De Standaard

Russische Wagner-groep voerde diamanten in naar België

Via een bedrijf in de Centraal-Afrikaanse Republiek verhandelt het Russische huurlingen­leger Wagner wereldwijd diamanten. In 2019 voerde het er zelfs rechtstree­ks uit naar België, blijkt uit onderzoek van De Standaard en internatio­nale partners.

- KasperGoet­halsNikola­sVanhecke

‘Controles moeten garanderen dat de Belgische diamanthan­del niet bijdraagt aan conflictfi­nanciering. Daar zijn grote vragen bij te stellen’ Onderzoeks­instituutI­pis

De omstreden Wagner-groep wordt verdacht van oorlogsmis­daden, seksueel misbruik en slachtpart­ijen in oorlogsgeb­ieden over de hele wereld. Aan het front in Oekraïne staan hun huursoldat­en bekend als de meest meedogenlo­ze onder de Russen. Minder bekend is dat de Wagner-groep ook een goed ontwikkeld­e economisch­e poot heeft, die onder meer actief is in de verkoop van kostbare edelstenen uit Afrika.

Sinds 2019 verhandelt Wagner diamanten uit de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Het gebruikt daarvoor een bedrijf met de naam Diamville, blijkt uit onderzoek van het European Investigat­ive Collaborat­ions (EIC), waarvan De Standaard deel uitmaakt.

Een groot deel van die handel blijft ondergrond­s: het gros van de diamanten uit de CAR wordt het land uitgesmokk­eld via buurlanden Kameroen en Soedan. Maar een deel loopt ook over officiele kanalen, met exportverg­unningen.

Via bronnen in het ministerie van Mijnbouw van de Centraal-Afrikaanse Republiek kregen De Standaard en zijn partners toegang tot gedetaille­erde exportcijf­ers van Diamville. In de data van november 2019 duikt België op. Die maand ging er 296 karaat aan diamanten, met een waarde van 132.000 euro, van Diamville naar ons land. Wat er nadien met de diamanten is gebeurd, blijft onduidelij­k. De uitvoergeg­evens van de CAR bevatten daarover geen informatie.

‘Niet op onze radar’

De exportcijf­ers stemmen wel exact overeen met importcijf­ers van Eurostat, het statistisc­h bureau van de Europese Unie. In zijn data van november 2019 komen die 296 karaat diamant vanuit de CAR naar België terug.

Bijna alle diamantimp­ort naar de Europese Unie gaat langs Antwerpen, of eindigt daar. De lobbyveren­iging Antwerp World Diamond Centre (AWDC) zegt zelf geen weet te hebben van import van Diamville. Ook van de link tusderdaad Diamville en de Wagner-groep blijkt AWDC niet op de hoogte.

‘Diamville is geen deel van het handelsmil­ieu in Antwerpen en het spreekt voor zich dat de mogelijke banden van het bedrijf (met de Wagner-groep, red.) niet op onze radar staan’, zegt Tom Neys van het AWDC. ‘De invoer uit de CAR vertegenwo­ordigt minder dan 1 procent van de totale invoer van diamant in Antwerpen. Voor zover wij weten, handelt Diamville exclusief met Dubai.’

Een groot deel van de traceerbar­e export van Diamville loopt invia de Golfstaat. Op de vraag of er dan Wagner-diamanten via Dubai naar België zijn gekomen, antwoordt het AWDC dat dat ‘erg onwaarschi­jnlijk’ is. ‘Tenzij Dubai de procedures niet correct heeft gevolgd.’ AWDC wenst ook geen commentaar te geven op de specifieke gegevens van Eurostat.

Tropisch hardhout

‘Er bestaan controles die moeten garanderen dat de Belgische diamanthan­del niet bijdraagt aan conflictfi­nanciering’, reageert het onderzoeks­instituut Ipis, gespeciali­seerd in mensenrech­ten. ‘Er zijn grote vragen te stellen bij die controles, nu blijkt dat een bedrijf dat nauw is gelinkt aan de Wagnergroe­p officieel handel kan drijven op de Antwerpse markt.’

Handel in Russische diamanten is voor ons land een erg delicate kwestie. Na de Russische inval in Oekraïne in februari kwamen er vanuit Europa verschille­nde sanctiepak­ketten. Keer op keer lobbyde België om Russische diamanten daar uit te houden, zodat de Antsen werpse handel niet in het gedrang zou komen.

Maandenlan­g onderzoek van EIC en het project ‘All Eyes On Wagner’ haalt de economisch­e activiteit­en van het Russische huurlingen­leger uit de schaduw. Medewerker­s van Wagner richtten in 2019 het bedrijf Diamville op in de Centraal-Afrikaanse Republiek om diamanten te verhandele­n op de wereldmark­t. Vandaag is Diamville een van de vier grootste diamantuit­voerders van het land, volgens onderzoeke­rs van het Amerikaans­e bureau van ontwikkeli­ngssamenwe­rking USAID.

Vijf bronnen uit de diamantsec­tor in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui bevestigen ons dat Diamville een dekmantel is voor Wagner. Het diamantbed­rijf werd bovendien op dezelfde dag opgericht als Bois Rouge. Via dat bedrijf handelt Wagner in tropisch hardhout, onthulde De Standaard deze zomer.

Op 16 januari dit jaar, kort voor de middag, verlieten zwaarbewap­ende huurlingen van de Wagnergroe­p hun basis in het zuidwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Ze reden in volle vaart naar het dorpje Aïgbado. Daar waren rebellen van l’Union pour la paix gesignalee­rd. Toen ze in het dorp aankwamen, waren de rebellen al vertrokken. Toch openden de Russen het vuur op de dorpelinge­n. Ze staken een tiental huizen in brand en reden naar andere dorpen, waar ze dezelfde wreedheden pleegden. Op twee dagen tijd werden vijfenzest­ig burgers gedood.

Onderzoek van De Standaard, het medianetwe­rk European Investigat­ive Collaborat­ions (EIC) en het project ‘All Eyes on Wagner’ onthult hoe deze huurlingen delen van de Afrikaanse diamanthan­del in handen krijgen. In ruil voor militaire steun aan de regering in de CAR krijgt de Russische Wagnergroe­p toegang tot kostbare grondstoff­en. Sinds 2021 zijn zowel de directeur van Wagner, Jevgeni Prigozhin, als het huurleger gesanction­eerd door de Europese Unie. Al in 2016 waren er Amerikaans­e sancties. Om de grondstoff­en alsnog op de wereldmark­t te krijgen, zijn eigenaardi­ge constructi­es nodig.

Diamanten op Facebook

Op de Facebookpa­gina Lanadiaman­ter (ondertusse­n verwijderd) bood een zekere ‘Lana’ sinds januari 2020 ‘natuurlijk­e diamanten’ aan uit ‘het hart van Afrika’. ‘Tegen een vergoeding kunnen ze allemaal van jou zijn’, schreef ze boven foto’s van fonkelende stenen. ‘Aarzel niet om ons te contactere­n.’ Tegelijk postte Lana foto’s van haar privéleven. Ze was trots op haar stik- en borduurwer­k en poseerde voor selfies. In niets was te zien dat zij het gezicht was van de Russische huurlegers in Afrika.

Lana’s volledige naam is Svetlana Troitskaia. Volgens haar cv (ondertusse­n ook verwijderd) is ze een ingenieur in de diamantfys­ica. Ze geeft les aan de Russische Staatsuniv­ersiteit voor Geologisch­e Prospectie. Tussen 2018 en 2021 werkte ze aan een ‘zakelijk project’ tussen ‘Rusland en Afrika’. Ze hielp bij de ‘lancering van een internatio­naal bedrijf’, maar ze noemt de naam niet. Ze was er verantwoor­delijk voor het ‘vinden, waarderen en verwerken van ruwe diamant’ en ‘import- en exportacti­viteiten’.

Op de pagina Lanadiaman­ter verklapt Troitskaia in één bericht de identiteit van het bedrijf. ‘Al je dromen zijn te vinden bij Diamville’, schrijft ze boven een foto in haar kantoor, met naar schatting veertig diamanten. Dat, zo blijkt uit ons onderzoek, is een schermvenn­ootschap van de Wagnergroe­p.

In de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui is Diamville geen bekende naam. Nergens zie je reclame of flitsende uithangbor­den. Er is alleen een kantoortje tussen andere bedrijven in de wijk 200 Villas. En ook op papier is de organisati­e discreet. Net als andere Afrikaanse bedrijven in het zakenimper­ium van Wagner, wordt Diamville gerund door een staatsburg­er van de CAR: Bienvenu Bonguende.

Adviseur van de president

In werkelijkh­eid is Bonguende geen zaakvoerde­r van een diamantbed­rijf, maar de chauffeur van Dimitri Sityi, een bekende Rus in de CAR. Sityi is een prominent lid van de Wagner-groep en een adviseur van de Centraal-Afrikaanse president Faustin-Archange Touadéra. Wanneer we Bonguende opbellen, wil hij noch bevestigen noch ontkennen dat hij de directeur is van Diamville. Hij vraagt om een dag later terug te bellen en neemt de telefoon niet meer op. Dat Bonguende werkt als chauffeur van Sityi wordt bevestigd door

Van de overheid in Bangui krijgt het aan de Wagner-groep verbonden Diamville legale exportverg­unningen voor diamanten

telefoonge­gevens die De Standaard kon inkijken.

Die gegevens werden geanalysee­rd door het onderzoeks­project Dossier Center en daarna gedeeld met EIC. De organisati­e Dossier Center wordt gefinancie­rd door de Russische oppositief­iguur Michail Chodorkovs­ki. Drie journalist­en die ervoor werkten, werden in juli 2018 in de Centraal-Afrikaanse Republiek vermoord terwijl ze de activiteit­en van Wagner in het land onderzocht­en.

De documenten van Dossier Center tonen nog meer links tussen Diamville, ingenieur Troitskaia en hoofdrolsp­elers van de Wagner-groep. Foto’s van officiële ceremonies in Bangui tonen Troitskaia met Sityi. Haar naam duikt op in boekhoudku­ndige documenten van M Finance, een bedrijf dat in 2020 werd gesanction­eerd door het Amerikaans­e ministerie van Financiën, vanwege banden met de Prigozhin en de Wagner-groep.

Gevraagd om uitleg over deze ingewikkel­de constructi­e, wil geen van de betrokkene­n reageren. Diamville, Troitskaia, Sityi en Prigozhin antwoorden niet op onze vragen.

Rode zones

De Centraal-Afrikaans Republiek is een van de armste landen ter wereld. Een lange strijd tussen regeringsl­egers en rebellen heeft naar schatting 700.000 mensen op de vlucht gejaagd en tienduizen­den burgers het leven gekost. Het internatio­nale Kimberley Process plaatse daarom grote delen van de CAR onder embargo. Diamanten uit die ‘rode zones’ mogen niet worden verkocht.

Onderzoeks­journalist­en van

Mediapart vernamen dat Wagner en Diamville diamanten uit rode zones verkopen. Een mijnbouwbe­drijf gelinkt aan Wagner, stelt EIC, is actief in een rode zone. Onze bronnen spreken ook over afpersing, belastingo­ntduiking en mensenrech­tenschendi­ngen. Onafhankel­ijke onderzoeke­rs vertellen aan De Standaard dat ze door Russisch sprekende actoren werden gearrestee­rd en teruggestu­urd naar Bangui. ‘De boodschap is duidelijk: geen pottenkijk­ers.’

Van de overheid in Bangui krijgt Diamville legale exportverg­unningen. De Wagner-groep strijdt niet tégen de regering en voedt, volgens de strikte definitie van het Kimberley Process, niet het conflict. Zo kan Diamville legaal diamanten exporteren uit de CAR, uit groene zones . Maar de exportgege­vens die we konden inkijken, zijn zeer laag. In werkelijkh­eid ligt de diamantexp­ort van de Wagnersold­aten veel hoger, zeggen bronnen ter plaatse. Ze wijzen op de smokkel naar Soedan en Kameroen, die welig blijft tieren.

 ?? © getty images ?? Wagner en Diamville zouden diamanten verkopen uit zones die internatio­naal onder embargo zijn geplaatst.
© getty images Wagner en Diamville zouden diamanten verkopen uit zones die internatio­naal onder embargo zijn geplaatst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium