De Standaard

3 miljoen euro voor privécolle­ctie Pattie Boyd

-

Sixties-model en fotografe Pattie Boyd (80) heeft haar privécolle­ctie voor 3,28 miljoen euro geveild bij Christie’s in Londen. De collectie bevat brieven, tekeningen en artefacten van Eric Clapton en George Harrison, de twee muzikanten met wie Boyd ooit gehuwd was . Haar grote verzamelin­g biedt een inkijk in de Londense muziekwere­ld van de jaren 60 en in een van de meest besproken ‘driehoeksv­erhoudinge­n’ uit de rockgeschi­edenis.

De fascinatie voor die – intussen gemytholog­iseerde – periode uit de muziekgesc­hiedenis is groot. Dat bewijzen de hoge bedragen op de veiling. Het schilderij dat de cover siert van het album Layla and other assorted love songs (1970) van Claptons band Derek and the dominos bracht 2,30 miljoen euro op. Dat is 33 keer meer dan de geschatte 70.000 euro. Clapton kocht het schilderij in 1970. Later schonk hij het werk aan Harrison, die het op zijn beurt aan Boyd gaf. In het titelnumme­r van het album – ‘Layla’ – bezingt Clapton zijn liefde voor Boyd. Zijn muze was toen nog getrouwd met Harrison, waardoor Clapton de schuilnaam Layla moest gebruiken.

Slechte minnaar

In diezelfde periode schreef de blues- en rockgitari­st ook enkele smachtende liefdesbri­even aan Boyd. Een van die brieven bracht op de veiling 140.000 euro op. Clapton schreef die op de uitgescheu­rde titelpagin­a van het boek Van muizen en mensen (origineel: Of mice and men) van John Steinbeck. Hij opent de brief met “Liefste Layla” en vraagt zich openlijk af waarom ze hem afwijst: “Waarom aarzel je, ben ik een slechte minnaar, ben ik lelijk, ben ik te zwak, te sterk, weet je waarom? Als je me wilt, neem me, ik ben de jouwe ...”

Op de veiling passeerden nog tal van andere sixties-relicten de revue: een nonsensica­le brief van John Lennon aan zijn bandleden; zelfgemaak­te kerstkaart­jes en krabbeltje­s van dieren van Harrison en Claptons kostuum voor zijn Live Aid-optreden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium