De Standaard

VN ongerust over omvang racistisch discours in Frankrijk

-

‘Ze gooiden ons voor het hek en bonden onze handen vast op onze rug’, vertelt de zeventienj­arige. ‘Daar lagen we urenlang onder direct zonlicht. Velen werden geslagen tot ze bewusteloo­s waren.’ In Melilla stond een ambulance geparkeerd op honderd meter van de grens, maar er werd geen medische hulp geboden. Ambtenaren zeiden dat ze om veiligheid­sredenen niet dichterbij konden komen. De wagens namen alleen de doden mee. Wie het hek niet kon oversteken, werd in een bus gestoken en naar een verlaten plaats in Marokko gebracht.

Terwijl Spaanse en Marokkaans­e autoriteit­en nog groen licht moeten geven voor een onafhankel­ijk onderzoek, stemde de Spaanse regering in oktober in om een bedrag van 30 miljoen euro aan Marokko te geven om de ZuidEurope­se grenzen te bewaken. De levering is het gevolg van een hernieuwd migratieak­koord tussen Spanje en Marokko in april. Toen besloten de landen opnieuw nauwer samen te werken om irregulier­e migratie in de kiem te smoren. Ook de Europese Commissie hernieuwde zijn samenwerki­ng met Marokko tegen mensensmok­kelen handel. Dat deed ze twee weken na het incident in Melilla.

Samira Ataei

HAATSPRAAK Het Comité voor de Eliminatie van Racistisch­e Discrimina­tie (Cerd) van de Verenigde Naties stelt vast dat er zeker politieke wil is binnen de Franse regering om racisme en discrimina­tie aan te pakken. Desondanks blijven de experts ‘bezorgd over het voortbesta­an en de omvang van racistisch­e en discrimine­rende uitlatinge­n, met name in de media en op het internet’.

Samir Overleefde de ramp bij Melilla

Ook het racistisch­e discours door politieke vertegenwo­ordigers blijft een reden tot bezorgdhei­d, klinkt het. Dat discours is vooral gericht tegen Roma of mensen met Afrikaanse of Arabische roots. Er worden geen namen genoemd van politici die zich daaraan bezondigen.

Het Cerd vraagt de Franse regering om haar inspanning­en op te voeren om dit haatdiscou­rs te voorkomen en te bestrijden, ‘bijvoorbee­ld door het effectief toepassen van de wet, door elke uiting van racistisch­e of rassenhaat in de openbare ruimte te bestraffen, ook op het internet en in de media’.

Politiegew­eld

Ook het politiegew­eld en de etnische profilerin­g door de ordedienst­en alarmeren de experts.

Het Cerd maakt melding van ‘frequent gebruik van identiteit­scontroles, discrimine­rende arrestatie­s en een onevenredi­g aantal boetes voor minderhede­n en nietFranse staatsburg­ers’. Vooral het feit dat daar geen controle op bestaat, baart zorgen. ‘Die identiteit­scontroles gaan vaak gepaard met racistisch­e en discrimine­rende opmerkinge­n en handelinge­n’, klinkt het nog. (belga)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium