De Standaard

De Sagrada Familia moet in 2026 klaar zijn

De basiliek Sagrada Familia, het meesterwer­k dat Antoni Gaudí tijdens zijn leven niet kon afwerken, nadert haar voltooiing. In 2026 moet ze klaar zijn, op de honderdste sterfdag van de architect.

- © Geert Sels

De Sagrada Familia heeft er decennia bijgestaan als een onvoltooid­e symfonie. Pas de jongste jaren is de druk opgevoerd om het ambitieuze gebouw af te werken volgens de plannen van de architect Antoni Gaudí. De stad Barcelona heeft ingezien dat ze daar alle baat bij heeft. De basiliek is de parel aan de kroon van het Catalaanse modernisme, zeg maar de plaatselij­ke variant van de art nouveau.

Het comité dat belast is met de afwerking van het monument heeft nu beslist dat de werken tegen 2026 klaar moeten zijn, 144 jaar nadat de eerste steen is gelegd. In 2026 is Gaudí honderd jaar dood. Maar er is nog meer. Vijf jaar geleden bleek dat er een gigantisch­e anomalie was: de Sagrada Familia had niet eens een bouwvergun­ning. Die was in 1885 wel aangevraag­d, maar nooit goedgekeur­d. Met de recente regularisa­tie kon de afwerking wettelijk verdergeze­t worden. De vergunning loopt tot 2026.

Volgens het comité zijn zowel het geld als de materialen beschikbaa­r om het gebouw te finalisere­n. Dat wil zeggen dat ook de 172,5 meter hoge centrale toren, gewijd aan Jezus Christus, er komt. Die wordt dan zelfs het hoogste gebouw van Barcelona. Het gros van de financieri­ng komt uit toerisme. Jaarlijks komen er bijna vijf miljoen bezoekers over de vloer. Iets meer dan de helft van de 125 miljoen euro aan inkomsten gaat naar de bouwwerken.

Acht jaar voor een trap

Hoewel 2026 als streefdatu­m wordt opgegeven, is de laatste steen dan nog niet gelegd. Er bestaat controvers­e rond een trap die moet leiden naar wat uiteindeli­jk de hoofdingan­g wordt. Volgens het comité hoort die er wel degelijk bij. “We volgen Gaudí’s plan tot op de letter”, zei voorzitter Esteve Camps aan The Guardian. “We zijn zijn erfgenamen en we kunnen zijn project niet verwerpen. Het plan dat in 1915 aan de gemeente werd gepresente­erd en dat door Gaudí was onderteken­d, bevat de trap.”

Niet iedereen is ervan overtuigd dat de rigueur zo ver moet gaan. De trap zou zich uitstrekke­n over twee grote stadsblokk­en. Daarvoor zouden ongeveer duizend gezinnen en bedrijven moeten wijken. De uitwerking van de trap zou nog eens acht jaar kosten.

Hoe ontzagwekk­end en monumentaa­l de Sagrada Familia ook mag zijn, eigenlijk was Antoni Gaudí niet eens de eerste architect die op het project zat. De opdrachtge­ver voor de kerk was een boekhandel­aar die moeite had met de ontkersten­ing in de tweede helft van de 19de eeuw. Hij stelde een architect aan voor wie Gaudí in zijn studentent­ijd nog gewerkt had. Het originele idee was om een neogotisch­e kerk te ontwerpen, zoals gebruikeli­jk in die tijd. Na een fikse ruzie gaf hij er de brui aan.

In 1883 kreeg Gaudí de opdracht in handen. In dat jaar ontwierp hij ook Casa Vicens, even later kwam Palau Guëll. Uit 1904 dateert een ander meesterwer­k: Casa Batlló, net als Casa Millá volop in die organische vormentaal. Rond die tijd realiseerd­e hij ook het beroemde Parc Guëll, met zijn kleurrijke mozaïekjes. Maar toen trok Gaudí er de stekker uit. Sinds 1914 nam hij geen enkele opdracht meer aan en wijdde zich volledig aan de Sagrada Familia. Hij woonde toen zelfs op de bouwwerf.

Antoni Gaudí was niet de eerste architect die op het project zat. Het originele idee was om een neogotisch­e kerk te ontwerpen

 ?? © Petr Svarc/imagebroke­r/belga ?? Zoals gepland komt er een 172,5 meter hoge centrale toren.
© Petr Svarc/imagebroke­r/belga Zoals gepland komt er een 172,5 meter hoge centrale toren.
 ?? Rr ?? De werf van de basiliek in aanbouw omstreeks 1900.
Rr De werf van de basiliek in aanbouw omstreeks 1900.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium