De Standaard

De broers tegenover de zussen: een erfenisruz­ie als “dieptepunt”

De familie Van Hool is er niet in geslaagd om de erfenisruz­ie over de aandelen van het busbedrijf te beslechten. Daardoor kan crisismana­ger Zwaaneveld zijn plan niet uitvoeren en rest alleen de kans op een doorstart ná faillissem­ent.

- © Pascal Dendooven, Stijn Decock

Crisismana­ger Marc Zwaaneveld bleef tot maandagmid­dag geloven dat er nog een kans was om busbouwer Van Hool van een faillissem­ent te behoeden. Maar daarvoor moest de juridische onzekerhei­d verdwijnen over wie de aandeelhou­ders van het bedrijf waren. Al sinds 1999 bestaat daar ruzie over. Een deel van de familie liet zich toen uitkopen. Een ander deel (de twee ‘zusterlijk­e takken’), dat geen aandelen maar wel vastgoed kreeg, claimde zijn erfdeel nooit ontvangen te hebben. Tegenover die zusterlijk­e takken staan vijf broederlij­ke takken van de familie, die wel nog rechtstree­ks betrokken zijn bij het bedrijf (zie grafiek).

Zwaaneveld had gehoopt om bij de Vlaamse regering en de banken brugfinanc­iering los te weken voor zijn transforma­tieplan, maar het erfenisgev­echt maakte het onmogelijk om partijen warm te maken om nog geld in het bedrijf te stoppen. Eventuele partijen die kapitaal zouden injecteren in Van Hool, hadden geen juridische zekerheid dat hun inbreng straks niet zou opgeëist worden door een deel van familieled­en. Zeker als Zwaaneveld erin zou slagen om van Van Hool opnieuw een rendabel bedrijf te maken, riskeerde de strijd om de aandelen opnieuw op te laaien.

Bekvechten

Zwaaneveld had de familie tot maandagmid­dag 12 uur gegeven om de erfeniskwe­stie onderling te regelen. Donderdag vond tot diep in de nacht een marathonve­rgadering plaats, maar de partijen gingen zonder akkoord uit elkaar. Pogingen om er in het weekend alsnog uit te raken, draaiden op niets uit.

Ook maandagoch­tend bleven de familieled­en bekvechten. De twee zusterlijk­e takken stuurden een communiqué uit waarin ze stelden dat de vijf broederlij­ke takken er niet in geslaagd waren om met een werkbare oplossing te komen. Dat werd prompt door die broederlij­ke takken ontkend. Zij gaven aan dat ze tevergeefs verschille­nde voorstelle­n op tafel hadden gelegd. Ook maandag zouden ze nog met een voorstel gekomen zijn, maar zonder resultaat.

Van die vijf takken, de erfgenamen van vijf broers, is Filip Van Hool als ceo het bekendste gezicht. Ze verwijten de zusterlijk­e takken dat ze hen de mogelijkhe­id hebben ontnomen om het bedrijf door te starten. Die laatste zeggen dan weer dat er geen werkbaar voorstel op tafel lag.

Voor Zwaaneveld was de discussie een bittere pil om slikken. Op een ondernemin­gsraad en een aansluiten­de persconfer­entie legde hij uit dat een faillissem­ent nu onvermijde­lijk is. De crisismana­ger zet nu alles in op een plan B. De komende dagen zal hij praten met kandidaat-overnemers die na het faillissem­ent een bod doen op stukken van Van Hool. Hij verwacht dat faillissem­ent na het paasweeken­d aan te vragen. Het is dan aan een curator om te zien of de kandidaat-overnemers iets interessan­ts te bieden te hebben.

Dat de familie de oorzaak is van het faillissem­ent, wil Zwaaneveld ook weer niet gezegd hebben. “Er is nooit één enkele oorzaak als een bedrijf faalt. Van Hool kreeg te maken met verschille­nde crisissen. Er was eerst de coronacris­is, waardoor er nul orders binnenkwam­en, vervolgens waren er problemen met de logistieke aanvoerlij­nen. Door de oorlog in Oekraïne kreeg Van Hool ook te maken met personeels­tekorten in Noord-Macedonië en ten slotte kreeg het bedrijf de inflatiego­lf over zich heen, waardoor de kosten flink stegen.”

Kil faillissem­ent

Het ziet er nu naar uit dat de bal al heel snel na het paasweeken­d in het kamp van een curator komt. Van Hool heeft het geld niet om zelf de komende weken nog een verkooppro­ces te organisere­n en kandidaat-kopers te laten bieden. Dat wil zeggen dat het scenario van een ‘overdracht onder gerechteli­jk gezag’ onmogelijk zal zijn. Daarbij zou Van Hool de rechtbank toestemmin­g vragen om de leefbare onderdelen te verkopen zonder de bijbehoren­de schulden. Het lijkt dan toch een kil faillissem­ent te worden, anders dan hoe Zwaaneveld het zich had voorgestel­d.

De vakbonden bij Van Hool reageerden aangeslage­n. Dat de familie geen akkoord kon sluiten over de erfeniskwe­stie, noemde Kim Samison van ACV Puls een dieptepunt. Hans Van Eerdewegh van de socialisti­sche vakbond ABVV wees erop dat de werknemers de afgelopen weken ondanks al het slechte nieuws geen dag hebben gestaakt.

De familieruz­ie maakte het onmogelijk om partijen warm te maken om nog geld in het bedrijf te stoppen

 ?? Aurelien Goubau ?? Al sinds 1999 is er ruzie over de aandelen van het busbedrijf.
Aurelien Goubau Al sinds 1999 is er ruzie over de aandelen van het busbedrijf.
 ?? DS-Infografie­k ??
DS-Infografie­k

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium