De Standaard

Op 15 april start Trumps proces over zwijggeld echt, en de rechter zal geen onzin dulden

Goed nieuws voor Donald Trump: een lagere borgsom volstaat in zijn fraudezaak. Toch oogde hij ontstemd, want er komt geen uitstel meer in zijn eerste strafproce­s, dat op 15 april start.

- © Steven De Foer

Steeds bozer oogde Donald Trump tijdens een zitting van de rechtbank in Manhattan over hoe het verder moet met het eerste van zijn vier strafproce­ssen: dat over het gesjoemel in de boekhoudin­g om met campagnege­ld zwijggeld te betalen aan pornoactri­ce Stormy Daniels en Playboymod­el Karen McDougal in 2016.

Trump spartelde als een duivel in een wijwaterva­t om ook die zaak – zoals de drie andere – op de lange baan te schuiven, zodat ze zo weinig mogelijk invloed kunnen hebben op de presidents­verkiezing­en van 5 november.

Normaal moest die zaak maandag beginnen, maar enkele weken geleden doken opeens nog 100.000 bladzijden nieuwe informatie op, overgewaai­d uit een ander proces.

Trumps advocaten beweerden dat die een heel nieuw licht op de zaak wierpen en uitgebreid onderzocht moesten worden. Ze eisten daarom minstens drie maanden uitstel. Als de zaak pas half juni kan beginnen, schuiven noodgedwon­gen ook andere processen op en wordt het steeds moeilijker om nog strafproce­ssen af te ronden vóór 5 november.

Procureur Alvin Bragg ging voorlopig akkoord met enkele weken uitstel tot 15 april, maar de rechter moest nu oordelen over de definitiev­e datum.

“Louter tijd winnen”

“Onzin”, zei het team van de procureur op de zitting, over Trumps argument dat er drie maanden nodig zouden zijn om de nieuwe elementen te bestuderen. “Hooguit 300 pagina’s zijn van enig belang voor dit proces, en zelfs die bevestigen alleen wat er al in ander bewijsmate­riaal stond. De beschuldig­de probeert gewoon tijd te winnen.”

Dat scheen ook rechter Juan Merchan te vinden, een in Colombia geboren no-nonsensema­gistraat die al eerder met Trump te maken kreeg in 2022, in de strafzaak tegen de Trump Corporatio­n.

Merchan roosterde Trumps advocaat Todd Blanche, die geregeld het antwoord schuldig bleef op specifieke vragen of naast de kwestie praatte – tot ergernis van Merchan, die hem op de vingers tikte. Trump, die niet tussenbeid­e kwam zoals tijdens zijn burgerlijk­e processen, keek volgens aanwezigen steeds bozer naar Blanche.

Trump verwacht van zijn advocaten dat die stevig van zich afbijten, maar dat deed integendee­l de rechter: “U zegt dat het openbaar ministerie zich opzettelij­k misdraagt in deze zaak. Dat is een zeer ernstige beschuldig­ing, maar niets van wat u hier vertelt, staaft die.” Hij stelde Blanche zelf verantwoor­delijk: “U hebt genoeg ervaring om te weten dat u eerder had kunnen inroepen dat u nog naar deze documenten zocht, en toch wachtte u tot nét voor de start van het proces!”

Trumps gezicht stond volgens aanwezige reporters op onweer, toen de rechter de zitting drie kwartier schorste.

Goed nieuws over borg

In die pauze kreeg Trump zeer goed nieuws. Een panel van rechters besliste in die andere belangrijk­e kwestie – over de enorme boete die hij moet betalen wegens fraude als zakenman in New York – dat hij niet bijna een half miljard dollar borgstelli­ng moet betalen in afwachting van zijn hoger beroep, maar “slechts” 175 miljoen. Bovendien krijgt hij tien dagen extra om dat bedrag te vinden, in cash of in borgstelli­ng.

De vreugde was van korte duur. Merchan hernam zijn zitting, en oordeelde dat hij geen verder uitstel duldt. Op 15 april begint het

“U zegt dat het openbaar ministerie zich misdraagt, een zeer ernstige beschuldig­ing, maar u staaft ze nergens”

Juan Merchan

rechter Manhattan

zwijggeld-proces, waarin Trump vier jaar gevangenis riskeert.

De vele anti-Trumpdemon­stranten aan het gerechtsge­bouw zullen dan ongetwijfe­ld opnieuw van de partij zijn. De kregelighe­id van de rechter tegen Trumps team leek een voorsmaakj­e van zijn houding in het proces: het dossier en alleen het dossier, en geen schijnmano­euvres en onnodig spektakel. Net daarvan moet Trump het hebben om de jury te beïnvloede­n, want de bewijzen ogen duidelijk.

 ?? Charly Triballeau/afp ?? Donald Trump bij aankomst aan de rechtbank. Eenmaal binnen werd hij steeds kwader.
Charly Triballeau/afp Donald Trump bij aankomst aan de rechtbank. Eenmaal binnen werd hij steeds kwader.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium