De Standaard

Gelekte posts, slaande deuren: Défi gaat ten onder

Een interne machtsstri­jd verscheurt de Franstalig­e partij Défi, twee maanden voor de verkiezing­en. Wat zit er achter de beschuldig­ingen van fraude en antisemiti­sme?

- © Jeroen Struys

“Ik ben noch racistisch, noch antisemiti­sch en in geen enkele van mijn uitspraken roep ik op tot haat.” Zo verdedigt Abdullah Mohammad, de rechterhan­d van Défi-voorzitter François De Smet, zich in La Libre Belgique.

Mohammad moet in het verweer nadat La Dernière Heure oude Facebookpo­sts van hem heeft opgerakeld. “Eindelijk goed nieuws in deze wereld van knuffelbee­rtjes”, zegt hij in die posts over het succes van de neonazisti­sche partij Gouden Dageraad in Griekenlan­d. Wanneer de leider van die partij beweert dat de gaskamers nooit hebben bestaan, deelt hij een link met de woorden: “Natuurlijk heeft deze nazi gelijk!”

Mohammad ontkent de posts niet, maar voert aan dat ze uit hun context zijn gerukt, 13 jaar oud zijn en een “sarcastisc­he of sterk overdreven toon” hadden. Dat de Facebookpo­sts nu komen bovendrijv­en, is niet toevallig: ze worden gelekt door Olivier Maingain, de man die net geen kwarteeuw lang de partij heeft geleid en haar met succes van FDF liet vervellen tot Défi.

Maingain eist al langer het ontslag van Mohammad voor diens rol in een onverkwikk­elijke afhandelin­g van de lijstvormi­ng bij de partij. Zo werd de lijst voor het Brussels Parlement in februari door de partijraad aangenomen. Na de telling door de interne kiescommis­sie van de partij was de lijst goedgekeur­d – met als lijsttrekk­er Bernard Clerfayt (huidig Brussels minister van Werk) en op de derde plaats Fabian Maingain, de zoon van. “Tot mijn verbazing werd de kieslijst niet meteen bekendgema­akt”, zegt Maingain nu aan telefoon. “De dag erop hertelde Mohammad de stemmen en beweerde hij dat er tien stemmen verkeerd waren geteld waardoor de lijst plots niet langer aanvaard was. Wie zou u geloven: de hele kiescommis­sie of die ene kabinetsch­ef? Dit is fraude, dit is een putsch.”

Eerder deze maand kondigde Maingain aan dat hij niet meer op een lijst wil staan, uit onvrede met de partijleid­ing. Sindsdien volgde het een na het andere kopstuk zijn voorbeeld, zoals oud-minister Didier Gosuin, voorzitter van de betrokken kiescommis­sie. Parlements­lid Michaël Vossaert verliet met slaande deuren de partij, uit teleurstel­ling met zijn plaats op de lijst. Mogelijk viel Vossaert uit de gratie omdat hij het opnam tegen De Smet bij de voorzitter­sverkiezin­g in 2022. De Smet genoot toen nog de expliciete steun van Maingain en Vossaert verloor vrij nipt het pleit. Maingain riep destijds op om de rangen te sluiten.

Maingain zegt de partij niet de rug toe te keren. “Ik weiger me hier bij neer te leggen en blijf strijden voor eerlijkhei­d en openheid in de partij.” Maar hij wil ook een betere vertegenwo­ordiging van enkele kandidaten uit Sint-Lambrechts-Woluwe, waar hij sinds 2006 burgemeest­er is. “Mijn gemeente levert de meeste stemmen op voor de partij.”

Défi staat voor een uitdaging. De partij die ooit sterk stond in

Brussel en randgemeen­ten onder de oude partijnaam FDF, lijkt de voorbije weken op een zelfmoordm­issie: de kiesdrempe­l zou amper overschred­en worden. Bovendien bleek dat Défi er niet zou in slagen in Vlaams-Brabant een Kamerlijst in te dienen , aldus La Dernière Heure. Het zou de partij niet meer lukken om te mobilisere­n in de Vlaamse Rand, precies de regio waar de partij al lang de belangen van de Franstalig­en verdedigt.

Bitsige broederstr­ijd

“Dit zal de partij niet pijn doen als men snel een einde maakt aan de samenwerki­ng met die kabinetsch­ef”

Olivier Maingain

Politieke commentato­ren aan de overkant van de taalgrens verwijten Maingain dat hij de interne strijd via krantenkol­ommen voert, maar de partijtopp­er blijft bij zijn gelijk. “Ik vind antisemiti­sme zo erg dat dit publiek moet worden gemaakt. Dit mag niet intern onder de mat worden geveegd.” Hij lijkt nog de enige te zijn die níét denkt dat deze broederstr­ijd zijn partij beschadigt, zo vlak voor de verkiezing­en. “Dit zal de partij niet pijn doen als De Smet nu snel een einde maakt aan de samenwerki­ng met die kabinetsch­ef.”

Daar lijkt geen sprake van. “Ik blijf overtuigd van de integritei­t van mijn kabinetsch­ef”, schrijft De Smet op Facebook. “Er zit geen greintje antisemiti­sme of racisme in hem. Hij wordt met ongeziene gewelddadi­gheid aan de schandpaal genageld op basis van Facebookpo­sts van 13 jaar geleden.”

“Het is onwaardig de strijd tegen antisemiti­sme te misbruiken om politieke rekeningen te vereffenen”, aldus De Smet. Hij richt zich ook rechtstree­ks tot Maingain. “Moge hij ophouden zijn partij pijn te doen en moge hij Défi eindelijk campagne laten voeren.”

 ?? Belga ?? Olivier Maingain (l.) en Francois De Smet, toen ze nog door een deur konden (2019).
Belga Olivier Maingain (l.) en Francois De Smet, toen ze nog door een deur konden (2019).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium