De Standaard

Progressie­ve parochie in Buizingen uit katholieke kerk gezet

De Don Boscokerk in Buizingen, de voormalige parochie van priester Rik Devillé, is door het aartsbisdo­m MechelenBr­ussel uit de kerk gezet. “We vinden het een gemiste kans.”

- Klaas Maenhout

Bij de start van de Goede Week kreeg de parochie in Buizingen na een reeks gesprekken het finale bericht van het aartsbisdo­m Mechelen-Brussel: door de “fundamente­le aard van de uiteenlope­nde standpunte­n” kan de Don Boscokerk niet langer als parochie binnen de zone Halle blijven bestaan.

De parochie van Buizingen is een buitenbeen­tje in Vlaanderen. Niet alleen door de voetbaltaf­el, de danslessen of de ronde houten tafel als altaar in de kerk. Sinds het vertrek in 2009 van Rik Devillé, de priester die al decennia strijdt tegen seksueel misbruik binnen de kerk, doet de parochie het zonder priester. Van de zondagse liturgie tot het huwelijk: leken gaan er de vieringen voor. Elke week leidt een ander kerklid de dienst. Ook vrouwen zijn welkom achter het altaar.

Het water was te diep

Er waren de afgelopen maanden meerdere gesprekken tussen de parochie en het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen om een oplossing te vinden, maar de verschille­n bleken te groot. “We hebben constructi­ef en respectvol samengezet­en. Maar uiteindeli­jk hebben beide partijen aangevoeld dat het water te diep was”, zegt Laurens Vangeel van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen.

Vooral “de visie op het vieren en voorgaan van de sacramente­n” (lees: de rol van de priester bij onder meer geboortes, huwelijken en begrafenis­sen) was voor de kerk een breekpunt, staat in de officiële communicat­ie die De Stan

daard kon inkijken.

“We hebben zo hard gepleit om een labo-kerk te kunnen zijn”, reageert Els Paridaens (53), coördinato­r van de parochie. “Maar dit bleek te moeilijk. Ik kan er enigszins begrip voor opbrengen, maar ik vind het wel erg spijtig. We vinden het een gemiste kans is, zeker in het licht van het lopende synodaal proces ( de kerk reflecteer­t momenteel op haar toekomst, red.). We vinden zelf dat we die plek verdienen. En dat we goed zijn in vernieuwen­d denken over wat de kerk kan betekenen in onze maatschapp­ij.”

Verdriet, ook opluchting

“We hebben zo hard gepleit om een labo-kerk te kunnen zijn”

Els Paridaens (53) Coördinato­r Don Boscokerk

De beslissing, die tijdens de zondagsvie­ring werd gecommunic­eerd, is heel hard binnengeko­men bij de 117 vrijwillig­ers en parochiane­n, zegt Paridaens. “Alle emoties waren aanwezig”, zegt ze. “Er was verdriet, maar ook opluchting, moed en hoop. ‘Eindelijk’, zeiden sommigen. We blijven alvast geloven in ons project, we blijven voortdoen.”

De parochie zit de komende weken met het vicariaat samen om de beslissing concreet uit te werken. Don Bosco Buizingen wordt nu beschouwd als een zelfstandi­ge geloofsgem­eenschap of organisati­e, laat het bisdom weten. “We hopen dat dit toekomst geeft aan de werking van zowel de geloofsgem­eenschap Don Bosco Buizingen als de pastorale zone Halle, en dat er mogelijk nieuwe kansen tot samenwerki­ng kunnen ontstaan.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium