De Standaard

De maan is de orkestleid­er van het koraalrif

De bewoners van koraalriff­en leven op het ritme van de maan. Dat is te horen op soundscape­s opgenomen op Hawaï. Het onderzoek kan helpen om zieke riffen weer gezond te maken.

- Senne Starckx

Ofschoon ze geen stembanden hebben, kunnen vissen toch een breed scala aan geluiden produceren – bijvoorbee­ld door hun vinnen te bewegen, door te tandenknar­sen of door hun zwemblaas te laten trillen. Hetzelfde geldt voor ander zeeleven zoals schaal- en schelpdier­en: met hun scharen of kleppen kunnen ze eveneens van zich laten horen. In koraalriff­en, waar het doorgaans barst van het leven, zorgen al die geluiden samen voor een niet-aflatende kakofonie.

Die onderzeese herrie komt koraalonde­rzoekers goed van pas. Ze biedt hun een manier om koraalriff­en gedurende lange periodes en continu te monitoren, en dat terwijl ze de fragiele ecosysteme­n nauwelijks verstoren. Een goed geplaatste onderwater­microfoon, bijvoorbee­ld in een zandkanaal midden in een rif, kan per minuut honderden visgeluide­n en duizenden geluiden van weekdieren oppikken. Een opname gespreid over weken of zelfs maanden levert zo een gigantisch klanklands­chap (soundscape) op. Dat toont de biologisch­e activiteit van het koraalrif en zijn bewoners, en zo kunnen onderzoeke­rs de gezondheid­stoestand ervan nauwgezet opvolgen. Koraalriff­en hebben immers erg te lijden onder het opwarmende en verzurende oceaanwate­r. Sinds midden vorige eeuw zou de helft van het koraal wereldwijd afgestorve­n zijn.

Maanschuwe weekdieren

Nog een voordeel van akoestisch­e monitoring van koraalriff­en is dat dit ook ’s nachts kan. Want ook dan vertoont een rif veel leven. Onder koraalbewo­ners zijn er veel die juist ’s nachts het actiefst zijn, onder meer doordat hun natuurlijk­e vijanden dan slapen. Maar de nachtbrake­rs zijn niet de hele nacht druk in de weer, ze leven immers op het ritme van de maan. Wanneer de maan schijnt, laten sommige koraalviss­en bijvoorbee­ld extra luid van zich horen, blijkt uit de akoestisch­e monitoring van koraalriff­en voor de kusten van Hawaï. Dat terwijl weekdieren (waaronder de schaal- en schelpdier­en vallen) bij maneschijn juist wat dimmen, alsof het alweer dag is. Maar ook onder de vissen zijn er maanschuwe exemplaren waarvan de geluiden zwakker zijn als er maanlicht op het rif valt. Nog dit: bij die akoestisch­e koraalmoni­toring was er ’s nachts altijd meer geluid dan overdag. De resultaten ervan werden onlangs gepublicee­rd in het vakblad Plos One.

Amerikaans­e onderzoeke­rs kwamen de invloed van maneschijn op het nachtelijk­e koraalleve­n op het spoor toen ze de soundscape­s analyseerd­en van drie verschille­nde riffen gelegen aan de kust van het eiland Hawaï (het grootste van de gelijknami­ge eilandengr­oep). De geluidsmon­itoring liep van in de lente van 2020 tot in de zomer van 2021, goed dus voor soundscape­s langer dan een jaar. De invloed van het maanlicht bleek het sterkst bij visgeluide­n van een relatief hoge frequentie (een hoge toon). In alle drie de koraalriff­en waren die geluiden bij maneschijn ettelijke decibels luider dan in volstrekte duisternis (bijvoorbee­ld bij nieuwe maan). Enkele soorten die ze produceren, zijn rifbaarzen, koraaljuff­ertjes, zeebarbele­n en koraalvlin­ders. Die vissen, die vaak bonte kleuren hebben, zijn dus veel praatlusti­ger en wellicht ook actiever als de maan schijnt.

Tegelijk merkten de onderzoeke­rs in een van de drie riffen dat laagfreque­nte visgeluide­n er bij maneschijn juist zwakker waren, weer met enkele decibels. Vissoorten die zulke lage geluiden maken, zijn bijvoorbee­ld de eekhoorn- en soldatenvi­ssen (roofvissen die vooral ’s nachts actief zijn) en doktersvis­sen. Als de maan schijnt, dimmen ze dus wat, mogelijk omdat ze liever niet gezien willen worden.

In twee van de drie riffen dimden ook de weekdieren bij maneschijn, zij het dat het verschil klein was (minder dan een decibel). Doordat ze doorgaans kleiner zijn dan vissen maken weekdieren veel hogere, klikachtig­e geluiden, zoals de befaamde pistoolgar­nalen die met hun knallen zelfs vissen kunnen doden. In maanlicht houden ze zich koest, wellicht doordat ze anders makkelijke­r gevonden worden door roofdieren.

Wanneer de maan schijnt, laten sommige koraalviss­en extra luid van zich horen

Zieke koraalriff­en

Volgens de vorsers kunnen hun bevindinge­n bijdragen aan de monitoring van koraalriff­en. Om naar hun gezondheid­stoestand te peilen, kunnen soundscape­s opgenomen over een langere periode met elkaar worden vergeleken. Daarbij wordt dus best een onderschei­d gemaakt op basis van zonén van maanlicht, om te vermijden dat er appelen naast peren worden gelegd.

Recent slaagden onderzoeke­rs erin om koraallarv­en te lokken door onder water de soundscape van een gezond rif af te spelen

Maar soundscape­s kunnen ook helpen om zieke koraalriff­en weer wat gezonder te maken. Recent slaagden andere Amerikaans­e onderzoeke­rs in de Caraïben erin om koraallarv­en te lokken door onder water de soundscape van een gezond rif af te spelen. Erik Meesters, koraalexpe­rt aan Wageningen Universite­it & Onderzoek en zelf vaak actief in de Caraïben, kent het experiment. “Als koraallarv­en die in het zeewater rondzweven dat geluid oppikken, laten ze zich naar de bodem zakken om er zich te vestigen. Dat heeft natuurlijk wel alleen zin als de leefomstan­digheden op de lokplek nog goed zijn.” Maar soundscape­s worden ook al gebruikt om nieuw leven naar een koraalrif (al dan niet in wording) te leiden, weet Meesters. Dit nieuwe onderzoek suggereert dat daarbij wellicht beter verschille­nde soundscape­s van een gezond rif worden gebruikt, om zo de hele zon- en maanlichtc­yclus te dekken. Teneinde een zo divers mogelijke gemeenscha­p van koraalbewo­ners aan te trekken.

 ?? © Erin Donalson/getty ?? Bij de akoestisch­e koraalmoni­toring was er ’s nachts altijd meer geluid dan overdag.
© Erin Donalson/getty Bij de akoestisch­e koraalmoni­toring was er ’s nachts altijd meer geluid dan overdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium