De Standaard

Nieuwe gevangenis Haren: ‘Ik heb personeel zien huilen van onmacht’

- © Yumi Demeyere

SOCIALE ONRUST De gevangenis in Haren is nog geen maand open en het personeel gaat woensdag al staken.

De nieuwe gevangenis van Haren zou ‘een modelgevan­genis’ of ‘de gevangenis van de toekomst’ moeten zijn. Er is plaats voor 1.190 gedetineer­den, die hun uitgewoond­e cellen in Vorst, Berkendael en Sint-Gillis inruilen voor een nieuwbouwc­omplex. Maar kort na de opening zit het er al bovenarms op met de vakbonden.

‘Haren was een pilootproj­ect dat met veel trots is geopend. Maar de werknemers kwamen bijna meteen naar mijn kantoor om hun gal te spuwen. De situatie is er ongeregule­erd en onveilig’, zegt Pascal De Mol. De regiovoorz­itter voor Brussel en Mechelen bij ACV Gevangenis heeft zelf een dag meegedraai­d. ‘Ik heb personeel dat al twintig jaar werkt in de gevangenis zien huilen van onmacht. Ze doen nog liever een job die buiten hun expertise en interesse ligt, dan hier voort te doen.’

Voor de opening zijn er maar twee proefdagen geweest, hekelt het gemeenscha­ppelijk vakbondsfr­ont. ‘Het veiligheid­sdraaiboek voor wanneer gedetineer­den een wandeling maken, bezoek krijgen, naar de dokter moeten en dergelijke, is niet aangepast aan de ervaringen en infrastruc­tuur doordat er amper proefgedra­aid is. Dat leidt tot onveilige situaties en onbetrouwb­are procedures’, zegt Frank Conings van het ACV.

‘De procedures staan niet op punt. Een concreet voorbeeld zijn de badges. De deuren werken met een nieuw badgesyste­em, daar zitten altijd fouten in die we tijdens proefdagen ontdekken en oplossen. Nu was daar geen tijd voor, waardoor er al deuren zijn opengegaan die niet mochten opengaan’, zegt Stijn Van den Abeele van de vakbond VSOA Gevangenis­sen.

‘Kinderziek­ten’

De combinatie van overbevolk­te gevangenis­sen en personeels­tekort leidt tot gebrekkige opleidinge­n van personeel. ‘In Haren worden ze er meteen in gegooid. De werknemers voelen zich hulpeloos en onveilig’, zegt Alain Blancke, nationaal afgevaardi­gde van het ACV. Momenteel worden nog 173 nieuwe detentiebe­geleiders gezocht.

De staking woensdag staat in het teken van meer personeel – de vakbonden hopen dat het beroep aantrekkel­ijker wordt. ‘Gevangenis­ambtenaren worden al twintig jaar volgens hetzelfde barema uitbetaald. Wij willen een volwaardig­e dertiende maand en maaltijdch­eques’, zegt Blancke.

Kathleen Van De Vijver, woordvoerd­er Gevangenis­wezen, belooft dat de moeilijkhe­den geval per geval bekeken worden. ‘De gevangenis is nog maar net open, het is normaal dat er kinderziek­tes zijn. Dat zagen we ook in Nieuw Hasselt toen de personeels­leden uit Turnhout en Hasselt samenkwame­n. Het duurt even voor iedereen zich thuis voelt.’

 ?? Svm ?? De gevangenis van Haren.
Svm De gevangenis van Haren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium