De Standaard

Kwart rokers wil niet stoppen

- Christoph Meeussen

Eén volwassen Vlaming op de zeven rookt, toont de Preventieb­arometer. Dat zijn er heel wat minder dan in 2018. Het minder goede nieuws is dat een kwart van hen de peuk niet wil opgeven.

Het onderzoeks­instituut Sciensano peilde bij 4.000 volwassen Vlamingen naar hun consumptie van alcohol, cannabis en tabak. Omdat roken in ons land jaarlijks tot 14.000 overlijden­s leidt en rokers gemiddeld 10jaar minder lang leven, wil de overheid meer mensen van de sigaret afhelpen.

Dit jaar gaf 14,2 procent van de respondent­en aan te roken. Dat is een stuk minder dan de 18 procent die Sciensano in 2018 registreer­de. Toen stak 13,8 procent elke dag een (elektronis­ch) vuurtje op, nu is dat 9 procent. Onder de rokers zijn meer mannen dan vrouwen, en meer mensen die het financieel moeilijk hebben.

‘Het klopt dat mensen met een lagere sociaal-economisch­e status meer roken’, zegt Ann Gils van Kom op Tegen Kanker. ‘De campagnes van de overheid bereiken hen niet. De tabaksprij­s substantie­el verhogen werkt wel voor deze groep, net als zo veel mogelijk rookvrije plekken creëren. ‘Zien roken doet roken’, zegt Gils.

Stoptober

Een kwart van alle rokers probeerde al te stoppen, vier op de tien willen stoppen binnen het jaar.

Opvallend genoeg zegt een kwart van de rokers dat niet te willen.

‘Ik vrees dat die groep zal blijven roken’, zegt Stefaan Hendrickx van het Vlaams Instituut Gezond Leven. ‘Stoppen met roken is een complexe gedragsver­andering. Roken kan troosten of een middel tegen verveling zijn. Binnen een rokerscult­uur kan het een samenhorig­heidsgevoe­l geven. Bij de kwetsbaars­te groep is het ingebed in een geheel met vaak ook mentale of financiële problemen. Stoppen is voor hen geen prioriteit.’

Dat is volgens hem niet eenvoudig op te lossen. ‘Wie wil stoppen, moet vaak tegen zijn omgeving ingaan. Daar is hulp bij nodig, met alle middelen die we hebben, zoals bijvoorbee­ld de e-sigaret. Het is niet alleen een beter alternatie­f voor rokers, maar ook een stopmiddel. Dat ze even schadelijk of schadelijk­er zou zijn dan een sigaret, klopt helemaal niet. Maar eigenlijk missen we in ons land een grote campagne zoals Stoptober in het buitenland: een maand proberen niet te roken. Hoe meer stoppoging­en, hoe groter de kans dat stoppen ook lukt.’

Blz. 26-27

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium