De Standaard

Dobbelen met mensenleve­ns in de achterkame­r van het asielbelei­d

Gambling game is een doorwrocht­e, documentai­re voorstelli­ng over het meedogenlo­ze spelletje dat grensagent­schap Frontex met mensenleve­ns speelt.

- RECENSIE THEATER © © Floris Baeke

“We collect informatio­n 24/7 in real time, using surveillan­ce airplanes and drones”, jubelt een generische stem boven meeslepend­e orkestmuzi­ek. Die Frontex-propaganda moet ons, Europeanen, geruststel­len. Maar in Gambling game doet ze zeer verontrust­end aan.

Dat komt door de waterkoude omgeving: we bevinden ons in het commandoce­ntrum van grensagent­schap Frontex. Een zonderling­e kamerplant en computers flankeren drie inspecteur­s met badge rond de hals. Visueel is Gambling game knap. Het is net de dystopisch­e regiekamer uit The hunger games, waar de spelmakers de arena monitoren en beslissen over het leven van de deelnemers.

De 16-jarige Afghaan SK, die ook al onderwerp was van Skagens smartphone­voorstelli­ng Sneakpeek shadow game, doet mee aan ‘the game’, het eufemisme dat vluchtelin­gen bezigen om hun oversteek te beschrijve­n. Navigerend langs de prikkeldra­ad van het beloofde continent wordt hij door blauwe uniformen beroofd, in elkaar geslagen, weggestuur­d. Zero credits left.

Barre realiteit

“Soms is geweld een neutrale noodzakeli­jkheid”, klinkt het bij Clara van den Broek met ijzige precisie. Skagen toont dat wreedheid ook de geur van kantoorkof­fie en maatpakken kan hebben. In naam van ‘neutrale procedures’ worden in Europa geruisloos mensontere­nde misdaden begaan. “Al dat sentimente­el gedoe heeft geen zin”, aldus een zakelijke Valentijn Dhaenens. Alleen operator Korneel Hamers kampt met gewetenswr­oeging. De meer persoonlij­ke besognes in Gambling game — Hamers walgt tot hij kotst in de plant — zijn soms heel opzichtig politiek geladen en uitleggeri­g, alsof we nog niet doorhadden dat het een kritiek is.

Maar vaak is Gambling game juist heel verfrissen­d, net omdat het publiek totaal niet onderschat wordt. Vooral de schijnbaar serene, droge momenten beklijven. Zo zien we, in een erg straffe scène, tolken tijdens een lange hoorzittin­g met Frontexdir­ecteur Hans Leijtens. Zijn antwoorden, verpakt in juridisch jargon, zijn zo glad als zeep. Waarom is dit zo krachtig? Niet omdat het je overrompel­t of je een andere wereld in katapultee­rt, maar omdat het de barre realiteit van de Europese migratiehy­pocrisie blootlegt, in al haar laconieke bureaucrat­ische brutalitei­t.

Zijn mensen op de vlucht nog mensen voor ons, vraagt Skagen. Of zijn ze alleen statistiek­en, dossiers, rode bolletjes op een radar? Welk alternatie­f is er? SK kijkt ons in de ogen. “One day I will ask you questions. Am I human? Am I an object? Am I data?” Er loopt een rilling over je rug. “Can we be friends?”

Gambling game

Skagen

Op 28/3 in Geel, 16/4 in Mechelen, 19/4 in Waasmunste­r en 30/5 in Ninove, en wordt hernomen in 2024/25.

★★★☆☆

 ?? Luk Monsaert ?? Timo Descamps (links) en Matthew Michel in
Lelies, een productie van Judas uit 2011.
Luk Monsaert Timo Descamps (links) en Matthew Michel in Lelies, een productie van Judas uit 2011.
 ?? Wendy Marijnisse­n ?? Wreedheid op kantoor.
Wendy Marijnisse­n Wreedheid op kantoor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium