkeermog­elijkheden zullen beperkt zijn.’ De winkeloppe­rvlakte zal zowat 60 à 80 procent van het gemiddelde bedragen. De keten overweegt om creatief om te springen met de beschikbar­e ruimte. Een magazijn in twee verdieping­en sluit het bijvoorbee­ld niet uit.

‘Het wordt geen city-concept’, zegt De Keersmaker. ‘Wij bieden dezelfde producten aan tegen dezelfde prijs als elders in het land. Behalve enkele lichte aanpassing­en in het assortimen­t op basis van de regio – iets wat we elders ook doen – zal de Aldi in Brussel even vertrouwd aanvoelen.’

‘Shophopper­s’

Met deze zet probeert de Duitse keten verder te surfen op haar succes tijdens de koopkracht­crisis. Daarin bleek de Belg meer dan ooit een ‘shophopper’, die zich vooral door de prijs laat leiden en zich zo een weg baant door het supermarkt­landschap. Bij drie op de vijf Belgen betekent dat vaker bij een discounter gaan shoppen. Volgens het onderzoeks­bureau iVox schuwen zeven op de tien klanten de overstap naar huismerkpr­oducten niet. Niet toevallig is dat de bulk van het assortimen­t bij Aldi. Liefst 90 procent van de producten in de winkelrekk­en draagt een merknaam van het huis.

Exacte cijfers over de toeloop geeft Aldi niet. Het wil alleen kwijt dat het ‘sinds midden februari een verhoogde interesse ziet’ in zijn winkels.

Volgens Stefan Van Rompaey van RetailDeta­il zit er wel muziek in de kleine Aldi’s. ‘Het heeft hier een achterstan­d tegenover andere ketens’, legt hij uit. ‘Aldi zal zijn beproefde recept inkapselen in een stadsreali­teit. Daar laten klanten hun auto staan en kiezen ze veeleer voor een blitzbezoe­k voor enkele kleine aankopen. Zo’n publiek komt dan wel vaker langs.’ Vooral de keuze om niet mee te stappen in het city-concept valt Van Rompaey op. ‘Daarmee gaat het echt om een kleine versie van een Aldi met prijzen zoals je die ver buiten de stadskern vindt.’

Nabijheid

Niet alleen de koopkracht­crisis heeft een impact op ons koopgedrag. ‘De coronacris­is zorgde ervoor dat klanten liever dicht bij de deur inkopen gingen doen, zoals in buurtwinke­ls’, meent Van Rompaey. Die nabijheid is in een drukbevolk­t gebied zoals Brussel niet altijd gemakkelij­k te organisere­n. De schaarse plek in de hoofdstad noopt er bovendien toe om (verplicht) ruimte te delen. Ook Aldi onderzoekt hoe het panden kan delen door appartemen­ten, studentenk­oten of kantoorrui­mtes aan te bieden.

‘Aldi zal zijn beproefde recept inkapselen in een stadsreali­teit’ Stefan Van Rompaey RetailDeta­il

Voor België zijn de buurtwinke­ls van Aldi in Brussel een primeur. Eerder doken er al op in stadscentr­a in Portugal, Spanje en Frankrijk. Aldi sluit niet uit dat hetzelfde concept uitgerold wordt in andere Belgische steden, zoals Gent, Antwerpen of Luik.

 ?? © getty ?? Aldi probeert voort te surfen op zijn succes in de koopkracht­crisis.
© getty Aldi probeert voort te surfen op zijn succes in de koopkracht­crisis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium