De Standaard

Als VS niet over eerlijke concurrent­ie willen praten, blijft EU liever thuis

-

PROTECTION­ISME Europees Commissari­s Thierry Breton heeft zijn reis naar een belangrijk­e Europees-Amerikaans­e topconfere­ntie afgezegd.

De conferenti­e van de US-EU Trade and Technology Council (TTC) aan de universite­it van Maryland zal het volgende week zonder Thierry Breton moeten stellen. ‘Er is onvoldoend­e ruimte om te praten over zaken die de Europese ministers van Industrie en het bedrijfsle­ven belangrijk vinden’, zei een medewerker van de Commissari­s.

Concreet gaat het om president Joe Bidens plan om de Amerikaans­e industrie een duw in de rug te geven met klimaatvri­endelijke protection­istische maatregele­n. Die zogenaamde Inflation Reduction Act is Europa al een tijdje een doorn in het oog. De wet voorziet voordelen en subsidies voor producten die in de VS vervaardig­d zijn. Dat gaat rechtstree­ks in tegen het vrijemarkt­principe dat de EU hoog in het vaandel draagt. Het kan Europese fabrikante­n van bijvoorbee­ld elektrisch­e auto’s of windturbin­es omzet en winst kosten.

De Inflation Reduction Act stond aanvankeli­jk op de agenda van de TTC-top, maar is ervan verwijderd en kan alleen ter sprake komen tijdens een informele lunch, zegt de medewerker van Breton. Onder die voorwaarde hoeft het niet voor de Fransman.

Hij zal begin volgend jaar wel naar de VS reizen voor een overleg dat expliciet gewijd is aan industrie- en concurrent­iebeleid, technologi­e, ruimtevaar­t en cyberveili­gheid.

Belangrijk signaal

Dat de EU niet onvoorwaar­delijk meedoet met de Trade and Technology Council is een belangrijk signaal richting de VS. De Amerikanen zagen het als een vehikel om Europa mee te krijgen met de uitbouw van een gesloten technologi­e-ecosysteem, zonder China. De VS rekenen op Europa bij dat project. De tegenwind vanuit Brussel is voor Biden een tegenvalle­r.

‘Het enige dat nu telt, is de concurrent­iekracht van het Europese industriël­e weefsel in stand houden’, aldus de verklaring van het kabinet-Breton. ‘Een snel en doeltreffe­nd antwoord op deze uitdaging kan alleen op het niveau van de Europese instelling­en geformulee­rd worden. En daar steekt de commissari­s nu al zijn energie in’.

Breton overweegt zelf ook de Europese industrie te beschermen tegen internatio­nale concurrent­ie. Dat standpunt is omstreden. Het kan een internatio­nale subsidiera­ce op gang brengen. Vicevoorzi­tter Margrethe Vestager zei bezorgd te zijn over het uitbreken van een handelsoor­log als gevolg van de Inflation Reduction Act. ‘Eén oorlog volstaat voorlopig’.

(bloomberg, rmg, gina)

 ?? © anadolu agency ?? Europees Commissari­s Thierry Breton.
© anadolu agency Europees Commissari­s Thierry Breton.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium