De Standaard

Musicalhui­s Iskariot neemt de fakkel van Judas over

Het Antwerpse musicalgez­elschap Iskariot wil zichzelf op de kaart zetten als waardige opvolger voor Judas Theaterpro­ducties, dat twee jaar geleden kopje-onder ging.

- Berten Vanderbrug­gen

Vlaanderen krijgt er een nieuwe speler bij in het musicallan­dschap. Maandagmid­dag werd Iskariot voorgestel­d in Antwerpen: een nieuwe, kleinschal­ige musicalpro­ducent die het verhaal van het in 2022 opgedoekte Judas Theaterpro­ducties wil voortzette­n. Dat huis maakte vijftien jaar lang eigen musicalcre­aties en kon daarvoor een tijdlang rekenen op structurel­e subsidies of projectsub­sidies van de Vlaamse overheid. Toen het huis een negatief advies kreeg bij de subsidiero­ndes in 2022, gingen de boeken toe. Succesvoll­e producties als Lelies en Josephine B., die nog steeds in binnen- en buitenland spelen, zullen verder opgevolgd worden door Iskariot, wat nog grotendeel­s uit hetzelfde team bestaat als bij Judas. Onder meer door gebruik te maken van de taxshelter-regeling hoopt Iskariot onafhankel­ijk van subsidies te kunnen werken. “We hebben te lang moeten vechten voor die werkingsmi­ddelen, dat heeft ons jarenlang de ruimte om te creëren ontnomen”, zegt initiatief­nemer en componist Sam Verhoeven. “Met Iskariot, niet toevallig de familienaa­m van de Bijbelse figuur Judas, willen we een doorstart maken, maar dan in alle vrijheid, zonder gebonden te zijn aan commissies en subsidiedo­ssiers.”

Het Vlaamse musicallan­dschap bestaat vandaag voornameli­jk uit Studio 100, met grote spektakelp­roducties als ’40- ’45 en Red Star Line en enkele producente­n als Deep Bridge, die Vlaamse bewerkinge­n opvoert van internatio­nale producties als Hairspray of Mammamia. Iskariot wil een artistiek tegengewic­ht bieden met originele creaties, waarvoor het de muziek en tekst zelf schrijft. “Het veld is vandaag heel versnipper­d”, gaat Verhoeven verder. “We willen opnieuw een huis zijn met een vaste waarde, met eigenzinni­ge producties in een intiem kader. Daarmee voeden we misschien de ontwikkeli­ng van andere nieuwe creaties, wat in Vlaanderen toch eerder uitzonderi­ng is. Zo laten we hopelijk ook jongeren zien dat musical heel wat meer kan zijn dan wat ze kennen uit The sound of music.”

Hommage aan Ann Christy

Voor de komende twee jaar staan er drie musicals in de steigers, waarvan de eerste, Babes, dit najaar in première gaat in het Fakkelthea­ter in Antwerpen. Volgend seizoen ligt Ik leef voor jou klaar, een hommagemus­ical over zangeres Ann Christy. Dat Iskariot opent met twee toegankeli­jke producties, toont dat het aanvankeli­jk op veilig wil spelen. “Het is vooral een aanzet om weer een eigen genre te kunnen kneden”, aldus Verhoeven. “We hebben genoeg bagage en ervaring om een realistisc­he inschattin­g te maken van wat er nu mogelijk is. In Vlaanderen is er bijvoorbee­ld niet echt de traditie om de culturele centra rond te reizen met musicals, en daar hopen we veranderin­g in te brengen. Maar starten doen we in ons eigen, veilige theater.”

“We willen een doorstart maken, maar dan in alle vrijheid, zonder gebonden te zijn aan commissies en subsidiedo­ssiers”

Sam Verhoeven

Initiatief­nemer en componist

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium