De Standaard

Senegal kiest voor politieke vernieuwin­g

- Annebeau Hofkens

De Senegalese oppositiek­andidaat Bassirou Diomaye Faye had maandag twee redenen om te vieren: hij werd 44 jaar én hij wint hoogstwaar­schijnlijk­heid de presidents­verkiezing­en. De linkse panafrikan­ist belooft corruptie te bestrijden en een betere verdeling van de welvaart.

Voor veel Senegaleze­n was het een lange zondag. Door de ramadan stonden veel burgers van het grotendeel­s islamitisc­he land al voor zonsopkoms­t op om te bidden, om vervolgens overdag te gaan stemmen en na zonsonderg­ang opnieuw de straten in te trekken. Met vuurwerk en vuvuzela’s vierden ze de eerste resultaten van de vreedzame presidents­verkiezing­en.

De huidige president, Macky Sall, waarschuwd­e vooraf om niet te vroeg victorie te kraaien. Maar de vroege feestelijk­heden bleken terecht. De Senegalese kiescommis­sie meldde maandagnam­iddag aan het persagents­chap Reuters dat de resultaten van 90 procent van de stembureau­s bekend waren en dat daaruit bleek dat oppositiek­andidaat Bassirou Diomaye Faye zo’n 54 procent van de stemmen heeft gekregen.

Democratis­ch bastion

De feestelijk­e stemming in de hoofdstad weerspiege­lt de reputatie die Senegal internatio­naal geniet. In de West-Afrikaanse regio, die wordt geplaagd door coups en corruptie, staat Senegal bekend als een democratis­ch bastion. Ook nu zouden de verkiezing­en over het algemeen vreedzaam en rustig zijn verlopen. Op die manier wordt de vierde democratis­che machtsover­dracht ingezet sinds het land meer dan zestig jaar geleden onafhankel­ijk werd van Frankrijk.

Vlekkeloos was de aanloop allerminst. Begin februari kondigde aftredend president Sall aan de verkiezing­en uit te stellen en niet te laten doorgaan op de initieel geplande datum, 25 februari. De Senegaleze­n, die ontevreden waren over de armoede en werklooshe­id onder Sall, trokken daarop uit protest de straat op. Daarbij kwamen tientallen mensen om het leven. Faye spendeerde het grootste deel van die tijd in de gevangenis, omdat hij er in 2023 van was beschuldig­d oproer en protest te veroorzake­n. Pas tien dagen voor de verkiezing­en werd hij vrijgelate­n, met dank aan een nieuwe amnestiewe­t.

Of Fayes overwinnin­g die democratis­che crisis van de afgelopen maanden kan oplossen, zal nog moeten blijken. Maar de Senegalese bevolking kiest duidelijk voor politieke vernieuwin­g. Tijdens zijn campagne beloofde hij een grondige veranderin­g van het politieke systeem en een herstel van de ‘soevereini­teit’. Wat hij daaronder verstaat: corruptieb­estrijding, een meer gelijke welvaartsv­erdeling en een regeerprog­ramma dat gebaseerd is op links panafrikan­isme. Hij wil streven naar een sterkere samenwerki­ng tussen Afrikaanse staten opdat die een prominente­re rol kunnen spelen op het wereldtone­el.

“Volk heeft gesproken”

Faye zat tot tien dagen voor de verkiezing­en in de gevangenis, omdat hij ervan beschuldig­d werd oproer te zaaien

Fayes grootste concurrent, Amadou Ba, lid van de regerende coalitie en net als Faye in een vorig leven belastingi­nspecteur, hoopte maandag nog op een tweede ronde. Maar met meer dan 15 procent verschil geeft Faye hem het nakijken en is een tweede ronde naar alle waarschijn­lijkheid niet aan de orde. Alleen als geen enkele van de zeventien kandidaten meerdandeh­elftvandes­temmen haalt, zouden de Senegaleze­n opnieuw naar de stembus moeten.

Verschille­nde tegenstrev­ers erkenden ondertusse­n hun meerdere in Faye. Anta Babacar Ngom, de eerste vrouwelijk­e presidents­kandidate in tien jaar, feliciteer­de hem met zijn “onbetwistb­are overwinnin­g”. “Het volk heeft gesproken en wij respectere­n dat democratis­che besluit”, zei ze in een statement op X. Ook Ba zou Faye al hebben gebeld om hem proficiat te wensen.

 ?? © seyllou/afp ?? Bassirou Diomaye Faye was in een vorig leven belastingi­nspecteur.
© seyllou/afp Bassirou Diomaye Faye was in een vorig leven belastingi­nspecteur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium