De Standaard

Koerdische betoging voor Europees Parlement loopt uit de hand

- ©

Op een betoging van Koerden voor het Europees Parlement in Brussel is gevochten. De politie moest het waterkanon inzetten.

Een pro-Koerdische manifestat­ie in Brussel, waarvoor zo’n 200 mensen opdaagden, is maandag uit de hand gelopen. In de buurt van het Europees Parlement werd de sfeer agressief en het kwam tot een handgemeen. De politie ontruimde het Luxemburgp­lein met behulp van het waterkanon en plaatste wegversper­ringen aan de Turkse ambassade en gebouwen van de Europese instelling­en.

Het oproer ging voort in de omliggende straten, waarop de politie pepperspra­y en hondenbrig­ades inzette om de manifestan­ten uit elkaar te drijven, sommigen onder hen werden gearrestee­rd. Rond half vier in de namiddag keerde de rust terug op het plein.

De betogers willen de passieve houding van de Europese instelling­en tegenover het Turkije van president Recep Tayyip Erdogan aan de kaak stellen.

De manifestat­ie vond plaats naar aanleiding van de rellen zondagavon­d in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren. Een groep Syrische Koerden had het Perzische voorjaars- en lentefeest Noroez gevierd enzakte daarna af naar Heusden-Zolder, waar het tot een confrontat­ie kwam tussen de Syrische Koerden en leden van de Turkse gemeenscha­p.

“Racistisch­e aanval”

Volgens Arife Soysuren, organisato­r van de actie in Brussel en lid van het Mouvement des femmes kurdes, ging het zondag over een geplande aanval van de Grijze Wolven (een extreemrec­htse Turkse nationalis­tische organisati­e, red.) op Limburgse Koerden, in de steigers gezet door Erdogan.

“Families die terugkeerd­en naar huis na het lentefeest, op vredevolle wijze, werden door Turken aangevalle­n omdat ze de Koerdische vlaggen in de auto hadden liggen”, zegt Soysuren. “Het is vrijwel zeker dat de aanval gepland was.

Het is onmogelijk om in tien minuten tijd honderd man te mobilisere­n.”

Volgens Soysuren maakt Erdogan er een sport van om Koerden in het buitenland te vervolgen en te intimidere­n. “Zelfs hier, in het hart van Europa, zijn we niet veilig”, zegt ze. De Koerdische organisati­e Civaka Azad sprak van een “racistisch­e aanval” door Turken.

Ook maandag bleef het onrustig in Heusden-Zolder. Volgens getuigen zou de chauffeur van een wagen met Duitse nummerplaa­t een pro-Koerdisch handgebaar richting een groep Turken gemaakt hebben. Die blokkeerde­n daarop de wagen, en haalden de chauffeur uit de auto. De politie was meteen ter plaatse en nam de chauffeur mee. Er kwamen uiteindeli­jk honderden mensen op straat. (belga)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium