De Standaard

Voorjaarso­ffensief De Croo moet Vivaldi opblinken

In maart wil de regering-De Croo bewijzen dat ze toch nog kan hervormen. Het programma oogt overladen, met activering als toppriorit­eit. Maar wie weet vindt de eerste minister ‘ambitie en voluntaris­me’.

-

Door tijdgebrek kon premier Alexander De Croo (Open VLD) woensdag in de commissie Binnenland­se Zaken niet antwoorden op de splijtende analyses van de oppositie. Op hervorming­svlak krijgt zijn regering amper iets klaar. Eerder deze week boekte Vivaldi een succesje met het loonakkoor­d, maar het gerommel aan de zijlijn door diverse partijvoor­zitters van de meerderhei­d suggereerd­e dat het vet van de soep is. ‘Bij gebrek aan ambitie kunnen we nu al de eindconclu­sie maken’, sneerde N-VA-fractielei­der Peter De Roover tijdens de commissiev­ergadering.

Zelfs über-Vivaldist Kristof Calvo (Groen) hekelde een ‘gebrek aan ambitie en voluntaris­me’. Hij hoopte dat ‘De Croo de Verhofstad­t in hem zou loslaten’. Een via De Tijd uitgelekt werkdocume­nt van de Zestien suggereert dat de premier die weg ook lijkt op te gaan. Tegen maart wil Vivaldi een rist hervorming­en realiseren. De timing heeft alles te maken met de begrotings­controle. België torst een van de slechtste begrotinge­n van Europa. Dat maakte zeker aan Vlaamse kant een sense of urgency los.

Mensen aan het werk

In wezen draait alles rond het opkrikken van de werkzaamhe­idsgraad. Volgens het regeerakko­ord moet die in 2030 op 80 procent liggen. ‘Mensen aan het werk’ betekent meer inkomsten en minder uitgaven. In een interview met De Standaard wees Open VLDvoorzit­ter Egbert Lachaert op de nood om het verschil tussen werken en niet werken te vergroten.

Dat uitgangspu­nt kleurde maandag alvast de verdeling van de welvaartse­nveloppe. Dat potje van een klein miljard wordt gebruikt om de laagste lonen en uitkeringe­n op te trekken. In tegenstell­ing tot twee jaar geleden vloeit er minder geld naar de werklooshe­idsuitkeri­ngen. De vrijgekome­n middelen gaan naar een verhoging van de minimumlon­en.

Het werkdocume­nt bouwt daarop verder. Als de invoering van het sociale energietar­ief binair gebeurt ( je hebt er recht op of niet en de grens is heel strikt) is de werklooshe­idsval groot. Veel mensen verkiezen dan om financiële redenen een uitkering boven een job. Daarom wil de premier de toepassing aanpassen. Al tijdens de begrotings­gesprekken werd deze oefening gemaakt. Maar minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) lag dwars. Er volgt nu een tweede zit waarbij ook de permanente verlaging van de btw op gas en elektricit­eit en de invoering van compensere­nde accijnzen afgeklopt kunnen worden.

Pensioenen

Ook de pensioenhe­rvorming vraagt om een herkansing. De afgesproke­n maatregele­n doen de vergrijzin­gskosten oplopen. Aan de ene kant kost de pensioenbo­nus te veel geld (zowat 800 miljoen in 2040), aan de andere kant brengen de 5.000 noodzakeli­jk gewerkte dagen om toegang te krijgen tot het minimumpen­sioen te weinig op (amper 25 miljoen in 2040).

De Croo zelf wilde snoeien in de perequatie (waarbij de ambtenaren­pensioenen de stijging van de ambtenaren­lonen volgen) of de toegangsvo­orwaarde voor het minimumpen­sioen verhogen, in ruil voor een vervroegd pensioen voor werknemers die op hun achttiende begonnen te werken. De PS blokkeerde dat. Ook de afschaffin­g van gunstregim­es bij het spoor en de politie sneuvelde.

Het verzoek van staatssecr­etaris voor Relance Thomas Dermine (PS) aan de Europese Commissie om een schijf van 847 miljoen euro relancegel­d (waarvan slechts 179 miljoen euro voor de federale overheid) vrij te maken, pepert de discussie. In de commissie Economie moest Dermine maandag toegeven dat de pensioenpl­annen botsen met wat Europa vraagt.

Maar er was volgens hem geen sprake van een ‘noodsituat­ie’, de ‘intense discussies met de Commissie over de manoeuvree­rruimte’ lopen volop. Toch bestaat binnen Vivaldi de hoop dat het dreigement om de som niet uit te betalen de PS en vooral vicepremie­r PierreYves Dermagne tot actie zou aanzetten. Zeker het Waals Gewest zit om geld verlegen.

In kringen van de Zestien valt te horen dat de ‘rijpheid’ van de dossiers het ritme van de hervorming­en zal bepalen

Kleine stapjes

Later deze maand introducee­rt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) zijn voorstel tot fiscale hervorming. Weer is het de betrachtin­g om werken lonender te maken, met de verlaging van de lasten op arbeid als prioritair­e doelstelli­ng. Een pijnpunt blijft de manier waarop die verlaging wordt gecompense­erd, al zullen terugverdi­eneffecten ongetwijfe­ld een deel van het gat moeten vullen. Eerdere ambities werden al gehalveerd naar een opbrengst van 500 euro per belastingb­etaler. In dat verband bespreekt de regering ook de plannen van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) over een lager btw-tarief voor gezonde voeding.

Ten slotte wordt er aan de arbeidsdea­l gesleuteld. Traditione­el presteert een aantal doelgroepe­n slecht op de arbeidsmar­kt. In de eerste plaats gaat het om laaggescho­olden en mensen met nietEU-roots. De Croo pocht dat er sinds de crisis 200.000 jobs zijn bijgekomen. Maar het federale werkzaamhe­idscijfer raakt nauwelijks opgekrikt (op dit moment 71,4 procent) en verschilt flink met het Europese gemiddelde (74,9 procent). Het aantal vacatures blijft hoog.

De vraag blijft welke werkmethod­e de premier zal toepassen. In kringen van de Zestien valt te horen dat in de eerste plaats de ‘rijpheid’ van de dossiers het ritme zal bepalen. In die zin zal de ‘pragmatiek’ overheerse­n, eerder dan het afsluiten van een groot akkoord waarbij iedere partner zijn trofee krijgt. De diverse plannen mogen dan eenzelfde doelstelli­ng hebben, het verleden bewees dat een consensus tussen de zeven partijen moeilijk ligt. Het wordt dus een kwestie van ‘kleine stapjes’ in de goede richting en erover waken dat ‘de kar niet wordt overladen’.

Bart Brinckman

 ?? © belga ?? De Vivaldi-regering wil tegen maart 2023 een hele rist hervorming­en realiseren.
© belga De Vivaldi-regering wil tegen maart 2023 een hele rist hervorming­en realiseren.
 ?? © belga ?? Premier Alexander De Croo.
© belga Premier Alexander De Croo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium