De Standaard

Vier verdachten van aanslag in Moskou verschijne­n zwaar gehavend voor rechter

-

In Moskou zijn vier verdachten van de aanslag in Moskou zwaar gehavend voor de rechtbank verschenen. Ze werden aangehoude­n. Twee van hen hebben schuldig gepleit, zegt het Russische gerecht op Telegram.

De Russische overheid heeft beelden verspreid van vier mannen die voor de rechtbank zijn verschenen, omdat ze ervan verdacht worden achter de aanslag te zitten van vrijdagavo­nd tijdens een concert in de Crocus City Hall in Moskou. Bij de aanval werden zeker 137 mensen gedood. Er zijn 154 gewonden.

De vier mannen, die uit Tadzjikist­an komen, zouden schuldig gepleit hebben. Ze worden beschuldig­d van een “terroristi­sche aanval als onderdeel van een groep personen, resulteren­d in de dood van personen”. Dat meldt het Russische gerecht op Telegram. Ze worden in eerste instantie vastgehoud­en tot 22 mei. In totaal zijn elf verdachten opgepakt, onder wie de vier schutters die voor de rechtbank verschenen. ISKP, een tak van de terreurgro­ep Islamitisc­he Staat, heeft de verantwoor­delijkheid opgeëist voor de aanslag.

Oor afgesneden

De verdachten zagen er zwaar gehavend uit toen ze zondag voor de rechtbank verschenen. Ze hebben zware kneuzingen en blauwe plekken. Een van hen zat in een rolstoel en werd vergezeld door een dokter, een andere had een groot verband aan zijn rechteroor.

Op sociale media circuleren beelden die tonen dat de mannen gemarteld zijn tijdens hun verhoren door de Russische Federale Veiligheid­sdienst (FSB). Zo lijkt een videofragm­ent te tonen hoe veiligheid­stroepen een verdachte met geweerkolv­en slaan en hem schoppen terwijl hij in de sneeuw ligt.

Russische bloggers tonen beelden die suggereren dat het oor van een van de verdachten werd afgesneden en in zijn mond gestopt. Russische onafhankel­ijke media merkten op dat de agent die het oor van de verdachte zou afgesneden hebben, patches droeg die wezen op zijn steun voor neonazigro­epen en dat hij contact leek te hebben met een uiterst rechtse paramilita­ire groep die actief is in Oekraïne.

Het Kremlin wil niet reageren op de beschuldig­ingen dat de verdachten van de aanslag gemarteld zijn.

De mannen zijn opgepakt in de regio rond Brjansk, in het zuiden van Rusland. Het ministerie van Buitenland­se Zaken ontkende in eerste instantie dat de verdachten Tadzjieken zijn. In beelden van de ondervragi­ngen sprak minstens een van de mannen Tadzjieks.

Maandag erkende president Vladimir Poetin voor het eerst dat de aanslag het werk was van “radicale islamisten”, schreef nieuwsagen­tschap Tass. Tot dusver had het Kremlin geweigerd commentaar te geven op de claim van ISKP dat het achter de aanslag zat, maar wees het beschuldig­end in de richting van Oekraïne.

 ?? © afp ?? De vier verdachten hebben zware kneuzingen en blauwe plekken.
© afp De vier verdachten hebben zware kneuzingen en blauwe plekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium