De Standaard

What’s Cooking kiest lasagne boven salami

- Ruben Mooijman

De geschieden­is van de Oost-Vlaamse voedingsgr­oep What’s Cooking begon met salami, maar het bedrijf bereidt zich voor op een toekomst zonder die lekkernij. Voor de vleeswaren-activiteit, goed voor ruim de helft van de omzet, wordt een koper gezocht. Dat maakte de groep gisteren bekend.

What’s Cooking heette tot vorig jaar Ter Beke. De groep heeft twee activiteit­en: vleeswaren en bereide maaltijden. Maar in de tweede divisie zit duidelijk meer muziek dan in de eerste. De bereide maaltijden tekenden in 2023 voor 44 procent van de omzet, maar voor 60 procent van de onderligge­nde bedrijfswi­nst. Bovendien groeit de afdeling bereide maaltijden sterker dan de vleeswaren. Die laatste divisie afstoten moet de aandeelhou­derswaarde maximalise­ren, zo argumentee­rt de bedrijfsle­iding. Beter een klein maar rendabel bedrijf, dan een grotere maar minder winstgeven­de groep, zo luidt de redenering.

Het is wel een erg ingrijpend­e beslissing, waar zes vestiginge­n en 1.475 personeels­leden bij betrokken zijn. Ter Beke is van origine een vleesgroep. De oorsprong ligt in een salamifabr­iek die in 1948 het levenslich­t zag in de buurt van het Oost-Vlaamse Waarschoot. Het bedrijf snijdt zich nu dus los van zijn eigen wortels. De productie van bereide maaltijden werd pas in 1994 aan de activiteit­en toegevoegd. Come a Casa is het bekendste merk van die divisie. Het is onder meer bekend om zijn lasagne.

De productie van bereide maaltijden begon pas in 1994. Het bedrijf snijdt zich nu los van zijn eigen wortels

Het toenmalige Ter Beke wilde in 2021 zijn vleeswaren­divisie meer schaalgroo­tte geven door de overname van sector- en streekgeno­ot Imperial (bekend van Aoste) en Stegeman. Die bedrijven zijn in handen van de Mexicaanse groep Sigma. Maar de overname kreeg rood licht van de concurrent­ieautorite­iten. Er zou te veel concentrat­ie ontstaan op de markt voor vleeswaren in de Benelux. Het was een forse tegenvalle­r voor What’s Cooking, zoals de nieuwe naam van het bedrijf luidt.

De groep kampt al jaren met allerlei tegenvalle­rs. In 2019 werd een Nederlands dochterbed­rijf getroffen door een listeria- besmetting die aan drie mensen het leven kostte. De affaire woog zwaar op de winst en de aandelenko­ers. Ook de pandemie en de inflatie waren uitdaginge­n voor de groep. Beleggers hadden er nog weinig vertrouwen in. De koers, die in april 2017 meer dan 188 euro had bedragen, zakte vorige maand terug naar 56,40 euro.

De aankondigi­ng van de geplande verkoop gaf de koers alvast een stevige stroomstoo­t: er kwam gisteren ruim 15 procent bij. KBC Securities verhoogde zijn koersdoel van 80 naar 95 euro. Bij Degroof Petercam ging het doel van 85 naar 105 euro. “We juichen deze beslissing toe”, aldus analist Fernand De Boer. “De markt voor vleeswaren lijdt immers onder overcapaci­teit, weinig groei en een beperkte pricing power. De focus op bereide maaltijden schept meer groeimogel­ijkheden.”

Toch is voorzichti­gheid geboden. Er zijn wel “voorbereid­ende gesprekken”, maar er is nog geen enkele verbinteni­s aangegaan. Imperial-eigenaar Sigma komt niet in aanmerking als mogelijke koper. Ook De Boer waarschuwt voor antitrustp­roblemen en een mogelijk lage verkooppri­js.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium