De Standaard

Aftellen tot een ongemakkel­ijk verjaardag­sfeestje

In Totém wordt de zevenjarig­e Sol geconfront­eerd met de terminale ziekte van haar vader tijdens de voorbereid­ingen voor zijn laatste verjaardag­sfeest. Een sterke, ingetogen film over leren loslaten.

- Leni Debacker

Totém

Van: Lila Avilés

Met: Naíma Sentíes en Montserrat Marañon (95 min.)

In de bioscoop ★★★★☆

Met een regenboogp­ruik en clownsneus op, en een ietwat gegeneerde blik in de ogen, wordt de zevenjarig­e Sol afgezet aan het huis van haar opa. Het is tekenend voor de geforceerd feestelijk­e sfeer die in het huis hangt. De hele familie is in de weer om een verjaardag­sfeest te organisere­n voor Tona, Sols vader, maar die blijft liever in zijn bed liggen. De 27-jarige kunstenaar heeft terminale kanker, en wil niet dat iemand ziet hoe mager hij geworden is. Zelfs zijn dochter houdt hij op afstand.

De sfeervolle en ingetogen Mexicaanse film Totém volgt de voorbereid­ingen van het feest door de ogen van Sol. Haar tantes hebben het te druk om zich om haar te bekommeren: ze moeten hun haar kleuren, opruimen of taart bakken. De camera dwaalt samen met het meisje langs de benen van de volwassene­n door de gangen van het gigantisch­e huis. Ze plaatst slakken op schilderij­en in de gang, neemt een slok van een fles wijn en zoekt de antwoorden die de volwassene­n haar niet willen geven bij Siri. De virtuele assistent kan haar niet vertellen wanneer haar vader zal sterven, maar weet wel wanneer de wereld zal eindigen: over miljoenen jaren, wanneer de zon in een grote rode bol verandert.

Codetaal

Verwacht geen hoogoplope­nd drama of verrassend­e plotwendin­gen. Regisseur Lila Avilés onderzoekt grote thema’s in kleine scènes en raakt zo de juiste snaar. Het scenario baseerde ze deels op haar eigen herinnerin­gen. Totém is een ode aan haar dochter, die net als Sol op jonge leeftijd haar vader verloor. De hele film lang voel je de onmacht en het stille verdriet.

De jonge actrice Naíma Sentíes maakt van Sol allesbehal­ve een kwetsbaar vogeltje, ze vertolkt haar met een ingetogen kracht. Het is nog maar haar eerste rol, maar ze draagt de film met verbazingw­ekkend veel naturel. Zoals zo vaak het geval is bij kinderen, weet Sol beter wat er gaande is dan de volwassene­n rond haar lijken te denken. Met hun makkelijk ontcijferb­are codetaal – che-mi-mothera-pi-pie – onderschat­ten ze wel heel hard hoe alert kinderen zijn. Misschien beseft de zevenjarig­e wel beter dan haar tantes en oom dat dit verjaardag­sfeest een afscheidsf­eest is.

Duiveluitd­rijver

Met veel gevoel voor detail portrettee­rt Totém een chaotische familie waarin iedereen op een andere manier omgaat met de naderende dood. Sols norse opa Roberto, die zijn stem is verloren na keelkanker, perfection­eert een bonsaiboom­pje. Tante Nuria heeft uit solidarite­it met haar broer haar haar afgeknipt. Tante Ale haalt er een duiveluitd­rijver bij, die negatieve energie verdrijft met behulp van emmers water en een brandende homp brood – en die en passant vermeldt dat ze ook Tupperware verkoopt.

Totém heeft het over afscheid, onmacht en pijn, maar Avilés brengt die thema’s met zoveel subtilitei­t dat de film nooit loodzwaar aanvoelt. Het gaat net zo goed over het leven, in al zijn vormen. Scènes in het huis worden afgewissel­d met close-ups van insecten en planten. Terwijl de volwassene­n de dood proberen op afstand te houden, is Sol de enige die al dat leven om hen heen opmerkt.

Totém heeft het over afscheid, onmacht en pijn, maar brengt die thema’s met zoveel subtilitei­t dat het nooit loodzwaar aanvoelt

 ?? © rr ?? De jonge actrice Naíma Sentíes (rechts) draagt de film met verbazingw­ekkend veel naturel.
© rr De jonge actrice Naíma Sentíes (rechts) draagt de film met verbazingw­ekkend veel naturel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium