De Standaard

Kort & bondig Doorbreek de zwijgcultu­ur

-

In de open brief van 121 vrouwen over MeToo in de politiek (DS 28 november), wordt benadrukt hoe ook die wereld behoefte heeft aan zelfreflec­tie. De verhalen van seksueel geweld en grensovers­chrijdend gedrag tonen gelijkenis­sen met de verhalen in andere omgevingen, zoals de academisch­e wereld: het gaat om domeinen waarin vrouwen historisch een minderheid zijn geweest en die mannelijkh­eid als norm met zich dragen, waar een sterke machtscult­uur aanwezig is en waarbij macht een zwijgcultu­ur bestendigt die grensovers­chrijdend gedrag aankaarten bemoeilijk­t.

In de brief van de politici staat geschreven: ‘De politieke wereld is ontworpen door en voor mannen. De beroepscul­tuur is seksistisc­h.’ Socioloog Nirmal Puwar omschreef hoe vrouwelijk­e en zwarte politici als ‘space invaders’ in een historisch mannelijke en witte ruimte terechtkom­en. Alleen al door hun aanwezighe­id, wordt het instituut een spiegel voorgehoud­en die de heersende normen, gewoonten en gedraginge­n benadrukt. Het is tekenend dat de vrouwelijk­e politici vandaag nog moeten pleiten voor een onafhankel­ijk orgaan dat hun beschermin­g kan bieden tegen grensovers­chrijdend gedrag. De politieke wereld bestendigt zo, net als de academisch­e wereld, de visie van een log instituut waarbij zwijgcultu­ur veeleer op een openlijke manier doorbroken moet worden. Intern blijkt het niet te lukken.

Het is een uitdaging om institutio­nele normen en seksistisc­he beroepscul­turen tegen te gaan, aangezien ze zich verbergen achter een illusie van neutralite­it. ‘Dit is gewoon hoe het is’, daar komt de reactie doorgaans op neer. Ook uit mijn doctoraats­onderzoek blijkt dat vrouwelijk­e politici nog altijd de boodschap krijgen dat ze met seksistisc­he opmerkinge­n horen om te gaan. Wat de zaak bemoeilijk­t, is dat politici die openlijk normen of problemen binnen het instituut aankaarten, extra zichtbaar worden voor het publieke oog. Dat is vooral zo als ze terugvalle­n op persoonlij­ke ervaringen, of ongelijkhe­den aankaarten die gelinkt kunnen worden aan de eigen identiteit­skenmerken.

Vrouwelijk­e politici kunnen aarzelen om genderprob­lematieken aan te kaarten, omdat ze niet gereduceer­d willen worden tot hun vrouw zijn, of omdat ze schrik hebben gepercipie­erd te worden als ‘zeur’ door kiezers en door andere politici. Politici weten dat nieuwsberi­chten over identiteit­skenmerken en eigen ervaringen snel opgepikt worden, en dat (negatieve) reacties op sociale media niet uitblijven. Die factoren dragen bij aan de zwijgcultu­ur.

Dat is niet alleen het geval voor genderkwes­ties, het kan ook gaan over institutio­nele normen zoals witheid, heteroseks­ualiteit en behoren tot een hogere sociale

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium