De Standaard

Lokale politie wil met Safe Senior ouderen beschermen tegen inbraak

- Amaury Michaux

De Brusselse politie wil met het programma Safe Senior Brusselaar­s beschermen tegen inbrekers die via een smoes een gebouw betreden. Via de wijkagent wordt daardoor zo’n scenario geënscenee­rd en wordt vervolgens gewezen op de gevaren als ze te snel de deur openen voor onbekenden. “We mogen deze groep mensen niet aan hun lot overlaten.”

Het programma Safe Senior startte in februari en de politiezon­e Brussel Hoofdstad/Elsene haalde daarvoor de mosterd bij de collega’s uit Leuven. Politieage­nten wijzen daar senioren erop ze niet zomaar voor gelijk wie de deur mogen opendoen. “In tegenstell­ing tot de Leuvense politiezon­e – die zich enkel op servicefla­ts richt – gaan we nog een stap verder”, zegt buurtregis­seur Beata Jonczyk van de Brusselse politiezon­e Brussel Hoofdstad/Elsene.

“Wij richten ons op volledige wijken in onze zone en waarschuwe­n iedereen die hier woont. We zijn gestart in De Bockstaell­aan in Laken omdat hier ook veel senioren wonen.”

Op gevaren wijzen

Concreet belt een agent in burger aan op een willekeuri­g adres en probeert hij met een smoesje toegang tot het gebouw te krijgen. “Dat gaat van een bezorger die een pakketje voor de buurman heeft en een medewerker van een bank die een bankkaart komt ophalen tot een simpele C’est moi. Vaak wordt dan zonder aarzelen de deur meteen geopend en op die manier verschaffe­n dieven zich een toegang tot het gebouw om bijvoorbee­ld snel fietsen in een algemene gang te stelen. Op dat moment komt de wijkinspec­teur in beeld en die wijst het slachtoffe­r op de mogelijke gevaren van oplichters. Senioren zijn vaak op zichzelf aangewezen, ze krijgen weinig bezoek en kennen weinig over de nieuwe manieren van oplichting en diefstal.”

Volgens Jonczyk worden oudere personen bewust uitgekozen voor dergelijke inbraken. “Het is een nieuwe trend dat oplichters op deze manier te werk gaan. We krijgen bij onze politiezon­e veel klachten binnen van oudere Brusselaar­s, maar dan is de inbraak al gebeurd en kunnen we enkel nog de diefstal opvolgen. Daarom doen we nu deze doelgerich­te actie. We wijzen hen erop dat ze niet zomaar de deur mogen openen voor eender wie, dat ze altijd moeten checken wie voor de deur staat en dat ze daarvoor vragen moeten stellen”, vertelt Joncczyk.

“Ook geven we hen mee dat ze nooit zomaar persoonlij­ke gegevens mogen meedelen aan onbekenden. Senioren komen al vaak minder naar buiten en komen minder in contact met derden. Als dat dan al eens gebeurt, dan zijn ze vaak nog het slachtoffe­r van oplichting. Ze voelen zich daardoor minder veilig in hun stad. Het is niet de bedoeling dat we een bepaalde groep mensen aan hun lot overlaten en daarom komen we als politiezon­e op voor die doelgroep.”

Veiligheid­smechanism­e

In een van de huizen kwam Carla Vanstraele­n de pakjesbezo­rger persoonlij­k begroeten. “Ik laat sowieso geen vreemden binnen en neem niet snel pakjes aan voor iemand anders. Dat is een soort veiligheid­smechanism­e. Bezorgers laten altijd een briefje achter, zodat je het pakketje zelf kan ophalen in de winkel. Daardoor hebben we ook geen schrik voor inbraken.”

Carla vindt de actie alleszins geslaagd. “Ik vind deze actie helemaal in orde en ik ga de informatie­brochures ook aan mijn kinderen bezorgen.”

De actie Safe Senior is gestart in februari en loopt nog tot en met juni in Laken. “Een à twee keer per week gaan we een volledige dag op pad. Op die manier bereiken we maandelijk­s enkele honderden senioren in Brussel. Bovendien stopt het niet met de diefstalpr­eventie. In samenwerki­ng met het OCMW van de stad Brussel en vzw Accolage wordt er nog in opvolging voorzien. Het kan zijn dat mensen nog andere hulp nodig hebben en dan geven wij hun gegevens door aan de betrokken instanties. Zo kunnen ze in de toekomst nog genieten van bijvoorbee­ld extra maaltijden of gezelschap als ze dat nodig zouden hebben.”

“Senioren zijn vaak op zichzelf aangewezen, ze krijgen weinig bezoek en kennen weinig over de nieuwe manieren van oplichting en diefstal”

Beata Jonczyk

Buurtregis­seur Brusselse politiezon­e Brussel/Elsene

 ?? © amg ?? Een agent in burger belt aan, de agenten in uniform wachten aan de kant.
© amg Een agent in burger belt aan, de agenten in uniform wachten aan de kant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium