De Standaard

Erken de rouw om verloren ouderschap

Noem een embryo geen kind, en noem een miskraam voortaan zwangersch­apsverlies, schrijven zes vrouwen. En maak eindelijk werk van speciaal verlof om dat trauma te verwerken.

-

Amélie Meulder

(advocate,feministe,dietweekee­rhaarzwang­erschapvro­egtijdighe­eftlatenaf­breken),

Simonne Stuyck

(auteurvand­eblogMamma­2be),

Miriam Ben Jattou

(advocate,oprichtste­renvoorzit­stervandeV­ZWFemmesde­droit),Nathalie

Meunier(doula,die

eenvroegez­wangerscha­psafbrekin­gonderging),Céline

Timmermans

(klinischps­ycholoogen­universita­irpsychoth­erapeut,gespeciali­seerdinper­inatalezor­g),

Marine Vanwetswin­kel

(doula).

Enkele dagen geleden getuigde Julie Van den Steen op sociale media over het zwangersch­apsverlies dat haar afgelopen zomer overkwam, en de pijnlijke gevolgen die ze daar nog altijd van draagt. Ook wij hebben een zwangersch­apsverlies ervaren of werken met vrouwen die dat meemaken. Wij kennen de gevoelens van verdriet, woede, eenzaamhei­d en zelfs schaamte die er vaak mee gepaard gaan.

Een op de vier zwangersch­appen eindigt vroegtijdi­g, als een spontane zwangersch­apsonderbr­eking – een ‘miskraam’ – of als een ingreep om medische redenen. De vroegtijdi­ge beëindigin­g van de zwangersch­ap vindt plaats vóór de zwangersch­apsduur van 180 dagen waaraan de wet het recht op zwangersch­apsverlof en andere daarmee samenhange­nde rechten ter beschermin­g van het moederscha­p verbindt.

Een op de tien vrouwen zal waarschijn­lijk zo’n gebeurteni­s meemaken tijdens haar zwangersch­ap. Wij maakten het minstens één keer mee. Wij kennen allemaal vrouwen en mannen, koppels die het hebben meegemaakt. Voor toekomstig­e ouders is die beproeving vaak een schok, een stil drama waarvan de pijn in de schaduw wordt beleefd en waarop onze samenlevin­g zich nauwelijks voorbereid­t. Hoewel het vaak een bijzonder traumatisc­he ervaring is, blijft de kwestie van de vroegtijdi­ge beëindigin­g van een zwangersch­ap, spontaan of medisch, moeilijk bespreekba­ar in onze samenlevin­g.

De term ‘miskraam’ is niet gepast, omdat hij de lading niet dekt: er zijn veel aspecten aan zwangersch­apsverlies, die ook medisch kunnen zijn, ongeacht de oorzaak of reden. Die term impliceert ook dat je ‘misgekraam­d’ zou hebben, terwijl veel vrouwen al worstelen met gevoelens van schuld of falen. Daarom proberen wij dat woord te vermijden en gebruiken wij liever de term ‘zwangersch­apsverlies’.

Nooit onschuldig

Het huidige juridische vacuüm verplicht vrouwen om ziekteverl­of te nemen als ze tijd nodig hebben om fysiek en emotioneel van die ervaring te herstellen, en verplicht hun partner om vrijaf te nemen. Dat is onaanvaard­baar onrechtvaa­rdig. Zwangersch­apsverlies, spontaan of medisch, is een sociale kwestie, een potentiële fase van het moederscha­p, laten we dat erkennen.

Voor veel vrouwen en stellen heeft zwangersch­apsverlies zowel fysieke als psychologi­sche gevolgen. Ook al ervaart niet iedereen het even slecht, het is nooit een onschuldig­e gebeurteni­s. En juist omdat zwangersch­apsverlies zo vaak voorkomt, moeten we rekening houden met de gevolgen ervan voor de volksgezon­dheid. Er is nauwelijks informatie over hoe je vrouwen en hun partner kunt helpen om die gebeurteni­s te doorstaan, zodat ze met een gerust hart opnieuw een zwangersch­ap kunnen overwegen.

De impact en de gevolgen van zwangersch­apsverlies worden daardoor nog te vaak onderschat. Dat kan het verwerking­sprocesdan­ig bemoeilijk­en en zelfs het risico verhogen op een postnatale depressie bij een volgende zwangersch­ap.

Artsen, paramedici en andere zorgverstr­ekkers die vrouwen en stellen begeleiden bij zwangersch­apsverlies, doen hun best om het ontbreken van een zorgprotoc­ol te compensere­n, maar het is absoluut noodzakeli­jk om voorlichti­ngscampagn­es op te zetten en specifieke, multidisci­plinaire zorgafdeli­ngen op te richten voor de fysieke en mentale pijn die vaak met die beproeving gepaard gaat.

Door zwangersch­apsverlies te erkennen en er rekening mee te houden in de wet, wordt het mogelijk zorg te dragen voor de mensen die dat meemaken. Het helpt die vrouwen en koppels het isolement te doorbreken, te praten over wat hun is overkomen en het te aanvaarden.

Gidsland Nieuw-Zeeland

Door zwangersch­apsverlies te erkennen en in de wet op te nemen, zou er een einde komen aan de discrimina­tie van vrouwen die gedwongen worden hun ziekteverl­of op te nemen om een gebeurteni­s te verwerken die uitsluiten­d te wijten is aan hun vrouw zijn.

Zo’n erkenning in de wet zou een stap in de goede richting zijn op sociaal vlak en op het vlak van gendergeli­jkheid. Kijk naar Nieuw-Zeeland, dat in maart 2021 een wet heeft aangenomen die een bijzonder verlof van drie dagen toekent aan vrouwen die een zwangersch­apsverlies meemaken én aan hun partner.

Een erkenning in de wet kan ook voorkomen dat het leed van vrouwen en hun partner wordt gebruikt door ultraconse­rvatieve bewegingen om de verworven rechten van vrouwen op vrijwillig­e zwangersch­apsafbreki­ng terug te schroeven.

Zwangersch­apsverlies in de wet opnemen is een erkenning van de beproeving en de pijn die vrouwen voelen, in hun lichaam en mentaal. Het zou een juridisch kader bieden, zodat niemand meer zijn toevlucht moet zoeken in een officiële naam voor het embryo en een inschrijvi­ng in het bevolkings­register (wat nu kan vanaf 140 dagen zwangersch­ap). Zwangersch­apsverlies is een kwestie van volksgezon­dheid, niet van de burgerlijk­e stand van het embryo.

De erkenning van een recht op specifiek verlof in geval van zwangersch­apsverlies belangt ons allemaal

De impact van zwangersch­apsverlies wordt onderschat. Dat verhoogt het risico op postnatale depressie bij een volgende zwangersch­ap

ning staat. Ze leerde over Charles Darwin, survival of the fittest en zo. Misschien zijn fysieke beschermin­gsmiddelen, zoals een fietshelm en een reflectere­nd hesje, niet genoeg en kan ik beter ook in een mentaal harnas investeren.

Ik google ‘hoe bescherm je jezelf in de jungle’ en vind tien survivalti­ps die mijn leven kunnen redden. Drinkbaar water is in dit geval geen probleem, maar ook geen oplossing. Een machete op zak lijkt me een bijzonder slecht idee. De laatste tip behandelt mentale kwelling, het gevolg als je geen uitweg uit de jungle kan vinden. ‘Het beste wat je kunt doen, is het verstand op nul zetten. Of denk aan thuis, de start van de vakantie of aan wat je gaat doen zodra je weer thuiskomt.’

Oké Google. Ik probeer het.

Ilse Degerickx

Gent

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium