De Standaard

Undercover op de vastgoedma­rkt: de detective die valse makelaars opspoort

- © © Karlien Beckers *Peter is een schuilnaam, zijn echte naam is bekend bij de redactie

Als privédetec­tive voor het Beroepsins­tituut voor vastgoedma­kelaars probeert Peter valse makelaars op heterdaad te betrappen. Daarvoor doet hij zich voor als koper. “Mijn job is er zo saai mogelijk uitzien.” Wij trokken een dag mee op pad.

“Een klein tuintje, dat wou je graag, hé”, port Peter (*) me aan, terwijl de makelaar de foto’s van het huis toont. Peter doet alsof hij mijn schoonvade­r is en stelt enkele technische vragen. Wat is de EPC-score van het huis, is er dubbele beglazing? “Het is een investerin­gspand”, reageert de makelaar, die snel de nodige attesten bovenhaalt. Peter luistert aandachtig, kijkt nonchalant rond. “Hebt u misschien een kaartje, dan kunnen wij contact met u opnemen”, ontwijkt hij de vraag van de makelaar om een gsm-nummer achter te laten.

Eigenlijk doen de vragen er weinig toe. Al vijf jaar werkt Peter als privédetec­tive voor het Beroepsins­tituut voor vastgoedma­kelaars (BIV). Zijn opdracht: valse makelaars of kantoormed­ewerkers die hun boekje te buiten gaan op heterdaad betrappen en kijken of geschorste makelaars zich ook werkelijk aan die schorsing houden. Dat is geen overbodige luxe: vorig jaar werden er 732 dossiers geopend rond illegale makelaardi­j, in 2022 waren dat er nog 372.

Over het makelaarsk­antoor dat we bezoeken, is een tip binnengeko­men: een van hun makelaars is geschorst, maar zou toch nog aan de slag zijn. Dat blijkt niet het geval. Eenmaal buiten, duwt Peter me zacht de andere kant uit dan waar we vandaan komen. “We zijn toevallige passanten,” mompelt hij, “dan is het logischer dat we verder wandelen en niet teruglopen vanwaar we komen.” Zo onopmerkel­ijk mogelijk zijn, dat is het belangrijk­ste. “Ik leef al jaren als een grijze muis, zo onopvallen­d mogelijk, tot mijn kleding toe”, zegt hij. Aan kennissen zegt hij dat hij “juridisch medewerker is”.

“Eigenlijk ben ik een slechte leugenaar”, zegt Peter lachend. “Het belangrijk­ste is zo dicht mogelijk bij je eigen leefwereld te blijven”, zegt hij. Hij heeft enkele “achtergron­dverhalen”, die hij aanpast naargelang de situatie. Bij luxevastgo­ed is hij op zoek naar een investerin­gspand, bij goedkopere woningen komt hij als vader mee.

Dekmantel

Tot in de jaren 90 kon iedereen zich makelaar noemen. Het leidde tot een wildgroei en ook wantoestan­den – waarbij valse makelaars bijvoorbee­ld gingen lopen met de voorschott­en die mensen neertelden voor hun droomhuis. Ondertusse­n is het een beschermd beroep met een deontologi­sche code. Zo mogen makelaars hun geïnteress­eerde kopers niet voorliegen. Ook daar let Peter op tijdens onze bezoeken.

De onthaalmed­ewerker van het volgende kantoor glimlacht vriendelij­k als we binnenwand­elen. Peter informeert er, de ellebogen losjes op de balie, naar een huis dat in de vitrine wordt aangepreze­n. De vrouw toont foto’s van het pand en vertelt erbij dat er op gas verwarmd wordt.

“Dit is een twijfelgev­al”, zegt Peter achteraf, terwijl hij haar gegevens noteert. Tot een officiële waarschuwi­ng komt het waarschijn­lijk niet, want dan bekijkt het kantoor doorgaans de camerabeel­den. Peter geeft er zijn dekmantel liever niet voor op, hij is de enige Nederlands­talige detective die voor het BIV werkt. In Wallonië werkt Peters enige andere collega.

Er zijn in België 8.125 geregistre­erde makelaars die vastgoed verkopen. Die waren samen goed voor 250.000 vastgoedtr­ansacties in 2023. Voor dit jaar staat de teller al op zo’n 92.000. Peter zoekt een naald in een hooiberg. “Frustreren­d”, zegt hij, wanneer we voor een brievenbus staan aan een verlaten pand. Er was een tip van een vastgoedka­ntoor binnengelo­pen dat iemand in de regio een heel gelijkaard­ig e-mailadres gebruikte, waarschijn­lijk met de bedoeling kopers te misleiden. Met een half oog op de camera’s op het domein, maakt Peter een foto van de brievenbus. “Alleen een brievenbus ter plaatse.”

“Een man van middelbare leeftijd, donker haar, stelt zich voor als Pieter.”

Na elk bezoek schrijft Peter een verslag, terwijl we in zijn auto zitten. Hoe hij privédetec­tive geworden is? Peter botste vijftien jaar geleden op een advertenti­e voor een opleiding bij Syntra. Niet zijn droomberoe­p als kind, maar het mysterie sprak hem wel aan.

Niet online? Verdacht

Op het internet vergelijkt hij de foto’s op de site van het makelaarsk­antoor met sociale media: noemt “Jan” zich op Facebook ook zo? “Als privédetec­tive heb je niet de middelen die de politie heeft, maar je komt al een eind ver. Het zou je verbazen wat mensen allemaal online gooien”, zegt hij. “Mensen die online nauwelijks te vinden zijn, dat is even verdacht.”

Mensen op heterdaad betrappen is geen sinecure. Als hij ontdekt dat hij met een valsspeler te maken heeft, boekt Peter een “tweede kijkdag, met een vriend die er veel van kent”. Op het einde van het bezoek moet Peter zich bekendmake­n als privédetec­tive, zijn vriend blijkt deurwaarde­r, wiens observatie rechtsgeld­ig is. “Op zulke momenten krijg je de meest uiteenlope­nde reacties: mensen zijn gelaten of worden net boos. Een enkele keer klinkt teleurstel­ling: ‘dus jullie gaan niet kopen?’”

Van de 732 geopende dossiers verschenen er tot dusver 25 voor de rechtbank. In 18 zaken was er een vonnis, waarvan 16 in het voordeel van het BIV. Het gros van de dossiers is slapend. “Dan is het wachten tot er een nieuwe tip binnenkomt”, zegt Peter. Waar rook is, is vuur, zegt het spreekwoor­d, maar voor Peter ligt dat anders. “Ik moet bewijzen dat er vuur is. Daar heb je geduld voor nodig.”

“Ik moet bewijzen dat er vuur is. Daar heb je geduld voor nodig”

Peter

Privédetec­tive

 ?? Kristof Vadino ?? Het internet biedt een schat aan informatie voor de privédetec­tive: “Het zou je verbazen wat mensen allemaal online gooien.”
Kristof Vadino Het internet biedt een schat aan informatie voor de privédetec­tive: “Het zou je verbazen wat mensen allemaal online gooien.”
 ?? Kristof Vadino ?? Na elk bezoek schrijft Peter een verslag.
Kristof Vadino Na elk bezoek schrijft Peter een verslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium