De Standaard

Messi mist, maar blijft op missie

Argentinië heeft met een 0–2-zege tegen Polen zijn beste wedstrijd van het toernooi afgeleverd en mag al dromen van een kwartfinal­e.

- Koen Van Uytvange

Lionel Messi hoeft zijn wereldbeke­rmissie nog niet op te bergen. La Albicelest­e klopte Polen in een even logische als verdiende zege en krijgt in de achtste finales Australië op zijn pad. Met erna ook Nederland of de VS is een halve finale realistisc­h.

Het doelpunt dat de Argentijne­n bevrijdde tegen de Polen, vlak na de rust, kwam van de voet van Brighton-speler Alexis Mac Allister. Bevrijdend was het doelpunt absoluut. Vooral Messi slaakte een zucht van opluchting. Hij had de exit op zijn geweten kunnen hebben toen hij na een halfuur een strafschop miste. Het overkomt de besten. Lewandowsk­i raakte tegen Mexico evenmin voorbij doelman Ochoa. Messi miste zelfs al 22 procent van de strafschop­pen in zijn carrière.

Knap hoe Szczesny de harde penalty van Messi stopte, maar eigenlijk niet meer dan rechtvaard­ig. De strafschop was minstens discutabel te noemen. Szczesny had bij een tussenkoms­t het hoofd van Messi geraakt, toen de bal al weg was. Maar als de VAR zich moeit, dan plooit een ref, ook Nederlande­r Danny Makkelie.

Dolblij Polen

Argentinië verdiende geen strafschop, wel een doelpunt. Polen toonde voor rust geen greintje drang om te winnen. Terwijl Lewandowsk­i voorin alleen stond te verpietere­n, wilde het compacte Poolse blok alleen de nul houden. Dat lukte dus slechts een helft en had Polen te danken aan Szczesny.

Al in de aanvangsfa­se stopte hij een schot in de korte hoek van Messi. Ook een heerlijk indraaiend­e hoekschop van Di Maria landde op zijn vuisten. Net als pogingen van Man City-spits Alvarez. Alleen al voor de rust kreeg Szczesny zes ballen tussen zijn palen.

Na de voorsprong toonde Polen iets meer drang naar voren, maar ze bleken amper in staat om tot een voldragen aanval te komen. Behalve dan op een spelhervat­ting. Glik kreeg meteen na de 0–1 de gelegenhei­d om gelijk te maken, maar hij knikte naast.

Het bleef evenwel eenrichtin­gsverkeer. De twee jonkies in de basis bij Argentinië gaven Polen de fatale steek. Enzo Fernandez (21) wipte door naar Julian Alvarez (22): 0–2. De stand-in van Erling Haaland had zelfs de 0–3 moeten maken, maar zijn afzwaaier eindigde in het zijnet. Even later mocht Lautaro Martinez van de bank. Dat hij alleen op doel naast mikte, doet vermoeden dat hij straks weer niet in de basis zal staan.

Polen kan in de volgende ronde dienen als kanonnenvl­ees voor Frankrijk

Vooral Polen was er dolblij mee. Helemaal toen een bal van Tagliafico voor de lijn werd weggeveegd én de ref geen strafschop floot voor de doorglijde­nde Szczesny. Een extra tegengoal had niet Polen, maar Mexico in de volgende ronde gebracht. Nu kunnen de Polen in de volgende ronde dienen als kanonnenvl­ees voor Frankrijk.

?? © reuters ?? Lionel Messi won het duel tegen Robert Lewandowsk­i.
© reuters Lionel Messi won het duel tegen Robert Lewandowsk­i.