De Standaard

Ook België zet ‘IS in de Khorasan’ bovenaan de lijst met dreigingen

Met argusogen volgen Europese veiligheid­sdiensten terreurgro­ep ISKP. De aanslag in Moskou bewijst dat die ook buiten zijn regio kan toeslaan. Ook in België duiken ISKP-sympathisa­nten op in meerdere dossiers. “Wij zijn niet immuun voor deze dreiging.”

- Nikolas Vanhecke

Het was dit jaar geen gewone kerstnacht bij de Dom van Keulen. Zwaarbewap­ende politiemen­sen en hondenpatr­ouilles kamden de kathedraal en omgeving uit, bezoekers onderginge­n een screening voor ze het gebouw binnen mochten. De reden voor die waakzaamhe­id: veiligheid­sdiensten hadden lucht gekregen van terreurpla­nnen die tijdens de eindejaars­periode gericht waren tegen kerken. Ook in Oostenrijk en Spanje waren antiterreu­rdiensten extra waakzaam.

De concrete dreiging ging uit van geradicali­seerde islamisten die zich schaarden achter de vlag van Islamitisc­he Staat in de Khorasan (ISKP). Die aftakking van IS in Irak en Syrië heeft de historisch­e Khorasan-provincie in CentraalAz­ië als thuisregio. Die regio, waarvan de naam teruggaat tot de 6de eeuw, strekt zich uit over Iran, Afghanista­n, Pakistan, Oezbekista­n, Turkmenist­an en Tadzjikist­an.

In verband met de terreurpla­nnen tegen de kerken werden in het Duitse Noordrijn-Westfalen en Wenen Tadzjieken opgepakt. In juli vorig jaar onderschep­ten de Duitse en Nederlands­e politie in een ander dossier negen terreurver­dachten met roots in Khorasan: Turkmenen, Tadzjieken en Kirgiziërs. Volgens een VN-rapport beraamden zij ‘high profile’ terreuraan­slagen, waarvoor ze wapens aan het verzamelen waren. Hun doelwitten waren ze nog aan het selecteren. Via de krant The Washington Post was voordien al uitgelekt dat ISKP vanuit Afghanista­n plannen smeedde voor minstens vijftien aanslagen in Azië, Europa en de VS. Die konden telkens worden verijdeld, of de terreurgro­ep blies ze zelf af. Maar bij elk van die incidenten werd steeds duidelijke­r dat ISKP zijn actieterre­in heeft uitgebreid tot ver buiten zijn thuisregio, waar de terreurgro­ep gruwelijke feiten pleegde die honderden mensen het leven kostten. Voor westerse veiligheid­sdiensten werd het dé organisati­e om in het oog te houden.

Inspiratie­bron

De Belgische Staatsveil­igheid heeft ISKP al een tijd op de radar staan. “Wij waarschuwd­en eerder dit jaar al voor de toegenomen dreiging van ISKP”, reageert de dienst tegenover De Standaard. “Na een

periode waarin IS zijn capaciteit verloren had om aanslagen op het Europese continent aan te sturen door de teloorgang van het kalifaat in Syrië en Irak, stellen inlichting­endiensten dat ISKP er niet alleen in slaagt om zich op te werpen als inspiratie­bron voor jihadisten, maar globaal ook over de capaciteit beschikt om terroriste­n aan te sturen.”

Met de terreurdaa­d in Moskou van afgelopen vrijdag, waarbij 137 mensen omkwamen, heeft ISKP op tragische wijze duidelijk gemaakt dat die “capaciteit om terroriste­n aan te sturen” buiten Khorasan niet langer louter theoretisc­h is. Elf verdachten van die aanslag werden opgepakt, van vier van hen is de identiteit bekendgera­akt. Allen hebben ze roots in Tadzjikist­an. Op beelden die via sociale media verspreid raakten, is te zien hoe ze na hun arrestatie zwaar werden mishandeld. Voor ISKP is het een reden om met bijkomende acties tegen Rusland te dreigen.

Cryptomunt­en

Door de aanslag in Moskou en de betrokkenh­eid van ISKP voert Frankrijk zijn antiterreu­rmaatregel­en op. President Emmanuel Macron verklaarde ook dat er “verschille­nde aanslagen” door ISKP zijn voorkomen.

In België komt er geen veranderin­g in het dreigingsn­iveau. Momenteel ligt dat op drie van vier, wat betekent dat de dreiging ernstig is. Het hoogste niveau wordt alleen toegepast als er concrete aanwijzing­en zijn voor een aanslag op de (zeer) korte termijn.

Dat betekent niet dat het gevaar van ISKP wordt gerelative­erd. “België is niet immuun voor deze dreiging”, laat de Staatsveil­igheid weten. “Het voorbije jaar doken al in meerdere inlichting­endossiers of gerechteli­jke dossiers mensen op met wortels in de Centraal-Aziatische regio.” De woordvoerd­er van het federaal parket zegt dat ISKP ook voor hen een “aandachtsp­unt” is, maar geeft geen details om lopende onderzoeke­n niet in gevaar te brengen.

“Vanuit het jihadisme is ISKP momenteel de grootste dreiging”, bevestigt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD). “Onze diensten zijn daarmee bezig, maar op dit moment zijn er geen concrete terreurpla­nnen voor ons land gekend. Het is een scenario waar wel rekening mee wordt gehouden. De groepering had in het begin een lokale agenda (in Centraal-Azië, red.). Dat is de voorbije maanden en jaren veranderd.”

Die veranderin­g komt doordat de taliban in Afghanista­n ISKP onder druk zetten, maar het is ook een bewuste strategie van de ISKPleider Sanaullah Ghafari. Een VNrapport dat teruggaat op inlichting­en die de lidstaten verstrekke­n omschrijft Europa overigens niet alleen als doelwit voor ISKP. Het is ook de plek waar de terreurgro­ep zich deels financiert, onder meer via cryptomunt­en.

“ISKP had in het begin een lokale agenda in CentraalAz­ië. Dat is de voorbije maanden en jaren veranderd”

Paul Van Tigchelt (Open VLD) Minister van Justitie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium