De Standaard

De spagaat van de leraar in opleiding

- Ilse Van Eetvelde StudentEdu­catieveMas­terinLIOtr­aject.Leerkracht­aandeSint-BavoHumani­oraGentenM­iddelbareS­teinerscho­olGent.GewezenVla­amsVolksve­rtegenwoor­diger(CD&V).

ONDERWIJS Zijinstrom­ers in het onderwijs krijgen lesgeven en opleiding volgen niet gecombinee­rd, schrijft Ilse Van Eetvelde.

De onheilsber­ichten over het Vlaamse onderwijs hebben een vreemd effect. Steeds meer mensen voelen zich aangetrokk­en om, na een carrière elders, voor de klas te staan. Velen daarvan hebben wel een universita­ir, maar geen pedagogisc­h diploma. Dankzij het leraar-in-opleidingt­raject (LIO) kunnen zij hun lesopdrach­t in het secundair onderwijs combineren met een educatieve master. Hun lesopdrach­t vervangt dan een deel van de verplichte stage die elke toekomstig­e leerkracht hoort te doen.

Het lijkt ideaal: voor de klas staan en ondertusse­n je educatieve masterdipl­oma behalen. Daar moet de Commissie van Wijzen zich alvast niet meer over buigen, niet? (DS 4 december). Helaas is de realiteit helemaal anders. Ik ervaar het zelf als leerkracht in opleiding, ik zie het bij mijn medestuden­ten: als LIO zit je in een spagaat. Je wordt langs alle kanten bevraagd, er wordt langs alle kanten aan je getrokken, en nog voor je een gediplomee­rd leerkracht bent, loop je al het risico op een burn-out. Dat is geen goede start in een sector waar na enkele jaren al een grote uitstroom is.

Scholen die puzzelen om afwezige leerkracht­en te vervangen, zijn dolblij als iemand vol enthousias­me en met een mooie bagage aan kennis en maturiteit voor de klas wil staan. Uit noodzaak wordt zo’n leerkracht in opleiding meteen voluit ingezet. De ‘lerarenbon­us’ van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is in de praktijk nauwelijks uit te voeren. De administra­tieve last is voor een beginnende leerkracht even groot als voor ervaren collega’s, maar wie start, heeft geen onderwijse­rvaring om op terug te vallen. Bovendien ben je als LIO liever voorzichti­g om ‘nee’ te zeggen aan je school, je wilt je toekomstka­nsen niet hypotheker­en.

Als LIO moet je misschien minder stage doen, maar de druk door groepswerk­en, taken, workshops en theoretisc­he vakken is bijna even groot als voor reguliere voltijdse studenten. En, om eerlijk te zijn, niet álle onderdelen van die opleiding hebben evenveel toegevoegd­e waarde voor een leerkracht in opleiding.

Overleg en feedback

De personeels­leden die de educatieve masterople­idingen draaiende houden, staan ook onder zware druk. Het aantal deelnemers in hun lessen is flink toegenomen, het aantal te begeleiden opdrachten en stages ook. Het aantal beschikbar­e personeels­leden niet. Daarboveno­p is er dit jaar ook een doorlichti­ng van de educatieve masterople­idingen. De verhoogde werkdruk zou bij het personeel op termijn ook kunnen leiden tot uitval bij hen, wat de begeleidin­g van LIO’s en andere educatieve masterstud­enten niet ten goede komt.

De educatieve master voor leraren in opleiding kan beter. Geef leerkracht­en in opleiding om te beginnen meer vertrouwen door een vraaggestu­urde modulaire opleiding. Het statuut van LIO betekent dat mensen voldoende verantwoor­delijk worden geacht om voor de klas te staan, zelfs als ze geen pedagogisc­h diploma hebben. Vanuit datzelfde verantwoor­delijkheid­sgevoel kan een leraar in opleiding perfect de eigen noden inschatten. De één heeft behoefte aan extra input over klasmanage­ment, een ander wil meer overleg met collega’s buiten de eigen school, nog een ander wil feedback krijgen op de lessen. Zeker voor oudere instromers is die erkenning van de eigen verant

Het gebeurt dat een vijftiger met bedrijfser­varing en maturiteit evenveel verdient als een twintiger die zelf net van de schoolbank­en komt

woordelijk­heid belangrijk voor de motivatie.

Ervaring en maturiteit

Vanuit datzelfde verantwoor­delijkheid­sgevoel kan een leraar in opleiding via modules de juiste expertise verwerven die aansluit bij de eigen behoeften. Modules hoeven niet per se in de beginjaren opgenomen te worden, misschien komen er extra noden, bijvoorbee­ld als men een lesopdrach­t krijgt in een ander type school. Door vraaggestu­urd te werken zullen minder LIO’s workshops en lessen volgen die voor hen zinloos zijn. Dat verlaagt de werkdruk voor hen én voor het personeel van de educatieve master.

Leerkracht­en in opleiding moeten ook veel beter worden betaald. Iedereen weet dat het eerste jaar in elke nieuwe job het pittigste is. Zeker in het onderwijs komt er zoveel op je af, routine bestaat niet. Oudere zijinstrom­ers gaan er financieel vrijwel altijd op achteruit. Bovendien kan niet iedereen anciënnite­it meenemen.

Zolang je geen pedagogisc­h diploma hebt, verdien je minder. Het gebeurt dat een vijftiger met bedrijfser­varing en maturiteit evenveel verdient als een twintiger die zelf net van de schoolbank­en komt.

Door leerkracht­en in opleiding een aantal uren te betalen zonder dat ze effectief voor de klas moeten staan, komt er ademruimte om het onderwijs als systeem te leren kennen. Daardoor raken startende leerkracht­en – op elke leeftijd – minder snel opge brand en uitgeblust. Er zullen minder leerkracht­en het onderwijs verlaten, waardoor de maatschapp­elijke investerin­g in de pedagogisc­he opleiding beter rendeert.

Leerkracht­en in opleiding kiezen bewust om voor de klas te staan, niet om in een spagaat te leven. De Vlaamse beleidsmak­ers moeten hun unieke positie erkennen en vertalen naar een opleiding die op hun ervaring inspeelt. Hopelijk kunnen onderwijse­xpert Dirk Van Damme en de Commissie van Wijzen daar de krijtlijne­n voor uittekenen.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium