De Standaard

Staat beurs op kantelpunt? Zuckerberg en co. verkopen massaal aandelen eigen bedrijf

Toplui van ’s werelds grootste techbedrij­ven verkochten recent voor honderden miljoenen dollars aan persoonlij­ke aandelen in hun eigen bedrijf. Analisten zien er een mogelijk negatief voorteken in.

- Nico Tanghe

Is dit de kanarie in de koolmijn? Diverse vooraansta­ande ceo’s, oprichters en bestuurslu­i van grote techbedrij­ven hebben recent opmerkelij­k grote hoeveelhed­en aandelen verkocht van de bedrijven waaraan ze hun fortuin te danken hebben. De verkoopgol­f valt samen met een periode waarin veel van die techaandel­en verhandeld worden tegen beurskoers­en die dicht bij hun historisch­e piek liggen.

Vooral in de Amerikaans­e techsector valt het op dat heel wat grote namen stilletjes hun persoonlij­ke aandelen in hun bedrijf op de beurs dumpen. Volgens Verity, een bedrijf dat gegevens over insider-aandelenve­rkopen analyseert, heeft Mark Zuckerberg begin februari nogmaals 291.000 aandelen verkocht in Meta, de holding van onder meer Facebook, Whatsapp en Instagram. Goed voor een opbrengst van 135 miljoen dollar.

En dat nadat Zuckerberg tussen 1 november en het einde van vorig jaar – na een onderbreki­ng van liefst twee jaar – ook al elke handelsdag een pakketje van zijn persoonlij­ke aandelen in Meta van de hand had gedaan. In die periode alleen al verkocht Zuckerberg liefst 1,28 miljoen aandelen van Meta. Goed voor een opbrengst van ongeveer 428 miljoen dollar, zo blijkt uit data die de Amerikaans­e beurstoezi­chthouder SEC begin dit jaar vrijgaf.

Ook Thiel, Bezos en Dimon

Zuckerberg is niet alleen. Amazon-oprichter Bezos verkocht in februari 50 miljoen aandelen ter waarde van 8,5 miljard dollar in zijn eigen e-commercere­us. En wat te zeggen van Peter Thiel, medeoprich­ter van data-analysegro­ep Palantir? Hij verkocht vorige maand voor 175 miljoen dollar aan aandelen in zijn bedrijf. Toeval of niet, ook voor hem is dat de grootste verkoop van persoonlij­ke aandelen sinds 2021.

“Het is inderdaad opvallend”, bevestigt beursstrat­eeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis. “De cijfers over insiders die aandelen van hun eigen bedrijf verkopen, liggen historisch hoog. Topmanager­s verkopen vandaag 12 keer meer aandelen van hun bedrijf dan dat ze eigen aandelen opkopen. En dat geldt niet alleen voor de techsector. Ook Jamie Dimon, voorzitter en ceo van JP Morgan Chase, verkocht onlangs een groot aandelenpa­kket van meer dan 150 miljoen dollar. En dat was jarenlang een koper.”

Negatief signaal?

Toeval is dat meestal niet. Bedrijfsle­iders en andere toplui kopen en verkopen vaak op het juiste moment. Ze hebben immers toegang tot alle bedrijfsin­formatie die ze zich maar kunnen wensen. Daardoor hebben ze een belangrijk­e kennisvoor­sprong die ze onder strikte voorwaarde­n op geregelde tijdstippe­n kunnen verzilvere­n.

Sommige analisten zien daar dan ook een mogelijk voorteken in dat de beurspiek voor hun techbedrij­ven – die de voorbije maanden vrolijk meesurften op de AI-hype – mogelijk nabij is. “Wij zien dat als een duidelijk negatief signaal waar beleggers best aandacht zouden voor hebben”, reageert Ben Silverman, de vicepresid­ent van Verity in de Financial Times. “Het is duidelijk dat er momenteel behoefte is aan het genereren van liquiditei­t.”

“Massale insider-verkopen door topmanager­s van grote hoeveelhed­en aandelen zijn nooit een goed teken, het is heel simpel”, zegt Charles Elson van de Universite­it van Delaware. “Dit is een krachtig signaal voor de buitenwere­ld. (...) Het betekent dat die managers een betere plek hebben gevonden om hun financiële middelen in te zetten dan de bedrijven die ze zelf runnen.”

Voorbarig

Gijsels van BNP Paribas Fortis is iets voorzichti­ger in zijn analyse. “Dit is zeker iets om aandacht voor te hebben, maar ik zou als kleine belegger nog niet meteen al mijn aandelen verkopen. Zo negatief het sentiment is bij de topmanager­s in de VS, zo positief is het nog bij de particulie­re beleggers. Kijk maar naar de recente succesvoll­e beursgang van Reddit.”

“Dit is zeker iets om aandacht voor te hebben, maar als kleine belegger zou ik nog niet meteen al mijn aandelen verkopen”

Philippe Gijsels

Beursstrat­eeg BNP Paribas Fortis

Toplui kunnen volgens Gijsels om allerlei redenen hun persoonlij­ke aandelen verkopen. Bijvoorbee­ld omdat ze vrezen dat het gunstige politieke klimaat voor techbedrij­ven na de verkiezing­en zal veranderen of dat de belastingr­egels in de VS mogelijk zullen veranderen – zeker als Biden president zou blijven. En dus niet per se omdat ze het einde van de techrally vrezen. “Maar nogmaals, de piek in insider trading is wel historisch hoog, dus mijn advies is: blijf het als belegger zeker in de gaten houden.”

 ?? © belga ?? Jeff Bezos verkocht 8,5 miljard dollar aan Amazon-aandelen.
© belga Jeff Bezos verkocht 8,5 miljard dollar aan Amazon-aandelen.
 ?? © getty ?? Peter Thiel verkocht 175 miljoen dollar aan aandelen in Palantir.
© getty Peter Thiel verkocht 175 miljoen dollar aan aandelen in Palantir.
 ?? © afp ?? Mark Zuckerberg verkocht Meta-aandelen voor 135 miljoen dollar.
© afp Mark Zuckerberg verkocht Meta-aandelen voor 135 miljoen dollar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium