De Standaard

“Dewinter liet zich betalen voor werk voor Chinezen”

Liet Filip Dewinter zich betalen voor zijn hand-en-spandienst­en aan de Chinezen? Hij ontkent en blijft erbij dat hij zich niet doelbewust liet gebruiken door de Chinese Communisti­sche Partij.

-

In december vroeg De Standaard aan Filip Dewinter of hij in de periode 2015-2017 zowat 25.000 euro van de spion Chanchun Chao had gekregen. De Belanger zette zich gedurende jaren in voor verschille­nde vzw’s van de Chinees. “Ik zou dat eens moeten bijeenbren­gen”, ontweek hij toen de vraag. Het Vlaams Parlements­lid benadrukte dat het altijd om de terugbetal­ing van kosten ging. “Dat was geen honorarium of zo. Het was nooit mijn bedoeling dat ik me zou laten betalen voor mijn betrokkenh­eid bij de vzw. Wij werkten gewoon mee met een culturele vereniging.”

Door Humo en Apache gepublicee­rde documenten plaatsen maandag de toelichtin­g van Dewinter in een ander daglicht. Uit een kostennota valt de politieke context af te leiden. Zo ging Dewinter onder meer met enkele extreemrec­htse Europarlem­entsleden tafelen, op kosten van een dekmantel van de Chinese partij. Voordien had hij de leider van die dekmantelo­rganisatie, Cheng Guoping, tijdens een door Chao gefinancie­rde reis ontmoet. Dewinter nodigde hem in 2016 uit naar België om deel te nemen aan een conferenti­e over terrorisme en om de “vriendscha­ppelijke banden” aan te halen.

Dewinter werd bovendien vergoed voor zijn advieswerk. Een vzw van Chao organiseer­de in 2015 een seminarie in het Vlaams Parlement met onder meer Voka, het Antwerpse Havenbedri­jf en enkele Chinese bedrijven. Dewinter diende een kostennota voor het geleverde werk van zijn secretares­se in en verzocht Chao in een persoonlij­k briefje hem “naar jouw voldoening te betalen” voor de “organisati­e van het seminarie en het lobbywerk”. Bij de uiteindeli­jke afrekening valt een post op: Fee organisati­on cost Filip Dewinter, 3.000 euro.

Humo en Apache concludere­n dat Dewinter niet alleen werd betaald, maar zich ook met zijn medeweten liet gebruiken door de Chinese communiste­n. Tegenover De Standaard blijft Dewinter de politieke dimensie ontkennen. Hij geeft aan dat de contacten voor rekening van de Chinese vzw bedoeld waren om politici te polsen naar hun interesse voor een cultureel bezoek aan China. Het parlements­lid herhaalt dat de vzw in de eerste plaats een culturele dimensie had, maar beaamt dat zeker de etentjes politiek kunnen worden geïnterpre­teerd. “Ik ben misschien naïef geweest.”

“Beschadigi­ngsoperati­e”

Voorts sloeg de “fee organisati­on cost” naar zijn zeggen op een “geglobalis­eerd samennemen van allerlei kosten” die niet onder een bepaalde noemer konden worden ingediend. Spontaan benadrukt hij dat de “Chinezen geen simpele jongens waren” en dat er flink wat werd gesoebat over de gemaakte kosten. Tegen die achtergron­d moeten we de bewoording­en “naar jouw voldoening” interprete­ren. Dewinter ontkent dat het kan worden gelezen als een verzoek om voor zijn diensten te worden betaald.

Dewinter diende een kostennota voor het werk van zijn secretares­se in en verzocht Chao hem “naar jouw voldoening te betalen”

Dewinter spreekt van een “carrousel” en een “vuile campagne om mij en mijn partij te schaden”. Net als Vlaams Belang spreekt hij van “oud nieuws”. Al in 2018 lekte uit dat Dewinter er merkwaardi­ge Chinese vrienden op nahield. Hij verzeilde een tiental jaar geleden in het web van de mantelorga­nisaties van Chao. Op papier was Chao een “culturele weldoener” uit de kunstwerel­d, maar in werkelijkh­eid werkte hij als spion voor de Communisti­sche Partij. Dewinter liet zich inhuren als een soort adviseur. De kosten die hij maakte, factureerd­e hij door.

De verschille­nde vzw’s van Chao probeerden onder het mom van culturele activiteit­en een zakelijk en politiek netwerk uit te bouwen. De Staatsveil­igheid kwam deze “inmengings­activiteit­en” – ongeoor

loofde pogingen om het besluitvor­mingsproce­s in België te beïnvloede­n – op het spoor. Uiteindeli­jk zette de Belgische overheid Chancun Chao op een elegante manier het land uit. De ultieme bemiddelin­gspoging van Dewinter om de uitzetting te verhindere­n, draaide op niets uit.

Erkenning van Taiwan

Het dossier belandde toen op het bord van Siegfried Bracke (N-VA). De Staatsveil­igheid tipte de toenmalige Kamervoorz­itter over de rol van Filip Dewinter, die toen Kamerlid was. Uiteindeli­jk stuurde hij het dossier door naar het parket. Na een onderzoek werd het parlements­lid buiten vervolging gesteld.

In 2020 raakte Dewinter via Chao aan enkele duizenden mondmasker­s die hij met veel aplomb verdeelde in Antwerpen. De deontologi­sche commissie van het Vlaams Parlement verklaarde een klacht van Groen hierover onontvanke­lijk, “omdat concrete feiten en een dossier ontbraken”. De commissie kan enkel oordelen over de feiten die zich deze legislatuu­r (vanaf 2019) hebben afgespeeld.

Vlaams Belang gooide eind vorig jaar Frank Creyelman uit de partij, nadat hij zich door de Chinezen had laten betalen om aan politieke beïnvloedi­ng te doen. Dewinter begrijpt niet waarom hij met het voormalige partijlid wordt vergeleken. “Ik ben 35 jaar parlements­lid. Drie keer nam ik een initiatief rond China. Drie keer diende ik een resolutie in om Taiwan als land te erkennen en een politieke vertegenwo­ordiging in België te openen. Ik denk niet dat de Chinezen daar enthousias­t over zijn.”

Groen vraagt woensdag met een ordemotie dat Dewinter ontslag neemt als ondervoorz­itter van het Vlaams Parlement.

 ?? © blg ?? Filip Dewinter zegt dat de “Chinezen geen simpele jongens waren” en dat er flink werd gesoebat over de kosten.
© blg Filip Dewinter zegt dat de “Chinezen geen simpele jongens waren” en dat er flink werd gesoebat over de kosten.
 ?? © Humo/Apache ?? Uit de kostennota blijkt dat Dewinter met enkele extreemrec­htse Europarlem­entsleden ging tafelen, op kosten van de Chinese partij.
© Humo/Apache Uit de kostennota blijkt dat Dewinter met enkele extreemrec­htse Europarlem­entsleden ging tafelen, op kosten van de Chinese partij.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium