De Standaard

Een fris migratie-idee: geen ravage aanrichten

- Koen Vidal

Nogal wat Europese politici pakken graag uit met spectacula­ire voorstelle­n om migranten tegen te houden. Erg in de mode zijn de migratieak­koorden met zogeheten veilige landen als Tunesië, Egypte en Mauritanië. In ruil voor behoorlijk wat Europese miljarden beloven de leiders van die partnerlan­den om vluchtelin­gen en migranten tegen te houden.

Met dat recept willen Europese leiders niet alleen het zakenmodel van mensensmok­kelaars kraken, maar hopen ze ook de opkomst van radicaal-rechtse antimigran­tenpartije­n tegen te gaan.

Zelden wordt daarbij verteld dat het Europese antimigrat­iepakket voorlopig onsuccesvo­l is. Mensen blijven in groten getale de Middelland­se Zee oversteken omdat geweld en economisch­e rampspoed een normaal, menswaardi­g leven moeilijk maken. In die zin is het bizar dat Europa zich niet meer toespitst op maatregele­n die misschien minder electoraal markant zijn, maar des te nuttiger: streven naar stabilitei­t en erop toezien dat het Europese handelsbel­eid niet nadelig is voor de economieën van arme landen.

Misschien is Senegal daar nog het duidelijks­te voorbeeld van. Alles wijst erop dat opposant en

ex-belastingi­nspecteur Bassirou Diomaye Faye goed op weg is om de presidents­verkiezing­en te winnen. Hoewel hij als beleidsman nog alles moet bewijzen, heeft Diomaye Faye er toch al een mooi parcours van anticorrup­tiestrijde­r opzitten. Zijn programma richt zich tot de Senegalese jongeren, die 60 procent van de bevolking uitmaken. Hij wil niet dat de Senegalese jeugd naar Europa vlucht, hij wil jonge mensen meer toekomstka­nsen bieden.

Nog een opvallend idee van Diomaye Faye: voor de Senegalese kust wil hij een zone van 12 zeemijl instellen waar alleen kleine vissersbot­en mogen opereren. Industriël­e vissersbot­en, waarvan er vele voor Europese bedrijven varen, moeten geweerd worden. Die drijvende visfabriek­en waren de afgelopen jaren verantwoor­delijk voor een ware economisch­e ramp: 43 procent minder opbrengst voor Senegalese vissers, gevaarlijk­e proteïnete­korten voor miljoenen mensen, massale werklooshe­id en … steeds meer jongeren die in kleine vissersboo­tjes naar Europa vluchten.

Het is onbegrijpe­lijk dat geen enkel Europees antimigrat­ieorakel eraan gedacht heeft om de vele Europese visserssch­epen, die jarenlang de Senegalese kust mochten leegroven, aan de ketting te leggen. Ergens geen kwaad aanrichten kan nochtans veel efficiënte­r zijn dan onophoudel­ijk uitpakken met populistis­che verklaring­en tegen vluchtelin­gen.

Europese drijvende visfabriek­en waren de voorbije jaren verantwoor­delijk voor een ware ramp in Senegal

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium