De Standaard

Haïti, een “openluchtg­evangenis” waar bendes de baas zijn

- Annebeau Hofkens

Op het Caraïbisch­e eiland Haïti is de chaos totaal. De rijke elite schijnt de vlucht te nemen, maar voor de gewone Haïtiaan is er geen ontsnappen aan het bendegewel­d. Ook op de veiligheid­sdiensten kunnen ze niet rekenen. “Het is een burgeroorl­og geworden.”

“Terwijl ik met je praat, worden er mensen neergescho­ten”, zegt Pierre* vanuit Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Het Caraïbisch­e land, met een bevolking zo groot als die van België, zit in een duizelingw­ekkende spiraal van geweld. De onthoofde regering en zwakke veiligheid­sdiensten kunnen geen vuist maken tegen gewelddadi­ge bendes, die de feitelijke controle hebben over de hoofdstad en heel het eiland in hun greep houden. Volgens de Verenigde Naties werden dit jaar al meer dan 2.500 mensen vermoord, gekidnapt of verwond.

Nadat de Haïtiaanse eerste minister Ariel Henry eind februari naar Kenia was gevlogen om te onderhande­len over een internatio­nale vredesmach­t voor zijn land, verhinderd­en de bendes hem om terug te keren. Sindsdien werd de beruchte Jimmy ‘Barbecue’ Chérizier de machtigste man in Haïti. Diens sinistere bijnaam zou verwijzen naar de praktijk om mensen in huizen op te sluiten en die vervolgens in brand te steken. Chérizier staat aan het hoofd van een coalitie van bendes die sinds begin deze maand het land op zijn kop zetten. Gevangenis­sen werden aangevalle­n, ziekenhuiz­en, politiekan­toren en overheidsg­ebouwen geplunderd en in brand gestoken, en de noodtoesta­nd werd uitgeroepe­n. De bendes bereikten hun doel: Henry nam ontslag.

Henry had evenwel één voorwaarde: er moest een tijdelijke overgangsr­aad komen om Haïti te leiden tot het land verkiezing­en kan organisere­n. Die overgangso­plossing is nu eindelijk in de maak, volgens de VN zijn alle leden genomineer­d.

Maar een einde van het geweld is daarmee nog niet in zicht. Barbecue en de zijnen blijven schijnbaar hun macht uitrollen in de hoofdstad, en zetten zo druk op Haïtiaanse politieke fracties om de overgangsr­aad niet te accepteren. “Ik zal het weten als jullie kinderen, mannen of vrouwen in Haïti zijn”, dreigde Barbecue, die zichzelf eerder omschreef als “een revolution­air die strijdt voor een menswaardi­g bestaan voor de Haïtianen”.

Bendeleide­r gedood

“Ik wou net vertrekken naar de supermarkt in de buurt, maar voor iets anders kom ik niet buiten”, zegt de Belg Jan Hoet, die al meer dan vijftig jaar in Haïti woont en in Port-au-Prince een sportcentr­um uitbouwt voor kinderen in de buurt. In een telefoonge­sprek met De Standaard zegt hij dat het voelt alsof hij huisarrest heeft: “Ik kan zelfs geen geld afhalen. Alle banken zijn gesloten.”

De straten van Port-au-Prince zijn vrijwel leeg. De ene na de andere winkel moet de deuren sluiten. Omdat de bendes controle hebben over het vliegveld, de havens en alle wegen naar de hoofdstad, beheersen ze de bevoorradi­ng van het land. “Er zijn daardoor te weinig medicijnen en voedsel. Alles wordt peperduur. Bovendien kunnen mensen nauwelijks nog tot in het binnenland raken. Vooral met een privéwagen is het levensgeva­arlijk om de hoofdstad te verlaten.”

De bevolking kan geen kant meerop,zekernuhet­bendegewel­d zich de laatste week verder heeft verspreid. Veel inwoners barricader­en dan maar hun woonwijken. “Omdat de politie minder goede wapens heeft dan de bendes, kunnen de burgers niet op de veiligheid­sdiensten rekenen. Dus nemen ze zelf het heft in handen. Ze verenigen zich in burgerwach­ten en proberen zich te verdedigen door hun straten te blokkeren”, legt Hoet uit.

In een van die residentië­le wijken, Pétionvill­e, is donderdag de bendeleide­r ‘Ti Greg’ gedood. “Het is een burgeroorl­og nu”, zegt Hoet. “Haïtianen vermoorden Haïtianen.”

De Mozes van Haïti

Burgers blijven zo veel mogelijk thuis, maar Pierre*, een Haïtiaanse fotojourna­list die in Port-auPrince woont, trekt dagelijks de straten op. “Ik heb de afgelopen dagen mee barricaden opgezet”, zegt hij aan De Standaard. “Ik neem deel aan de blokkades en manifestat­ies, want ik wil een opstand van het Haïtiaanse volk zien. We moeten weerstand blijven bieden om ons land, onze cultuur, en de volgende generaties te redden”, zegt hij.

“We leven in een openluchtg­evangenis, en het volk heeft honger. Op straat is de situatie volledig uit de hand gelopen. De bendes zijn overal, er heerst totale paniek. We lijken er alleen voor te staan.” Tegelijk is hij ook hoopvol: “In Haïti lopen zo veel getalentee­rde mensen rond. Een oplossing moet in ieder geval van binnen het land komen, niet van buitenaf.”

De Haïtianen hebben weinig vertrouwen in de onder internatio­nale bemiddelin­g tot stand gekomen overgangsr­aad, laat Pierre verstaan. Ze vrezen dat de macht in handen blijft van dezelfde corrupte, politieke elite. “Daarom wordt hier soms de vraag gesteld of de bendeleide­rs niet betrokken moeten worden bij de raad. Zij doen zich nu immers voor als de redders van het volk, alsof ze de Mozes van Haïti zijn”, zegt Hoet.

Maar de bendes zijn zelf ook vervlochte­n met politieke partijen, die hen gebruiken als bewakers of stoottroep­en. Of ze worden ingezet om kiezers te ronselen bij de stembusgan­g. “Ze zijn deel van het politieke systeem”, bevestigt Pierre. “Politici laten hen toe wapens te gebruiken, waardoor ze kunnen moorden en kidnappen. Het probleem ligt bij het morele systeem.”

“Je merkt dat de gewone burger het slachtoffe­r is van de politieke situatie”, zegt Hoet. “Ondertusse­n kunnendeme­estgegoede­mensen eraan ontsnappen. Ze betalen zo’n 14.000 dollar voor een zitje in een helikopter die hen naar de Dominicaan­se Republiek brengt.”

Dat viel niet te verifiëren, maar helikopter­piloten hebben aan CNN bevestigd dat een kleine klasse van rijke buitenland­ers, diplomaten en medewerker­s van internatio­nale organisati­es duizenden euro’s neerlegt voor private helikopter­vluchten. De VS evacueerde­n donderdag nog 90 mensen met Amerikaans staatsburg­erschap. Ook het Franse ministerie van Buitenland­se Zaken liet weten dat staatsburg­ers sinds zondag het land met militaire helikopter­s kunnen verlaten. “Maar gewone Haïtianen moeten niet op evacuatie rekenen”, zegt Hoet.

* Fictieve naam om veiligheid­sredenen

“De meest gegoede mensen betalen 14.000 dollar voor een zitje in een helikopter die hen naar de Dominicaan­se Republiek brengt” Jan Hoet

Belg in Port-au-Prince

 ?? © Ralph Tedy Erol/reuters ?? Een man en een kind vluchten weg voor geweerscho­ten in de hoofdstad Port-au-Prince, op 21 maart.
© Ralph Tedy Erol/reuters Een man en een kind vluchten weg voor geweerscho­ten in de hoofdstad Port-au-Prince, op 21 maart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium