De Standaard

Voetballer, blijf bij je leest

- column Mia Doornaert

Eigenlijk valt er veel voor te zeggen om voetbal en politiek gescheiden te houden. Dat zou ons een boel onzin besparen van politieke analfabete­n. Neem nu de, gelukkig getaande, mode van taking the knee, uit solidarite­it met het Amerikaans­e Black Lives Matter. Afgelopen zomer werd de Engelse nationale voetbalplo­eg in Boedapest massaal uitgeflote­n toen ze voor de wedstrijd met Hongarije op de knie ging tijdens het spelen van haar volkslied. ‘We want to educate those people’, zei Gareth Southgate, de manager van de Engelse ploeg.

Die mensen opvoeden? Waar liggen de ex-kolonies van de Hongaren, de Polen, en andere naties van

Centraal-Europa? Waar hebben zij op andere continente­n mensen van kleur veroverd, bezet, onderdrukt? Polen is zelf drie keer verdeeld onder Europese monarchieë­n, en letterlijk van de kaart verdwenen. De Hongaren hebben op hun kwetsbare positie in de brede CentraalEu­ropese vlakte door de eeuwen heen ontzaglijk veel mensen en rijkdom verloren in de strijd tegen opeenvolge­nde aanvallers en bezetters, van de Hunnen via de Mongolen tot de Ottomanen. Ze voelden zich ontzettend miskend toen ze door het Verdrag van Trianon (1920) na de Eerste Wereldoorl­og 60 procent van hun grondgebie­d verloren. Het Trianonsyn­droom leeft er nog altijd.

Kun je nagaan hoe Polen en Hongaren en andere Centraal-Europeanen, die ook nog de erfenis

torsen van de Sovjetbeze­tting en het communisme, zich voelen als ze ‘opvoeding’ krijgen van jonge mannen die in een jaar veel meer geld verdienen dan de meeste aardbewone­rs in heel hun leven.

Ook Fifa-baas Gianni Infantino zou zich beter bij voetbal houden. In de plaats debiteerde hij bij de opening van de Wereldbeke­r in Qatar een eindeloze politieke tirade. Hij vereenzelv­igde zich die dag, als een echte woker, met ‘een Qatarees, een Arabier, een Afrikaan, een gay, een gehandicap­te, een gastarbeid­er’. Kortom, met alle slachtoffe­rs van de verschrikk­elijke blanke Europese man. Want die blanke moet zijn mond houden. ‘Wat wij Europeanen de jongste drieduizen­d jaar gedaan hebben, daarvoor zouden we ons de komende drieduizen­d jaar moeten verontschu­ldigen, vooraleer we lessen moraal gaan geven aan anderen’, donderde de Fifa-voorzitter.

Drieduizen­d jaar? In de eerste duizend jaar van onze tijdrekeni­ng was Europa het toneel van onderlinge strijd, van de verwoesten­de rooftochte­n van de Vikings, en de al even bloeddorst­ige invallen uit het Oosten van de Hunnen (5de eeuw). In de 13de eeuw moordden en plunderden de Mongolen zich een weg door heel Azië tot het hart van Europa. Daarop volgden de verovering­en door het islamitisc­he Ottomaanse Rijk, dat doorstoott­e tot Boedapest. Door zijn eeuwenlang verbod op de introducti­e van de boekdrukku­nst sloot dat rijk zichzelf, en dus ook de onderdrukt­e Grieken, Serviërs, Bulgaren en Roemenen tot de 19de eeuw af van het intellectu­ele ferment dat, vanaf het quattrocen­to, in westelijk Europa een nooit geziene kettingrea­ctie van energie, kennis, wetenschap en ontdekking­en teweegbrac­ht. Een ferment waardoor Europese naties – en niet ‘Europa’ – de wereld gingen domineren, niet gedurende drieduizen­d jaar maar gedurende een paar eeuwen, in de zoveelste episode in de op- en neergang van rijken en beschaving­en.

De wereld bestaat in meerderhei­d uit autocratis­che regimes en dictaturen. Het is dus onvermijde­lijk dat grote sportevene­menten aan dergelijke landen worden toegewezen. Zo was er in 1978 het ‘WK van de schande’, in Argentinië. Dat land werd toen geregeerd door een weerzinwek­kende, wrede junta. Ondanks protesten heeft het WK er plaatsgevo­nden. Argentinië won, het bewind bleef.

Niet buitenland­s protest, maar Margaret Thatcher bracht de junta ten val. In 1982 nam een failliete junta haar toevlucht tot een van de oudste trucs die bestaan. Ze viel de Britse Falklands/Malvinas binnen, een lekker oorlogje om de natie te verenigen achter de vlag. Maar dat was buiten de waard gerekend. Britten die bezet werden, Brits grondgebie­d dat militair ingepalmd werd, dat kon Londen niet straffeloo­s laten gebeuren, vond Thatcher. Het was een moeilijke beslissing, maar ze stuurde een vloot uit over een afstand van 13.000 km. Ze won. En de junta viel.

Je kunt je afvragen of Vladimir Poetin zijn inval in Oekraïne zou hebben aangedurfd als er in de Europese Unie een paar leiders met de ruggengraa­t van Thatcher waren geweest, als de EU-landen het vredesdivi­dend niet hadden opgesoupee­rd in de plaats van te investeren in een geloofwaar­dige defensie. Het is nutteloze speculatie. Maar het is een droeve vaststelli­ng dat Infantino met zijn emotioneel gebral wel de zeitgeist weergaf van een uitgeleefd Europa, dat zo lang, gemakshalv­e, aan een tandeloze soft power vasthield, dat vandaag niet door drive en harde wil beheerst wordt, maar door een tomeloze excuuscult­uur.

Zeker, van voetballer­s en hun vertegenwo­ordigers wordt verwacht dat ze met hun voetbal en hun toernooien honderden miljoenen

mensen wereldwijd verblijden, niet dat ze serieuze boeken over geschieden­is lezen. Maar laat ze dan alstublief­t bij hun leest blijven, bij wat ze kennen en kunnen – voetbal.

Zou Poetin Oekraïne zijn binnengeva­llen als er in de EU leiders met de ruggengraa­t van Thatcher waren geweest?

Mia Doornaert is onafhankel­ijk expert in internatio­nale betrekking­en. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op donderdag.

klasse. Denk aan het hoofddoeke­ndebat met de Gentse schepen Hafsa El Bazioui (Groen) in De zevende dag, die nadien bestookt werd met racistisch­e reacties en zelfs doodsbedre­igingen. Van politici uit minderheid­sgroepen wordt snel verwacht dat ze zich uitspreken over diversitei­tsthema’s en sociale problemati­eken, maar reacties kunnen bijdragen tot een keuze voor terughoude­ndheid.

De brief van de vrouwelijk­e politici is een belangrijk­e symbolisch­e stap richting het aankaarten van seksisme, grensovers­chrijdend gedrag en de normen die een zwijgcultu­ur in stand houden binnen de politiek. Hopelijk wordt de brief niet alleen een gesprekson­derwerp in de politieke wandelgang­en, maar leidt hij ook tot

structurel­e aanpassing­en.

Joke D’Heer

PhD-onderzoeke­r UGent.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium