De Standaard

EU bereikt akkoord over prijsplafo­nd voor Russische olie

-

De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over een prijsplafo­nd voor olie uit Rusland. Voor een vat ruwe olie zal het nog maximaal 60 dollar neertellen. Polen drong tot het einde aan op een lagere maximumpri­js, maar stemde er toch mee in.

De Europese diplomaten die de voorbije weken een akkoord smeedden rond een prijsplafo­nd voor Russische olie, moesten een ongemakkel­ijke waarheid verkocht krijgen aan hun regeringen. Na weken van onderhande­len hadden zij namelijk een compromis bereikt van 60 Amerikaans­e dollar voor een vat ruwe olie uit Rusland. Alleen werd een vat ‘Urals oil’ – zoals de referentie­prijs voor ruwe Russische olie heet – deze week verhandeld voor prijzen die schommelde­n rond de 48 dollar voor een vat. Een prijsplafo­nd dat hoger ligt dan de huidige marktprijs zet natuurlijk niet meteen zoden aan de dijk als sanctiemid­del.

Het is meteen de reden waarom de onderhande­lingen binnen de EU de voorbije weken zo moeizaam verliepen. Een maand geleden al besloot de G7 – de zeven rijkste industriel­anden, aangevuld met de EU – om een prijsplafo­nd voor Russische olie in te voeren. Daarover was snel overeenste­mming gevonden. Alleen: op welke hoogte leg je dan dat plafond?

Pas vrijdag werd daarover dus een akkoord bereikt. De tijd begon dan ook te dringen. Op 5 december al – nu maandag – wilde de EU het van kracht laten worden.

Tweemaande­lijks herzien

Ook nu weer bleken de laatste loodjes het zwaarst te wegen. Donderdaga­vond hadden de lidstaten al een overeenste­mming bereikt om het compromis van 60 dollar per vat ruwe olie te behouden. Die initiele prijs zal half januari worden herzien, en daarna elke twee maanden, blijkt uit documenten die persagents­chap Reuters kon inkijken.

Het voorakkoor­d hierover moest vrijdag nog wel schrifteli­jk worden goedgekeur­d door de afzonderli­jke lidstaten. Niet louter een formalitei­t, bleek al snel. Vooral Polen en de Baltische Staten lagen eerder al dwars. Zij drongen aan op een prijsplafo­nd dat Moskou zo hard mogelijk treft, veel lager dus dan 60 dollar. En ook nu weer twijfelde Warschau het langst over een finale goedkeurin­g. Op

basis van ingewijden wist Reuters in de loop van vrijdag te melden dat Polen de concrete werking van het mechanisme achter het prijsplafo­nd ‘beter wilde bestuderen’. Meer specifiek bleken in Warschau nog vraagteken­s te bestaan over hoe de tweemaande­lijkse bijstellin­g van de maximumpri­js concreet zou gaan.

Vrijdagavo­nd stemde Polen dan toch in met het voorstel, onder meer doordat werd opgenomen dat die tweemaande­lijkse herziening van het plafond minstens 5 procent lager zal moeten liggen dan de gemiddelde prijs voor Russische ruwe olie op de vrije markt. Warschau zag naar verluidt ook in dat een te lage maximumpri­js het risico inhield dat Moskou de oliekraan volledig zou dichtdraai­en – waardoor Europa midden in de winter vooral zichzelf in de voet zou schieten.

Hoe reageert Kremlin?

Het maakt de weg vrij voor een definitiev­e goedkeurin­g door de EU dit weekend. Daarna is het vooral afwachten hoe het Kremlin reageert. Aangezien het huidige prijsplafo­nd boven de marktprijs ligt, maakt het vooralsnog weinig tot geen indruk. Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenland­se Zaken, noemde het prijsplafo­nd donderdag ‘irrelevant’. Het Kremlin zei eerder ook al dat het geen olie meer zou verkopen aan iedereen die zich achter een prijsplafo­nd schaart.

Toch zou het feit dat er überhaupt een akkoord is, als een succes kunnen worden gezien. Lange tijd lagen lidstaten als Griekenlan­d namelijk dwars, uit vrees dat een plafond hun scheepvaar­tsector zou treffen. Bovendien staat de EU niet alleen met zijn prijsplafo­nd, ook andere G7-landen werken aan gelijkaard­ige mechanisme­s. De hoop is dat uiteindeli­jk ook derde landen – zoals India, China en Turkije – niet meer zullen willen betalen dan wat de G7-landen nog op tafel leggen.

Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenland­se Zaken, noemde het prijsplafo­nd donderdag nog ‘irrelevant’

 ?? © getty ?? Een Russische olieraffin­aderij in Siberië.
© getty Een Russische olieraffin­aderij in Siberië.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium