De Standaard

Eis tot staakt-het-vuren van VN is symbolisch­e horde

De Israëlisch­e premier Netanyahu had gerekend op een veto van de VS, maar het mocht niet baten. Voor het eerst eisen de VN een staakt-het-vuren in Gaza. Vanwaar die Amerikaans­e bocht?

- © Giselle Nath

Voor het eerst sinds het begin van deze oorlog in Gaza eist de VN-Veiligheid­sraad in een resolutie een onmiddelli­jk staakt-het-vuren. 14 van de 15 leden stemden voor. Het vijftiende lid, de Verenigde Staten, onthield zich.

Het belangrijk­ste internatio­nale orgaan eist zo formeel dat er een einde komt aan het geweld “voor de periode van de ramadan”, en eist ook de onmiddelli­jke vrijlating van de gegijzelde­n. De islamitisc­he vastenmaan­d duurt nog een kleine twee weken.

Ook al is het een kleine diplomatie­ke geste, ze getuigt wel van de groeiende Amerikaans­e onvrede met de Israëlisch­e regering. De afgelopen 171 dagen gebruikten de VS telkens hun veto om zulke resoluties tot een staakt-het-vuren tegen te houden. De Palestijns­e vertegenwo­ordiger bij de VN, Riyad Mansour, reageerde emotioneel: “Dit moet een keerpunt zijn in de gewelddade­n tegen ons volk.”

Geen plan van aanpak

Premier Benjamin Netanyahu had op voorhand gedreigd om diplomatie­k overleg met de VS af te zeggen als zij hun veto maandag niet inzetten. Dat mocht niet baten. Het overleg van de Israëlisch­e delegatie in Washington werd afgeblazen.

De VS staan zelf onder groeiende internatio­nale kritiek wegens hun steun aan Israël. Stap voor stap lijken ze wat meer druk te zetten op Israël. Voor Netanyahu is dat afbrokkele­nde Amerikaans­e enthousias­me een hoofdbreke­r. Hij heeft geen echt plan van aanpak om tot de “totale zege” te komen die hij voortduren­d eist. Gaza lijdt honger, Israëlisch­e plannen voor een aanval op Rafah, waar een miljoen Gazanen naartoe zijn gevlucht, zijn een internatio­naal taboe. Nog steeds heeft Netanyahu niet alle gijzelaars van de raid op 7 oktober kunnen bevrijden. In eigen land ligt hij zwaar onder vuur.

“Dit moet een keerpunt zijn in de gewelddade­n tegen ons volk”

Riyad Mansour

Palestijns­e vertegenwo­ordiger bij de Verenigde Naties

Gevangenen­ruil

Het tanende Amerikaans­e enthousias­me mag niet verward worden met een fundamente­le koerswijzi­ging. De VS blijven een cruciale partner voor Israël, en steunen het land nog steeds met wapens. “Deze stemming staat niet gelijk aan een veranderin­g in ons beleid”, zei John Kirby, woordvoerd­er van de Amerikaans­e Veiligheid­sraad.

Hamas, de terreurgro­ep die Gaza bestuurt en de aanval op 7 oktober uitvoerde, reageerde tevreden. Het zegt te willen onderhande­len met Israël over een gevangenen­ruil. Ook in Israël werden daarover de afgelopen week ballonnetj­es opgelaten. Een tweestaten­oplossing, die de VN al lang eist, lijkt voor Netanyahu een stap te ver. Maandag meldde Israël aan vier Europese landen dat hun steun voor een Palestijns­e staat neerkomt op een “beloning voor terrorisme”.

Enkele weken na de aanslagen van 7 oktober waarschuwd­e de speciale VN-rapporteur voor de bezette Palestijns­e gebieden, Francesca Albanese, dat een nieuwe etnische zuivering dreigde voor de Palestijne­n.“Er is een onmiddelli­jk staakthet-vuren nodig om een herhaling van eerdere zuiveringe­n te voorkomen”, zei Albanese. Met deze resolutie toont de internatio­nale gemeenscha­p dat ze zo’n scenario wil afwenden. Netanyahu en zijn regering moeten op zoek naar andere wegen richting hun “totale zege”.

 ?? Afp ?? Palestijne­n rouwen aan het Al-Aqsazieken­huis in Centraal-Gaza.
Afp Palestijne­n rouwen aan het Al-Aqsazieken­huis in Centraal-Gaza.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium